Ακόμα κι αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, τις ίδιες επιλογές θα κάναμε. καθώς θα ήταν αδύνατο να γυρίσουμε σε μια νεότερη εκδοχή μας με τη σημερινή μας προσωπικότητα. Οπότε ποιο το νόημα να βασανιζόμαστε με τέτοιες σκέψεις;
Ακόμα κι αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, τις ίδιες επιλογές θα κάναμε. καθώς θα ήταν αδύνατο να γυρίσουμε σε μια νεότερη εκδοχή μας με τη σημερινή μας προσωπικότητα. Οπότε ποιο το νόημα να βασανιζόμαστε με τέτοιες σκέψεις;
Μια συζήτηση που γίνεται συχνά στα, ενδοεκκλησιαστικά στέκια, είναι για τους ιερείς που αποσχηματίζονται. Που πετάνε τα ράσα κατά την λαϊκή έκφραση, ω μον ντιε!
Οι συζητήσεις αυτές είναι εξαιρετικά αγαπητές. Βλέποντας την "κατάπτωση" του αδελφού αισθανόμαστε καλύτερα για του λόγου μας. Μπορεί να είμαστε κι εμείς σε μια αταξία, λέμε, αλλά δεν έχουμε φτάσει και σε τέτοιο σημείο. Επιπλέον είναι μια κουβέντα στην οποία βρίσκουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε παράπονα, ανησυχίες, φόβους αλλά και ανακούφιση, ίσως και μια αυτοεπιβεβαίωση.
Δεν είναι όμως εύκολο θέμα αν θέλει κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά. Από τη μία έχουμε το εξής απλό. Κάποιος έχε αναλάβει ένα έργο απέναντι σε Θεό και ανθρώπους, έχει δώσει μια υπόσχεση και αυτή την υπόσχεση, αυτόν τον όρκο αν θέλετε, τα αθετεί. Έχει λάβει κάποια δώρα από τον Θεό και τα επιστρέφει. Και, ναι, όλοι φανταζόμαστε καζάνια να ετοιμάζονται και φωτιές να ανάβουν και τρίαινες να τροχίζονται.
https://orthodoxia.info/news/papas-fragkiskos-deytero-pascha-ypo-k/
Στις ιδιαίτερες συνθήκες υπό τις οποίες πρόκειται να εορτασθεί και το φετινό Πάσχα των Καθολικών αναφέρθηκε ο πάπας Φραγκίσκος.
O ποντίφικας, στο κήρυγμά του κατά την διάρκεια της λειτουργίας στον Αγιο Πέτρο, τόνισε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία γιορτάζει την Κυριακή των Βαίων στην σκιά της πανδημίας αλλά και της οικονομικής κρίσης.
Του Μητροπολίτη Νιγηρίας κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,
http://www.nyxthimeron.com/2021/03/blog-post_90.html(στο σύδεσμο υπάρχει βίντεο ολόκληρης της παρουσίασης του βιβλίου)
Καλησπέρα σε όλους όσοι συμμετέχουν ή είναι συνδεδεμένοι και παρακολουθούν τη συζήτηση πάνω στο καινούργιο πόνημα του αγαπητού φίλου και σεβαστού δασκάλου Χρυσόστομου Σταμούλη. Και ευχές για μια ευλογημένη και θεανθρώπινη Σαρακοστή.
Όσο και αν ο τίτλος του βιβλίου ακούγεται προκλητικός για κάποιους, δυστυχώς περιγράφει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που αφορά όχι μόνο στην Ορθόδοξη Εκκλησία ανά την οικουμένη, αλλά και στις άλλες χριστιανικές εκκλησίες και ομολογίες.
Πολύ ξεκάθαρα ο συγγραφέας, για μια ακόμα φορά, τονίζει ότι το παιχνίδι χάθηκε από τη στιγμή που η Εκκλησία αρνείται την κατάφαση «του ενός εστιν χρεία». Και αυτό το ένα είναι η συνάντηση με το πρόσωπο του σαρκωμένου Λόγου, του Χριστού. Είναι η κατάφαση, η βίωση του γεγονότος της σάρκωσης, η καλλιέργεια ενός πολιτισμού της σάρκωσης. Ενός πολιτισμού που όπως υποστηρίζει «υφαίνεται από τα υλικά της κένωσης και της πρόσληψης, τουτέστιν τα υλικά της ενανθρώπησης». Το ερώτημα παραμένει πάντα καίριο: «είμαστε Εκκλησία Χριστού συνεχώς ενανθρωπιζομένη, συνεχώς μεταμορφούμενη και συνεχώς μεταμορφώνουσα;» (Μελίτων Χαλκηδόνος).
Τον απολογισμό της για τον έναν χρόνο σε συνθήκες πανδημίας κάνει η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρκτούρος» που δημοσιοποιεί στοιχεία για τις δράσεις που ανέλαβε και υλοποίησε το εν λόγω χρονικό διάστημα, ευχαριστώντας παράλληλα τους πολίτες για την υποστήριξη και την ενίσχυσή τους.
«Πριν από ένα χρόνο, όταν ξεκίνησε η περιπέτεια της πανδημίας, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ζήτησε την βοήθειά σας. Απευθύνθηκε με ειλικρίνεια και χωρίς υπεκφυγές στους υποστηρικτές του. Και η επιλογή αυτή μας δικαίωσε» σημειώνει η Οργάνωση και προσθέτει:
https://www.thecanadianencyclopedia.ca/en/article/windigo
Ο windigo είναι ένα υπερφυσικό ον που ανήκει στις πνευματικές παραδόσεις των Πρώτων Εθνών που μιλούσαν τη διάλεκτο algonquian στη Βόρεια Αμερική. Οι Windigos περιγράφονται ως ισχυρά τέρατα που αποζητούν να σκοτώσουν και να φάνε τα θύματά τους. Στους περισσότερους θρύλους, οι άνθρωποι μετατρέπονται σε windigos λόγω της απληστίας ή της αδυναμίας τους. Διάφορες αυτόχθονες παραδόσεις θεωρούν τους windigos επικίνδυνους λόγω της δίψας τους για αίμα και της ικανότητάς τους να μολύνουν διαφορετικά υγιείς ανθρώπους ή κοινότητες με κακό. Οι θρύλοι του Windigo είναι ουσιαστικά προειδοποιητικές ιστορίες σχετικά με την απομόνωση και τον εγωισμό και τη σημασία της κοινότητας.
Ορισμός
Σύμφωνα με τις περισσότερες προφορικές παραδόσεις των αλγκόνκουιαν, ένας windigo είναι ένα κανιβαλιστικό τέρας που θηρεύει τους αδύναμους και κοινωνικά αποσυνδεδεμένους. Στις περισσότερες εκδοχές του θρύλου, ένας άνθρωπος γίνεται windigo αφού το πνεύμα του καταστραφεί από την απληστία ή αποδυναμωθεί από ακραίες συνθήκες, όπως η πείνα και το κρύο. Σε άλλους θρύλους, οι άνθρωποι γίνονται windigos όταν καταλαμβάνονται από ένα περιφερόμενο πνεύμα σε μια στιγμή αδυναμίας.
Ανάλογα με το καθένα από τα πολλά Πρώτα Έθνη που μιλούν μια αλγκονκουιανική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένων των Abenaki , Siksika , Mi'kmaq , Algonquin , Ojibwe και Innu , η ορθογραφία και η προφορά της λέξης "windigo" διαφέρει. Wendigo, wheetigo, windikouk, wi'ntsigo, wi'tigo και wittikka είναι όλες εναλλακτικές εκδόσεις του ίδιου όρου. Άλλα ονόματα, όπως το atchen, το chenoo και το kewok , χρησιμοποιούνται επίσης συνήθως για να αναφερθούν στο windigo.
Συγγραφέας: Μαρτζούχος π.Θεοδόσιος
Το κωμικό σκίτσο του πανέξυπνου Αρκά περιγράφει τέλεια τον γνωστό από το παρελθόν λόγο, ότι η βλακεία είναι απέραντη και αήττητη. Δεν έχει σημασία τι πρόσημο έχει. Πολιτικό, κοινωνικό, επιστημονικό, θεολογικό!...
Ο άνθρωπος είναι παντού και πάντοτε ίδιος κατά τα δεδομένα του, ακόμα και εντός όπως και εκτός της Εκκλησίας. Αν δεν μπορεί να σκεφτεί, αυτό είναι συγγνωστό και κατανοητό· αλλά αν δεν θέλει να σκεφτεί, τότε δυσκολεύουν πολύ τα πράγματα.
Το απόγευμα του παρελθόντος Σαββάτου άφησαν κάποιοι άγνωστοι στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, απέναντι από τον ΟΤΕ, έντυπα... ενημερωτικά για τον "θεολογικό" κίνδυνο της χρήσης μάσκας εντός του ναού παρακαλώ...
Το κείμενο όσο βιαστικά και επιπόλαια κι αν το διαβάσει κανείς, βλέπει ότι έχει διήκουσα έννοια και κυριαρχούσα ιδέα το άγχος του κινδύνου από τον... Θεό!
Στον μύθο του λυκανθρώπου συναντάμε όλο το άγχος και την αγωνία του εκπολιτισμένου ανθρώπου. Το άγχος και την αγωνία μήπως και το κτήνος που κρύβει μέσα του ξυπνήσει και πάρει τον έλεγχο. Μήπως όλη η εξελικτική του πορεία και ο πολιτισμός που έχει δημιουργηθεί οπισθοχωρήσουν δίνοντας τη θέση τους στα ζωώδη ένστικτα.
Γιατί όμως λυκάνθρωπος; Γιατί όχι κάποιο άλλο ζώο; Μα γιατί ο λύκος είναι το πλέον άγριο αλλά και κοντινό στον άνθρωπο θηρίο. Είναι ο πρωτόγονος σκύλος. Ο σκύλος "εκπολιτίστηκε", εξημερώθηκε, ενώ ο λύκος παρέμεινε άγριος.
http://passionatefoodie.blogspot.com/2018/11/georgian-chacha-devils-brandy.html
Στους θρύλους της Γεωργίας, το κρασί ήταν ένα δώρο από τον Θεό, ενώ η chacha , ένα μπράντυ από στέμφυλο, ήταν δημιουργία του διαβόλου.
Λέγεται ότι ο Θεός δημιούργησε το κρασί για να υπενθυμίσει στους Γεωργιανούς τα θαύματα του ουρανού, και πρώτα μοιράστηκε το κρασί με όλους τους αγγέλους του, καθώς και με τον διάβολο. Αν και όλοι απήλαυσαν το κρασί, μπήκε η ιδέα στον διάβολο να προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τον Θεό και να δημιουργήσει το δικό του αλκοολούχο ποτό. Ο διάβολος δημιούργησε τη chacha , ένα ισχυρό ποτό, και αφήστε τον Θεό να δοκιμάσει το φλογερό ποτό. Ο Θεός δήλωσε τελικά ότι εάν οι Γεωργιανοί έπιναν τρία ποτήρια ή λιγότερα chacha,θα έμεναν μαζί Του, αλλά αν έπιναν ένα τέταρτο ποτήρι, θα ανήκαν στον διάβολο.
Φίλος άμυαλος και επιπόλαιος είναι πηγή βλάβης, ενώ η συναναστροφή με συνετούς είναι πηγή γλυκύτητας. Τσακίζει την καρδιά η συντροφιά με ασύνετους. Καλύτερα να κατοικήσεις μαζί με θηρία παρά με ανθρώπους κακότροπους. Κάθισε μαζί με γύπες, παρά με πλεονέκτη και αχόρταγο. Γίνε φίλος με φονιά, παρά με φιλόνικο. Μίλησε με χοίρο, παρά με κοιλιόδουλο άνθρωπο· γιατί είναι καλύτερη η γούρνα των χοίρων από στόμα λαίμαργο και αχόρταγο. Κάθισε ανάμεσα σε λεπρούς, παρά ανάμεσα σε υπερήφανους.
Του αββά Ισαάκ, Μικρός Ευεργετινός, εκδ. Ι.Μ. Παρακλήτου
https://www.britannica.com/art/Barghest
Το Barghest , γράφεται επίσης Barguest ή Bargest , στη λαογραφία της βόρειας Αγγλίας (ειδικά στο Yorkshire), είναι ένας τερατώδης, σκύλος-στοιχειό, με τεράστια δόντια και νύχια, που εμφανίζεται μόνο τη νύχτα. Πιστεύεται ότι εκείνοι που το είδαν καθαρά θα πεθάνουν αμέσως , ενώ όσοι είδαν το τέρας μόνο με μια φευγαλέα ματιά θα ζήσουν, αλλά μόνο για μερικούς μήνες. Ο Δαίμονας του Τίντγουορθ (Demon of Tidworth), το Μαύρο Σκυλί του Γουίντσεστερ (Black Dog of Winchester), το Πάντφουτ του Γουέικφιλντ (Padfoot of Wakefield) και το Μπάργκεστ του Μπέρνλεϋ (Barghest of Burnley) είναι όλα σχετιζόμενα μεταξύ τους στοιχειά.
Στη σημερινή περικοπή, τέσσερις άντρες ξυλώνουν τη σκεπή του σπιτιού στο οποίο βρισκόταν και δίδασκε ο Ιησούς για να κατεβάσουν τον παράλυτο φίλο τους ώστε να τον θεραπεύσει ο Χριστός. Το έκαναν αυτό γιατί ήταν τόσο πολύς ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί που δεν μπορούσαν να περάσουν αλλιώς.
Διαβάζοντας αυτή την περικοπή σκέφτομαι καμιά φορά, πέρα από τα βαθιά θεολογικά, για τη φιλία. Για τη φιλία που ώθησε σε αυτή την αξιέπαινη πράξη αυτούς τους τέσσερις ανθρώπους. Και σκέφτομαι, υπάρχει πια τέτοια φιλία σήμερα;
Όταν κάνουμε τέτοιες σκέψεις, συνήθως τις συμπληρώνουμε με μια άλλη σκέψη. "Έχω εγώ τέτοιους φίλους;". Όμως δεν είναι η μοναδική σκέψη που θα έπρεπε να κάνουμε. Υπάρχει και μια άλλη που καλό θα είναι να γίνει πρώτα. "Είμαι εγώ τέτοιος φίλος;".
https://www.irishpost.com/life-style/exploring-irish-mythology-banshee-170287
Η Banshee απεικονίζεται συνήθως ως μια γριά μάγισσα και θεωρείτε ως προάγγελος θανάτου και συμφοράς.
Είναι γνωστή στην Ιρλανδία με πολλά ονόματα: Στρίγγλα της Ομίχλης(Hag of the Mist), Μικρή Πλύστρα( Little Washerwoman) και Στρίγγλα του Μαύρου Κεφαλιού(Hag of the Black Head) μεταξύ άλλων.
Ήταν μια νεράιδα, ένα πνεύμα που συνδέεται με το βασίλειο των νεκρών και αν την βλέπατε, προσευχόσασταν για την ασφάλεια της οικογένειάς σας, επειδή ήταν πιθανό ότι κάποιο μέλος της θα την συνόδευε σύντομα εκεί.
https://www.fosonline.gr/plus/article/134167/to-geraki-kai-to-peristeri
Δημήτρης Στεφανάκης
Το γεράκι και το περιστέρι
Κι έρχεται ένα στιγμιότυπο άγριας φύσης να αμφισβητήσει την κυριαρχία του, έστω φευγαλέα. Το γεράκι διέγραψε μια νοερή γέφυρα από αυτές που κάνουν συχνά τα αρπακτικά στο λεκανοπέδιο ανάμεσα στην Πάρνηθα και στα Τουρκοβούνια. Ήρθε εδώ για να εφαρμόσει τη θανάσιμη λαβή του πάνω σ’ ένα ανυποψίαστο περιστέρι.
Ο αληθινός πιστός είναι αυτός που είναι πρόθυμος να αρνηθεί την πίστη του για τον Θεό. Δεν είναι οξύμωρο αυτό. Οι Φαρισαίοι ήταν πιστοί. Επέλεξαν όμως την πίστη τους από τον Θεό. Και μπορεί η Εκκλησία και η πίστη της να ταυτίζεται με το θέλημα του Θεού αλλά τα επιμέρους στοιχεία της πίστης δεν είναι τόσο εύκολο να εγκαταλειφθούν ούτε για χάρη του Χριστού.
Ηλικίας σχεδόν 12.500 ετών, το «Shigir Idol» είναι το παλαιότερο ξύλινο δείγμα τέχνης στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα. Το αντικείμενο ανακαλύφθηκε σε μια ρωσική τύρφη, το 1890.
Θεωρείται θαύμα αφού βρέθηκε σε τόσο καλή κατάσταση, με προέλευση από την εποχή του λίθου. Το μοναδικό ξύλινο τεχνούργημα εκείνης της εποχής αναπαριστά μια ανθρώπινη φιγούρα ύψους 9 ποδιών, σε 10 θραύσματα.
Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, dr Rowan Williams, μίλησε στον Sameer Rahim της Telegraph σχετικά με τα βιβλία "Narnia" του C. S. Lewis. Το βιβλίο του Αρχιεπισκόπου "The Lion's World: a Journey to the Heart of Narnia" θα εκδοθεί τον Αύγουστο. («Ο Κόσμος του Λιονταριού-Οδοιπορικό στην καρδιά της Νάρνια», εκδόσεις ΙΩΝΑΣ, 2019).
Ακολουθεί το πλήρες άρθρο, όπως δημοσιεύτηκε στην Telegraph στις 28.7.2012.
Μπαίνω στο Lambeth Palace μέσω ενός κόκκινου μεσαιωνικού πύργου νότια του Τάμεση. Πλησιάζω τις πύλες της εσωτερικής αυλής και, μαγικά, ανοίγουν πριν προλάβω να χτυπήσω. Ήδη φαίνεται να υπάρχει κάτι εξωπραγματικό σ’ αυτό το συννεφιασμένο πρωί.
Επανάσταση είναι η διαδικασία κατά την οποία ένας τύραννος εκδιώκεται ώστε να πάρουν τη θέση του νέοι δυνάστες βγαλμένοι από τα σπλάχνα της επανάστασης η οποία τον αποκαθήλωσε.
Με τον δικό μας τρόπο εμείς στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ, τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος αποτελεί έναν κεντρικό πυλώνα του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας, επιλέξαμε να αποδώσουμε την οφειλόμενη τιμή στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Με την πολύτιμη -εθελοντική συμβολή- δέκα ταλαντούχων ηθοποιών και της εταιρείας Aikor δημιουργήσαμε ένα ολιγόλεπτο αφιέρωμα, αφενός για να τιμήσουμε τους ήρωες και, αφετέρου, να θυμίσουμε στις επόμενες γενιές την κορυφαία στιγμή του Έθνους μας, την Ελληνική Επανάσταση.
Σκοπός μας ήταν να αναδείξουμε τα γεγονότα, το πραγματικό νόημα και τις δυσκολίες του Αγώνα, να αποδώσουμε την τιμή που αρμόζει, αλλά και να προβάλλουμε αυτό το γεγονός ως πυξίδα για το μέλλον των επόμενων γενιών.
Θέλουμε να επισημάνουμε πως τα κοστούμια των πρωταγωνιστών είναι πιστά αντίγραφα της εποχής, ενώ η μουσική υπόκρουση είναι προσομοίωση του ακούσματος του Χερουβικού ύμνου μέσα στην Αγ. Σοφιά της Κωνσταντινούπολης.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όσους βοήθησαν για να κάνουμε πράξη αυτή την όμορφη προσπάθεια, ώστε να θυμίσουμε σε όλους πόσο κάποιοι Έλληνες και Φιλέλληνες αγωνίστηκαν για να κατακτήσουμε, αυτά που σήμερα θεωρούμε δεδομένα.
Συντελεστές:
Λεωνίδας Κακούρης
Γιάννης Αϊβάζης
Χάρης Γρηγορόπουλος
Νικόλας Μακρής
Τάσος Αναγνώστου
Κοσμάς Ζαχάρωφ
Λευτέρης Δημηρόπουλος
Πέτρος Ξεκούκης
Μαρία Κορινθίου
Σοφία Γαρμπή
Σκηνοθεσία - Κείμενα - Μοντάζ: Γιάννης Αϊβάζης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Νίκος Βούλγαρης
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρία Κορινθίου
Special FX: Ρούλης και Γιώργος Αλαχούζος
Μακιγιάζ: Μαργαρίτα Μονέδα
Μαλλιά - Περούκες: Κωνσταντίνος Σαββάκης
Παραδοσιακές Φορεσιές: Σταματίνα Μπογκέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Φρίγγας
On set photographer: Ανέζα Καράμπαλη
Παραγωγή: Aikor Productions
Απελευθερωθήκαμε,το λοιπόν, από τον ζυγό τον τούρκικο, οθωμανικό τότε, και ξεκινήσαμε να ζούμε ξανά ως έθνος ελεύθερο αν και κουτσουρεμένο. Και ήρθαν προστάτες διάφοροι, ομόδοξοι και ετερόδοξοι να μας πουν και πως θα ζήσουμε και πως θα οργανωθούμε και πως θα πιστεύουμε και πως θα ντυνόμαστε και πως θα αναπνέουμε.
Και μπήκαν επικεφαλής ντόπια τομάρια που άλλοι την Ελλάδα την είχαν για παλιοχώραφο και αγροίκους τους Έλληνες και άλλοι που απλά να αρμέξουν τον κοσμάκη ήθελαν.
https://agiazoni.gr/slug-1029/
Μαζὶ μὲ τὰς ἄλλας ὁμιλίας, ποὺ θὰ γίνουν σήμερον καὶ θὰ ἀκουσθοῦν ἐντὸς τῶν ἱερῶν ναῶν, ἂς ἀκουσθῆ παρακαλῶ καὶ ἡ ὁμιλία αὐτή, ἀφοῦ ἄλλως τε μᾶς παρέχεται ὁ χρόνος μέχρι τῆς ὥρας τῆς Δοξολογίας κατὰ τὸ ἐπίσημον πρόγραμμα. Οἱ περισσότεροι ἀπὸ τοὺς ὁμιλητὰς εἶναι μᾶλλον βέβαιον ὅτι θὰ ἀγνοήσουν καὶ τὸν χῶρον τῆς Ἐκκλησίας ἐντός τοῦ ὁποίου θὰ ὁμιλήσουν καὶ τὴν συμβολὴν τῆς Ἐκκλησίας εἰς τὸ γεγονὸς τὸ ὁποῖον ἑορτάζομεν. Διὰ τοῦτο ἔτι μᾶλλον θὰ πρέπει νὰ ἀκουσθῆ σήμερον ἐντός τοῦ ἱεροῦ αὐτοῦ χώρου, μία ὁμιλία ἡ ὁποία, ἔξω ἀπὸ ἰδεολογικὰς προκαταλήψεις, θὰ ἐκθέση μὲ συντομίαν τὴν θέσιν καὶ τὸ ἔργον τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας εἰς τὴν ζωὴν τοῦ νέου Ἑλληνισμοῦ, πρὸ καὶ μετὰ τὴν Ἑλληνικὴν Ἐπανάστασιν, κυρίως δὲ κατὰ τὴν διάρκειαν αὐτῆς.
Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία διεδραμάτισε πράγματι σπουδαῖον πρόσωπον ὄχι μόνο εἰς τὴν διάσωσιν τῆς πίστεως τοῦ λαοῦ, τῆς ἐθνικῆς συνειδήσεως καὶ τῆς γλώσσης, ἀλλὰ καὶ εἰς τὴν προετοιμασίαν τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπαναστάσεως, εἰς τὴν ὁποίαν ἐνεργῶς συμμετέσχε μὲ πολλὰς καὶ μεγάλας θυσίας. Ἀλλὰ ἡ Ἑλληνικὴ Ἐπανάστασις εἶχε τὸ ἀτύχημα διὰ τὸ Ἔθνος νὰ συμπέση εἰς τὰς ἀρχὰς τοῦ παρελθόντος αἰῶνος καὶ μετὰ τὴν Γαλλικὴν Ἐπανάστασιν, εἰς τοὺς χρόνους δηλαδὴ τοῦ διαφωτισμοῦ καὶ τῆς ἀρνήσεως, αἱ ἰδέαι τῶν ὁποίων δυσμενῶς ἐπέδρασαν ἐπὶ τοῦ ἀναγεννωμένου Ἑλληνικοῦ Ἔθνους. Τὴν ἑπομένην τῆς μεγάλης Ἐπαναστάσεως ἡ Ἐκκλησία ὡς θεσμὸς καὶ ὁ ἱερὸς Κλῆρος, ὡς πνευματικὸς ὁδηγὸς τοῦ λαοῦ, ὄχι μόνον ἠγνοήθησαν, ἀλλὰ καὶ θετικῶς ἀπεκλείσθησαν ἀπὸ τὴν ζωὴν τοῦ νέου Κράτους.
https://antikleidi.com/2013/06/30/manos-ellin/
«Φωνές» — από το αρχείο του Γιώργου Ζεβελάκη.
«Το ελληνικό, τώρα: από την ώρα που μας βοηθάει η Ελλάς να γίνουμε άνθρωποι, με μια παγκοσμιότητα, πολύ καλώς. Από την ώρα που μας δίδει μια φουστανέλα και μας εμποδίζει να υπάρχουμε με τους άλλους συνανθρώπους, είναι αντιδραστικό. Αν αυτό που λέμε ελληνικό είναι εμπόδιο στο να ενωθούμε με έναν μαύρο, είναι καταδικαστέο. Αν, αντιθέτως, αυτό είναι βοηθητικό για να ενωθούμε με τους άλλους, είναι υπέροχο».
«Ο λόγος για την επιτυχία των εμβολίων είναι λόγω του καπιταλισμού, λόγω της απληστίας, φίλοι μου»
Μπόρις Τζόνσον, πρωθυπουργός της Αγγλίας
Εθνικό πρέπει να θεωρούμε ό,τι είναι αληθινό είπε και έγραψε κάποτε ο Διονύσιος Σολωμός. Και τι είναι αληθινό ώστε να θεωρηθεί και εθνικό; Είναι το ηρωικό; Μήπως το ιδεολογικό; Κάποιοι θεωρούν το θρησκευτικό. Και κάποιοι το φιλοσοφικό. Πολλοί το τοπικό. Πολλά τα αληθινά για να ξεχωρίσουμε το ένα που θα γίνει και εθνικό. Για αυτό θα προτιμήσω το θρυλικό και το μυθικό. Ακόμα κι αν δεν με πείθουν και τόσο πολύ πια...
Και λευτερωθήκαμεν από τους Τούρκους και σκλαβωθήκαμεν εις ανθρώπους κακορίζικους, όπου ήταν η ακαθαρσία της Ευρώπης.
Στρατηγός Μακρυγιάννης
https://ardin-rixi.gr/archives/232921
Η Ελλάδα απειλείται από τυχόν αποσύνθεση της δυτικής ισχύος, αλλά η αποτροπή αυτού του ενδεχομένου δεν εγγυάται την ελληνική ασφάλεια.
Του Μάριου Νοβακόπουλου
Το ζήτημα της σχέσης του Ελληνισμού, ιστορικού και σύγχρονου, με τον δυτικό κόσμο και πολιτισμό, είναι παλαιότατο όσο και περιπλοκότατο. Περνάει μέσα από κοσμοϊστορικής σημασίας γεγονότα σαν το Σχίσμα και τη Δ΄ Σταυροφορία, νεώτερες εξελίξεις όπως η Επανάσταση του 1821 και η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ, διαφορές στη φιλοσοφία, την τέχνη και τον τρόπο ζωής, μέχρι ερωτήματα για τον τρέχοντα γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας. Την αχανή έκταση και τις λεπτές διαφορές συμπληρώνει επί τα χείρω και η ασάφεια των όρων, καθώς, για κάθε Έλληνα, υπάρχουν ισάριθμες γνώμες περί του τι εστί «Δύση», «Ανατολή», «Ευρώπη», «Ελληνισμός», «πολιτισμός» κ.ο.κ. Μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων και του πνεύματος καταπιάστηκαν με το θέμα, από τους λογίους του ύστερου Βυζαντίου μέχρι τους Έλληνες διαφωτιστές, τους κολλυβάδες, τη γενιά του ’30 κ.λπ. Ειδικά μετά το 1990, οπότε η λήξη του Ψυχρού Πολέμου ξεπάγωσε τα απανταχού ταυτοτικά ζητήματα, έχουν γίνει συζητήσεις επί συζητήσεων για όλες τις σχετικές πτυχές, συχνά εξαιρετικά γόνιμες.
Στις 19 Μαρτίου, ο Data Vanishvili, κοινώς γνωστός ως Granda Data(Παππούς Ντάτα) πέθανε σε ηλικία 88 ετών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, έγινε γνωστός στους περισσότερους Γεωργιανούς και ξένους ως σύμβολο πάλης ενάντια στη ρωσική κατοχή.
Ο Data Vanishvili ήταν ένας Γεωργιανός πολίτης που ζούσε στο χωριό Khurvaleti (περιοχή Shida Kartli), ο οποίος έγινε θύμα της «ύπουλης κατοχής» (όταν τα ήδη παράνομα λεγόμενα «σύνορα» μεταφέρονται συνεχώς βαθύτερα στο έδαφος της Γεωργίας από τις δυνάμεις κατοχής) που σε μεγάλο βαθμό ασκήθηκε από τους Ρώσους από το 2008. Το 2011, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής εγκατέστησαν ένα συρματόπλεγμα (το λεγόμενο «σύνορο») στο νοικοκυριό του. Ως αποτέλεσμα, ένα μέρος του νοικοκυριού του - η κατοικία όπου διέμενε- βρέθηκε στο έδαφος της λεγόμενης «Νότιας Οσετίας» και ένα άλλο μέρος - το οικόπεδο - παρέμεινε στο έδαφος της γεωργιανής κυβέρνησης.
https://www.fosonline.gr/stiles/paraskinio/article/133665/h-moiraia-gynaika-tis-epanastasis-toy-1821
Η Ελένη Μπούμπουλη, κόρη της θρυλικής Μπουμπουλίνας, παντρεύτηκε σε ηλικία 17 χρονών τον γιο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνο. Οι γονείς τους δένονταν με δυνατή φιλία και επιθυμία τους ήταν να συγγενέψουν. Ο γάμος της Ελένης και του Πάνου έγινε δυο μέρες μετά την κατάληψη του Ναυπλίου (30 Νοεμβρίου 1822). Το ζευγάρι έστησε το σπιτικό του στην Τριπολιτσά.
Στον δεύτερο εμφύλιο πόλεμο (Ιούλιος 1824 - Ιανουάριος 1825) ο Πάνος Κολοκοτρώνης βρέθηκε αποκλεισμένος στην Τριπολιτσά, μαζί με τον έμπιστό του, Θεοδωράκη Γρίβα, οπλαρχηγό της Ακαρνανίας που πολεμούσε κι αυτός τους Κυβερνητικούς. Οι φήμες για δεσμό της Ελένης με τον Γρίβα οργίαζαν ήδη στην πόλη, όταν ο Πάνος σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1824.
Κάθε μέρα ανακοινώνεται και μια νέα, εντυπωσιακή ανακάλυψη. Η τεχνολογία, οι επιστήμες προοδεύουν τόσο πολύ που φαίνεται να ξεπερνούν και την ίδια τη φαντασία μας.
Όμως, αν θέλετε τη γνώμη μου, ένα είναι το επίτευγμα που πραγματικά θα αλλάξει τον κόσμο και τους ανθρώπους. Να επικοινωνήσουμε με τους νεκρούς. Εκεί είναι το νόημα.
Βέβαια, αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Οι επιστήμονες δεν θα ασχοληθούν γιατί δεν πιστεύουν πως υπάρχει κάτι μετά τον θάνατο. Από την άλλη, αν αποδειχτεί πως κάτι υπάρχει, πρέπει να σκίσουν όλα τα επιστημονικά βιβλία και να τα ξαναγράψουν από την αρχή. Τρέχα γύρευε.
Στο δρόμο που άνοιξε η Σοφία Μπεκατώρου με τις αποκαλύψεις της βαδίζουν και άλλες αθλήτριες και αθλητές οι οποίοι παίρνουν θάρρος για να καταγγείλουν τα κακώς κείμενα στον χώρο τους. Μια από αυτές είναι και η Ιουλιέττα Μπουκουβάλα, πρωταθλήτρια του judo, η οποία μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει τα όσα έχει επισημάνει με επιστολή της στον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Τόσο στην επιστολή της όσο και στα όσα είπε στο protothema.gr η Ιουλιέττα Μπουκουβάλα προκαλούν μεγάλη εντύπωση και χρίζουν έρευνας αφού σύμφωνα με την πρωταθλήτρια την ξυλοκόπησαν και της άσκησαν ψυχολογική βία όταν η ίδια προσπάθησε να αποκαλύψει σημαντικές ατασθαλίες στο άθλημά της. Η Ιουλιέττα Μπουκουβάλα ζητά από τον υφυπουργό να λάβει άμεσα μέτρα έτσι ώστε να «καθαρίσει» ο χώρος του αθλητισμού για να μπορούν τα νέα παιδιά να ονειρεύονται και να πρωταγωνιστούν στα αθλήματά τους και για το καλό της Ελλάδας.
Του Θεοχάρη Δ. Ζάγκα*
Η Ελλάδα είναι χώρα ορεινή, με μεγάλη ποικιλία αναγλύφου, γεωλογικών σχηματισμών, εδαφών, μικροκλιμάτων και μικροπεριβαλλόντων. Το γεγονός αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στη βλάστηση και τη χλωρίδα της και στη βιοποικιλότητα γενικότερα.
Είναι μια από τις δυο χώρες με την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη. Παρόλο που η βλάστηση υποβλήθηκε για πολλές χιλιάδες χρόνια στην καταστρεπτική επίδραση του ανθρώπου, πάνω από 6000 είδη φυτών κατάφεραν να επιζήσουν μέχρι σήμερα. Αν λάβουμε υπόψη τη σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ειδών και την έκταση της χώρας θα διαπιστώσουμε πως η σχέση αυτή είναι έξι φορές μεγαλύτερη στην Ελλάδα απ’ ότι στα κράτη της ΒΔ Ευρώπης (Γαλλία, Γερμανία, κλπ). Ακόμα πιο εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ενδημικών φυτών (φυτών που συναντώνται μόνο στην Ελλάδα) αφού στη χώρα μας υπάρχουν γύρω στα 700 ενώ σε άλλες χώρες δεν υπάρχουν παρά ελάχιστα.
Ο πλούτος όμως αυτός δεν είναι γνωστός ανά τον κόσμο και οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με ζεστό και ξηρό κλίμα και βραχώδη νησιά και παραλίες.
Για να δει κανείς το μεγαλείο του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να ταξιδέψει στην ενδοχώρα και στα ψηλά βουνά. Κάποια από τα βουνά μας τα οποία έμειναν σχετικά ανέπαφα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονται ως βοτανικοί παράδεισοι αφού σ’ αυτά συναντά κανείς φυτά μοναδικά στον κόσμο. Τέτοια είναι ο Όλυμπος, ο Ταΰγετος, ο Άθως, τα βουνά της Κρήτης, η Ροδόπη, ο Γράμμος, τα βουνά της Ευρυτανίας και η Πίνδος γενικότερα.
https://ecozen.gr/2021/03/o-aris-prin-apo-dis-chronia-itan-gematos-nero-pou-exafanistike/
Ο Άρης ήταν κάποτε ένας υγρός κόσμος, με άφθονα υδάτινα σώματα στην επιφάνειά του. Αλλά αυτό άλλαξε δραματικά πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, αφήνοντας πίσω του το έρημο τοπίο που γνωρίζουμε σήμερα. Πώς συνέβει αυτό; Οι επιστήμονες φέρνουν στο φως της δημοσιότητες νέα στοιχεία.
Χαρακτηριστικά, αυτήν την εβδομάδα οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κάπου μεταξύ του 30% και 99% του νερού μπορεί να έχει “παγιδευτεί” μέσα σε ορυκτά στο φλοιό του Άρη, αντίθετα με την παρατεταμένη αντίληψη ότι απλώς χάθηκε στο διάστημα.
“Ανακαλύψαμε ότι η πλειονότητα του νερού του Άρη χάθηκε στον φλοιό του. Το νερό χάθηκε πριν από 3 δισεκατομμύρια χρόνια, που σημαίνει ότι ο Άρης είναι ο ξηρός πλανήτης που γνωρίζουμε σήμερα τα τελευταία 3 δισεκατομμύρια χρόνια », δήλωσε η υποψήφια η διδάκτορας της Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, Eva Scheller και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA και δημοσιεύθηκε την Τρίτη το περιοδικό Science.
Διακόσια χρόνια συμπληρώνονται από την Ελληνική Επανάσταση. Ομολογώ ότι με θλίβει η κατάσταση του γένους. Κοιμόμαστε όρθιοι. Οφείλουμε κι εμείς να ξεσηκωθούμε, να σηκώσουμε τα φλάμπουρα και να ξεκινήσουμε ανένδοτο αγώνα ενάντια σε...δεν ξέρω ποιον...ώστε να αποτινάξουμε...δεν ξέρω τι...ώστε να απελευθερωθούμε πραγματικά και να πετύχουμε...δεν ξέρω ποιον σκοπό. Εν πάση περιπτώσει το ζητούμενο είναι ο ξεσηκωμός και η επανάσταση. Αυτά. Ζήτω...
ΥΓ. Σατιρικό το κείμενο, με περιπαικτική διάθεση. Μη τρελαίνεστε...
https://www.fosonline.gr/plus/ey-zin/article/127468/pos-i-klimatiki-allagi-epireazei-tin-ygeia
Οι πάγοι λιώνουν, τα δάση καίγονται, αρκετά έμβια όντα βρίσκονται υπό εξαφάνιση. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως υπάρχει ημερομηνία λήξης για την αλόγιστη δραστηριότητα του ανθρώπου επί της Γης. Τα τελευταία χρόνια έχουν προβληθεί δεκάδες ταινίες που δραματοποιούν τα επακόλουθα της κλιματικής αλλαγής και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους κατοίκους του πλανήτη. Για πολλούς όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας και οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο μοιάζουν με παραγωγές του Χόλιγουντ που βρίσκονται μακριά από την πραγματικότητα.
Οι New York Times, σε πρόσφατο άρθρο τους δημοσίευσαν στοιχεία έρευνας, η οποία συνδέει τη μόλυνση του περιβάλλοντος με την άνοια. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν δεκαοχτώ χιλιάδες Αμερικανοί. Η άνοια όμως είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλεί η περιβαλλοντική επιβάρυνση στην υγεία του ανθρώπου. Οι αναπνευστικές ασθένειες, οι αλλεργίες και οι μολύνσεις από νέους ιούς και βακτήρια βρίσκονται επίσης στο «τραπέζι».
https://www.eleniharou.gr/ta-anaracha-2/
Ανάραχα στα Κύθηρα λέμε τους ίσκιους, τα φαντάσματα αυτών που πέθαναν, ή που πρόκειται να πεθάνουν. Θυμάμαι όταν ήμουν παιδί εδώ στη Χώρα υπήρχε ένας παλαιός άνθρωπος, ονόματι Αντωνέας, για τον οποίον έλεγαν ότι έβλεπε τα ανάραχα των μελλοθάνατων.
Με θαύμα μοιάζουν οι δύο ναοί, που βρίσκονται στις κορυφές δύο πανύψηλων βράχων στην Κίνα και κόβουν την ανάσα.
Στέκονται αγέρωχοι 2.336 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και χωρίζονται από ένα φαράγγι, το Gold Sword Gorge, το οποίο ψηλά ενώνεται από μια γέφυρα.
Αυτό το μοναδικό αξιοθέατο, ονομάζεται Red Clouds Golden Summit και βρίσκεται σε μια κορυφογραμμή στο όρος Fanjing, ή Fanjingshan – ένα άλλο αξιοθέατο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco- στην οροσειρά της Κίνας, Wuling.
Έφτασε η μέρα να γιορτάσουμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Αλλά μπαίνει πλέον ένα ερώτημα. Τι γιορτάζουμε πια; Τι σημαίνει Ορθοδοξία;
Για κάποιους Ορθοδοξία είναι μια σειρά οραμάτων γεροντάδων και γεροντισσών για το τέλος του κόσμου και τον ερχομό του Αντιχρίστου και της Δευτέρας Παρουσίας. Για άλλους Ορθοδοξία είναι ένα πολύπλοκο τυπικό μεγαλόπρεπων τελετουργιών, για άλλους η Ορθοδοξία περιστρέφεται γύρω από την ψαλτική τέχνη στην πιο επιδεικτική εκδοχή της.
Τα κοιτάω από εδώ, τα κοιτάω από κει, στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγω. Τα περίφημα μέτρα αποσυμπίεσης για τα οποία μας ζάλισαν όλη τη βδομάδα είναι ουσιαστικά ένα. Το άνοιγμα των κομμωτηρίων.
Έχω ξαναγράψει για την υπόθεση με τα κομμωτήρια ως πρώτη επιλογή "επιστροφής στην κανονικότητα". Αλλά αυτή τη φορά το πράγμα πήγε σε άλλο επίπεδο.
Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν όλη την εβδομάδα και με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, η αιτία που δεν απέδωσαν τα μέτρα είναι η απείθεια των εξαγριωμένων αχτένιστων Ελληνίδων που δεν άντεξαν συμμορφωθούν με τα αυστηρά μέτρα βλέποντας στον καθρέφτη τους τα μαλλιά τους ανέμελα να ακολουθούν αυτόνομες ως ανεξάρτητες πορείες από αυτές που τους πρότειναν η χτένα και η βούρτσα. Ακολουθώντας το παράδειγμα των τριχών τους, οι γυναίκες κήρυξαν τον δικό τους ανένδοτο και χάραξαν μια ξεχωριστή πορεία υπό τις συνθήκες της πανδημίας.
Χαλάρωση μέτρων ή αποσυμπίεση της κοινωνίας σημαίνει το εξής: Δεν τα τηρεί που δεν τα τηρεί κανείς τα μέτρα, ε, αρχίζει και η κυβέρνηση σιγά σιγά να τα αποσύρει. Καιρός ήταν εδώ που τα λέμε. Όσο δούλεψε το πρώτο πρώτο λοκντάουν, τόσο δε δούλεψαν τα επόμενα. Το δεύτερο και πολύ περισσότερο το τρίτο. Υπάρχουν βέβαια λόγοι και δεν είναι η κόπωση του κόσμου αλλά τέλος πάντων. Ας μην μιλήσουμε για εργοστάσια και εταιρείες μεγάλες που παρέμειναν ανοικτές, σούπερ μάρκετ και μια αντιπολίτευση που παίρνει το ρίσκο των διαδηλώσεων. Λοιπόν, καλή μας διασκέδαση από δω και πέρα και ο Θεός μαζί μας.
π.Anthony Bloom
Σὲ ἀντίθεση μὲ αὐτὸ ποὺ πολλοὶ νομίζουν ἢ αἰσθάνονται, ἡ Σαρακοστὴ τοῦ Πάσχα εἶναι περίοδος χαρᾶς. Εἶναι ὁ καιρὸς ἐκεῖνος ποὺ μᾶς δίνεται ἡ δυνατότητα νὰ ἀποτινάξουμε κάθε τί ἄσχημο καὶ θανατηφόρο ἀπὸ μέσα μας γιὰ νὰ βροῦμε πάλι τὴ δύναμη νὰ ζήσουμε, νὰ βιώσουμε σὲ ὅλο τὸ βάθος του τὸ μυστήριο στὸ ὁποῖο εἴμαστε καλεσμένοι. Ἂν δὲν κατανοήσουμε αὐτὴ τὴν ποιότητα τῆς χαρᾶς στὴ νηστεία, θὰ τὴ μετατρέψουμε σὲ μιὰ καρικατούρα, σὲ μιὰ περίοδο κατὰ τὴν ὁποία στὸ ὄνομα τοῦ Θεοῦ θὰ κάνουμε τὴ ζωὴ μας μίζερη.
Μπορεῖ, πράγματι, αὐτὴ ἡ ἰδέα τῆς χαρᾶς ποὺ πλέκεται μὲ τὴν ἐπίπονη προσπάθεια καὶ τὸν ἀσκητικὸ ἀγώνα νὰ φαίνεται περίεργη, ὅμως ἀγκαλιάζει μὲ καθολικὸ τρόπο τὴ ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ εἶναι κατάκτηση. Δὲν χαρίζεται ἁπλὰ σὲ ἐκείνους ποὺ ἀδιάφορα καὶ τεμπέλικα τὴν περιμένουν νὰ ἔρθει. Γιὰ ὅσους τὴν ἀναμένουν μὲ τέτοιο πνεῦμα, θὰ ἔρθει, ἀλλὰ στὸ μέσον της νύχτας, σὰν τὴν Ἡμέρα τῆς Κρίσης. Σὰν τὸν κλέφτη ποὺ τρυπώνει ὅταν δὲν τὸν περιμένεις, σὰν τὸ Νυμφίο ποὺ φθάνει ἐνῶ οἱ μωρὲς παρθένες κοιμοῦνται. Δὲν εἶναι ὅμως αὐτὸς ὁ τρόπος ποὺ θὰ πρέπει νὰ προσμένουμε τὴν Κρίση καὶ τὴ Βασιλεία.
Τα Pinelands του New Jersey φιλοξενούν μίλια από πεύκα και αμμώδεις δρόμους, αλλά φιλοξενούν επίσης τον πιο διάσημο κάτοικο του New Jersey… Τον Jersey Devil(Διάβολος του Τζέρσεϋ) . Ορίστηκε το 1938 ως ο μοναδικός κρατικός δαίμονας της χώρας, ο Jersey Devil περιγράφεται ως ένα πλάσμα που μοιάζει με καγκουρό με πρόσωπο αλόγου, κεφάλι σκύλου, φτερά που μοιάζουν με νυχτερίδας, κέρατα και μια ουρά. Για περισσότερα από 250 χρόνια, αυτό το μυστηριώδες πλάσμα λέγεται ότι τριγυρνά στα έλη του Νότιου Νιου Τζέρσεϋ και κατά διαστήματα επιτίθεται στις πόλεις.
Η πιο διαδεδομένη θεωρία σχετικά με την προέλευση του Jersey Devil είναι ότι η κυρία Leeds, κάτοικος του Estellville, εκνευρίστηκε όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος για δέκατη τρίτη φορά. Με αηδία, φώναξε: «Ας είναι ο διάβολος!» Η ιστορία λέει ότι το παιδί γεννήθηκε και ήταν ένα μωρό διαβολάκι. Το πλάσμα στη συνέχεια τσίριξε, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε έξω από το παράθυρο προς τον παρακείμενο βάλτο.
Επειδή το ψώνιο το έχω και τη Σαρακοστή, ενημερώνω πως σήμερα επιλέχθηκε ποίημα μου σαν ποίημα της ημέρας στο poem Hunter.
Το ποίημα θα το βρείτε και εδώ : https://poihsh-palh.blogspot.com/2021/03/but-you-are-so-far-away_13.html?m=1
Νομίζατε πως δεν θα ασχοληθώ με το θέμα που προέκυψε με τον Κυμπορόπουλο; Ε, κάνετε λάθος. Απλά περίμενα να κατακάτσει ο κουρνιαχτός και η καφρίλα.
Τα πράγματα στη ζωή, πιστεύω πως είναι απλά. Τους δίνουμε άλλη βαρύτητα μόνο και μόνο για να βγάλουμε τα απωθημένα και τα συμπλέγματά μας. Και εμείς στην Ελλάδα έχουμε περίσσευμα.
Λοιπόν, στο θέμα μας. Ένας πολιτικός οφείλει να ψηφίζει ή να καταψηφίζει ό,τι θεωρεί αυτός σωστό. Όχι ό,τι λέει το κόμμα, όχι ό,τι επιτάσσει η εποχή, όχι ό,τι προωθούν τα ΜΜΕ ή οποιοιδήποτε opinion makers. Τόσο απλά. Οπότε ο Κυμπουρόπουλος ήταν σωστός. Από εκεί και πέρα θα τον κρίνουν αυτοί που τον ψήφισαν. Οποιαδήποτε άλλη κουβέντα είναι περιττή.
ΣΤΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑΝΗ ΑΓΓΛΙΑ, Ο ΠΙΟ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟΣ μπαμπούλας ήταν ένας διάβολος που έβγαζε φωτιά από το στόμα και μπορεί να πηδήξει αφύσικα ψηλά. Μερικοί είπαν ότι ήταν δαίμονας, ενώ άλλοι πίστευαν ότι ήταν απλώς ένας εξαιρετικά ευκίνητος άνθρωπος, αλλά ανεξάρτητα από το τι πιστεύατε για τον μύθο, ο Τζακ Σπρινγκχιλντ (Τζακ ο Φτεροπόδαρος)ήταν ένα όνομα που ενέπνευσε το φόβο μεταξύ των ανθρώπων.
Ο θρύλος του σώζεται σήμερα κυρίως με τη μορφή θεατρικών έργων και αναφορών σε διάφορες μορφές μέσων, αλλά ο θρύλος του λίγα κρατά από τον αρχικό τρόμο που σκορπούσε στη συνείδηση του κοινού όταν πρωτοεμφανίστηκε.
Αν και στην Νότια Κορέα υποστηρίζουν πως το Taekwondo έχει μια ιστορία αρχαιότερη των 2000 ετών η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Το taekwondo είναι μια σχετικά νέα πολεμική τέχνη που αναπτύχθηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση της κορεατικής χερσονήσου από την σχεδόν απάνθρωπη ιαπωνική κατοχή, το 1945.
Πρέπει να γνωρίζουμε πως κατά τη διάρκεια αυτής της κατοχής, από το 1910 ως το 1945, η Ιαπωνία προσπάθησε να σβήσει κάθε ίχνος κορεατικού πολιτισμού από τη χώρα και φυσικά οι πολεμικές τέχνες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Μόνο ιαπωνικές τέχνες επιτρεπόταν να ασκούνται στην κορεατική χερσόνησο. Έτσι πολλές κορεατικές πολεμικές τέχνες ξεχάστηκαν ή κόντεψαν να εξαφανιστούν.
Μετά την απελευθέρωση, λοιπόν, άνοιξαν πολλές σχολές πολεμικών τεχνών στη Κορέα, τα λεγόμενα kwan. Οι σχολές αυτές ήταν υπό την καθοδήγηση ανθρώπων οι οποίοι είχαν διδαχθεί ή ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, όπως διάφορα είδα καράτε, τζούντο, αϊκίντο κλπ ή κινέζικες, δηλαδή διάφορα είδη κουνγκ φου. Υπήρχαν και λίγοι οι οποίοι γνώριζαν και ασκούσαν κρυφά τόσα χρόνια τις εναπομείνασες κορεατικές πολεμικές τέχνες όπως το taekkyeon, το οποίο ήταν μια πολεμική τέχνη που βασιζόταν κυρίως στα λακτίσματα και είχα και στοιχεία χορού.
https://www.rocking.gr/news/paul-stanley-says-kiss-will-not-tour-after-end-of-the-road/38043
«Είχαμε κάνει 120 show και περνάγαμε ωραία (όταν ξέσπασε η πανδημία). Εννοώ, τον περισσότερο καιρό όταν χάνεις κάποιον ή αλλάζει μια κατάσταση, πιάνεις τον εαυτό σου να λέει "μακάρι να ήξερα", ενώ εδώ έχεις μια κατάσταση που φτάνουμε στο συμπέρασμα πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε (να περιοδεύουμε). Δεν είναι δυνατό. Αν φοράγαμε τζιν και t-shirt, θα μπορούσαμε να το κάνουμε στα 80 και στα 90 μας, αλλά κουβαλάμε εξοπλισμό 40 και 50 κιλά για αρκετές ώρες. Υπάρχει ο παράγοντας της ηλικίας, ο οποίος το κάνει πιο πραγματικό για κόσμο που μπορεί να αμφισβητούσε την ιδέα πίσω από την περιοδεία "End Of The Road". Με αυτό σαν σκέψη, έχουμε μια νύχτα με κόσμο με τον οποίο μοιραζόμαστε ό,τι φτιάξαμε. Οπότε, δεν βλέπω το "End Of The Road" σαν γλυκόπικρο. Το βλέπω σαν κάτι γλυκό. Αν θα υπάρξουν δάκρυα; Σίγουρα. Αλλά, θεέ μου, δείτε τι μας έχει δοθεί. Και από ό,τι λένε οι οπαδοί, δείτε τι τους δώσαμε. Δεν είναι το ίδιο με άλλες μπάντες»
Paul Stanley, μουσικός του συγκροτήματος Kiss
Αν οι αποτυχίες αποτελούν πρώτη ύλη και θεμέλια για μελλοντικές επιτυχίες, τότε διαβάζεται έναν μελλοντικό υπερεπιτυχημένο τύπο!
Γενικά όλα αυτά τα κοινότυπα πράγματα που γράφονται, όπως πως μετά το χειμώνα έρχεται η άνοιξη, μετά το σκοτάδι χαράζει, μετά από την καταιγίδα έρχεται ηρεμία, ουδέν κακόν αμιγές καλού, ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό είναι εντελώς άτοπα και αβάσιμα.
Πολλές φορές τις αποτυχίες τις διαδέχονται κι άλλες αποτυχίες, το σκοτάδι δε φεύγει, η καταιγίδα μαίνεται χωρίς τέλος και ο χειμώνας παγώνει τα πάντα.
Παρ' όλα αυτά εμείς εδώ είμαστε και συνεχίζουμε, μάταια πολλές φορές, να παλεύουμε, γιατί ο Θεός, θέλετε από αγάπη, θέλετε από περίεργη αίσθηση του χιούμορ, μας φύτεψε στα μυαλουδάκια μας την ελπίδα.
Και τα συγκρουόμενα συνεχίζουν να συγκρούονται...
http://e-theologia.blogspot.com/2020/10/blog-post_25.html
του Ανδρέα Χ. Αργυρόπουλου
(προδημοσίευση από μελλοντική έκδοση που θα αναφέρεται στη σχέση Χριστιανισμού και πολιτικής)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που ενίστανται στην απόπειρα μιας χριστιανικής πολιτικής παρουσίας, θεωρώντας ότι ο Χριστιανισμός θα μετατραπεί σε ιδεολογία. Είναι αλήθεια ότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως προαναφέραμε, προοδευτικοί χριστιανοί του δυτικού κόσμου (στις δεκαετίες ’60 –’70) προσπαθώντας να αποτινάξουν το βάρος από το ιστορικό λάθος της ένταξης και στήριξης των χριστιανών σε συντηρητικές ιδεολογίες, επέλεξαν την ένταξή τους σε ιδεολογίες της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς (π.χ. «Χριστιανοί για τον σοσιαλισμό»). Η επιλογή αυτή υπήρξε κατά γενική ομολογία αποτυχημένη. Εκτός των λόγων που προαναφέρθηκαν (αφομοίωση, χρέωση λαθών, περιθωριοποίηση κ.λπ.) το μεγάλο λάθος αυτών που ακολούθησαν το δρόμο αυτό, ήταν η αυτονόμηση του «κοινωνικού» από το «πνευματικό» και ο περιορισμός του Χριστιανισμού στα πλαίσια μιας νέας ιδεολογίας.
https://orthodoxia.info/news/vatikano-ekklisia-mporei-na-eylo/
Αρνητική ήταν η απάντηση της Συνόδου του Δόγματος της Πίστης του Βατικανού (CDF) σε ερώτημα εάν η Καθολική Εκκλησία μπορεί να ευλογήσει ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών.
Στην απάντηση της Συνόδου γίνεται αναφορά στο λειτουργικό τυπικό της Καθολικής Εκκλησίας, επεξηγώντας τον ρόλο των μυστηρίων και των ευλογιών. Οι ευλογίες, σύμφωνα με την απόφαση, “δεν μπορούν να δοθούν σε σχέσεις ή ενώσεις που εμπεριέχουν σεξουαλική δραστηριότητα εκτός γάμου, δηλαδή εκτός της αδιάλυτης ένωσης άνδρα και γυναίκας που οδηγεί στη μετάδοση ζωής, όπως είναι οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις“.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ευλογίες σε ομόφυλα ζευγάρια “δεν μπορούν να θεωρηθούν έννομες” και γιατί θεωρείται πιθανό να παρερμηνευθούν ως “αντίγραφο ή αναλογία της γαμήλιας ευλογίας επί του ανδρογύνου που ενώνεται με το μυστήριο του γάμου, ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία βάση ώστε να θεωρηθεί πως ομόφυλες ενώσεις είναι κατά κανέναν τρόπο όμοιες ή στο ελάχιστο ανάλογες με το σχέδιο του Θεού για τον γάμο και την οικογένεια“, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο κείμενο της Συνόδου.
Διαβάζοντας τα σχόλια στο διαδίκτυο, βλέποντας τηλεόραση, ακούγοντας ραδιόφωνο, ακόμα και διαβάζοντας εφημερίδες ή και απλά κυκλοφορώντας και ακούγοντας διάφορους στο δρόμο, βλέπω πως διαμορφώνεται ή μάλλον έχει ήδη διαμορφωθεί μια κοινωνία εντελώς αποκρουστική. Πουθενά δεν μπορείς να μιλήσεις, καμιά άκρη δε βγάζεις. Υπάρχει μια τάση να συγκεντρώνονται όλοι πίσω από ακραίες απόψεις και ο "διάλογος" αποτελείται από βρισιές και κατάρες στους αντίθετους.
Τι να κάνεις. Τραβάς μια γραμμή, φτιάχνεις ένα δικό σου αυτόνομο χώρο και σταματάς να ασχολείσαι με όλο το υπόλοιπο χάλι. Ένα είδος μεταλλαγμένου αναχωρητισμού είναι μάλλον αυτό. Τέλος πάντων, αυτή τη λύση βρίσκω, αυτήν ακολουθώ. Αν κάποιος έχει κάτι καλύτερο κατά νου, ας μου το πει.
Οι «μπουμπουλίνες»
Η Μπουμπουλίνα είχε συλλάβει ένα πρωτότυπο σχέδιο εναντίον των Τούρκων. Έχοντας μεγάλη περιουσία, την οποία είχε κληρονομήσει ως χήρα από τους δύο συζύγους της, έφτιαξε δύο νομισματοκοπεία. Ένα στο Ναύπλιο και ένα στις Σπέτσες. Σε αυτά, έκοβε κίβδηλα τούρκικα γρόσια, δηλαδή πλαστά και τα διοχέτευε στη Μικρά Ασία. Ο σκοπός ήταν ένας: να αποσταθεροποιηθεί η οικονομία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τα κάλπικα αυτά νομίσματα, οι Έλληνες τα είχαν ονομάσει «μπουμπουλίνες».
https://www.protothema.gr/greece/article/1104889/piran-to-monastiri-apo-tin-tragoudistria-igoumeni/
Εχασαν τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας τόσο η μοναχή Θεονύμφη, κατά κόσμον Μαίρη Αλεξοπούλου, η οποία μετά τον αιφνίδιο θάνατο της 18χρονης κόρης της σε τροχαίο αποφάσισε να μπει στις τάξεις της Εκκλησίας, όσο και τέσσερις άλλες μοναχές προερχόμενες από τη Γερμανία.
Η Μαίρη Αλεξοπούλου τις δεκαετίες του 60 και του 70 ήταν από τις πλέον ακριβοπληρωμένες τραγουδίστριες στις μεγαλύτερες αθηναϊκές πίστες, («Δειλινά», «Αστέρια», «Παλιά Αθήνα», «Κάστρο», «Βράχος» κ.ά.), ενώ είχε την τύχη να ερμηνεύσει τραγούδια δίπλα σε μεγάλα ονόματα, όπως με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Γιάννη Βογιατζή, την Μπέσσυ Αργυράκη, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, αλλά και τον Γιώργο Κατσαρό, και πολλούς άλλους ακόμα καλλιτέχνες της εποχής εκείνης.
Αν με τη γνώση που έχω τώρα, γυρνούσα πίσω στο παρελθόν, θα έκανα πολλά πράγματα εντελώς διαφορετικά. Σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Και θα έφτανα περήφανος στο σήμερα οπότε και θα έγραφα μια σύντομη ανάρτηση η οποία θα ξεκινούσε κάπως έτσι: "Αν με τη γνώση που έχω τώρα, γυρνούσα πίσω στο παρελθόν, θα έκανα πολλά πράγματα εντελώς διαφορετικά..."
https://ardin-rixi.gr/archives/232705
του Στάθη Κεφαλούρου
Ομολογώ πως δεν γνώριζα ότι ο δομικός παραλληλισμός ανάμεσα σε θεολογικές και πολιτικές έννοιες θεμελιώθηκε πριν έναν ολόκληρο αιώνα στο έργο του σπουδαίου Γερμανού πολιτικού επιστήμονα και νομικού Carl Schmitt. Εξεπλάγη όμως όταν διάβασα ότι κι εκείνος στην περίφημη Πολιτική Θεολογία του, έργο του 1922, καταπιάνεται αρχικά με την έννοια του θαύματος, το θαύμα της εξαίρεσης, όπως το αποκαλεί. Εκείνος το χρησιμοποιεί για να χαρακτηρίσει ως θαύμα την απόφαση του εκάστοτε θεματοφύλακα του κράτους να παρέμβει ωσάν Θεός σε κρίσιμες και έκτακτες στιγμές, προκειμένου να σώσει το κράτος από τον εχθρό, που εκείνα τα χρόνια ήταν κατά Schmitt ο φιλελευθερισμός. Ακόμα κι αν χάριν της συζήτησης αποδεχθούμε ως δόκιμη την αναγωγή μιας πολιτικής απόφασης στην σφαίρα του θείου και του θαύματος, τότε σίγουρα αυτή η πολιτική θεολογία είναι αυταρχική. Την κατανοούμε όμως, διότι τόσο αυτή όσο και ο συγγραφέας της αποτελούν πνευματικά παιδιά της δυτικής ευρωπαϊκής παράδοσης, που είχε σαν πυλώνες της το ρωμαϊκό δίκαιο και τον ρωμαιοκαθολικισμό. Δεν θα εξετάσουμε όμως στο άρθρο αυτό την μεγάλη επίδραση που τελικά άσκησε η πολιτική αυτή θεολογία πρώτα σε δεξιούς, μετά σε αριστερούς , ακόμα και σε νεοφιλελεύθερους σήμερα.
Το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνο στην Αίγυπτο και παγκόσμια, έφεραν στο φως τα μέλη μίας νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής ανακάλυψαν στην Όαση
της Μπαχαρέια. Μάλιστα οι ερευνητές εντόπισαν και τοιχογραφίες στα ελληνικά.
https://www.larissanet.gr/2021/03/14/istoriki-kyriakatiki-theia-leitourgia-se-damasi-kai-mesochori/
Φωτ. larissanet.gr//Λεωνίδας Τζέκας
Στον Κυριακάτικο εκκλησιασμό μετά τους μεγάλους σεισμούς προχώρησαν οι κάτοικοι του Δαμασίου και του Μεσοχωρίου. Πρόκειται περί ιστορικής στιγμής καθώς για πρώτη φορά αυτό συμβαίνει σε σκηνές και τέντες παρουσία του Μητροπολίτη Ελασσόνα Σεβ. κ. Χαρίτωνα.
Το larissanet.gr βρέθηκε τόσο δίπλα από τον Άγιο Δημήτριο, την εκκλησία κόσμημα που λαβώθηκε πολύ στο Μεσοχώρι, όσο και στον καταυλισμό του γηπέδου στο Δαμάσι, σημεία δηλαδή που στήθηκαν ανάλογες τέντες και σκηνές για το λόγο αυτό.
Δείτε εικόνες και βίντεο από την λειτουργία:
Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...