Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Η Αιθιοπία στο χείλος του εμφυλίου- Μάχες στην περιοχή Tigray

 


https://www.africanews.com/2020/11/14/thousands-of-ethiopians-flee-conflict-ridden-tigray-to-eastern-sudan/

Πολίτες χτυπημένοι από πολιτικές διαμάχες

Από το απόγευμα της Παρασκευής, τουλάχιστον 21.000 Αιθίοπες έχουν περάσει στο ανατολικό Σουδάν, σύμφωνα με τον περιφερειακό επικεφαλής της υπηρεσίας προσφύγων του Σουδάν, Alsir Khaled.

Πολλοί φοβούνται ότι θα χάσουν τα σπίτια και το βιος τους, ενώ κάποιοι χωρίζονται ακόμη και από τις οικογένειές τους καθώς εγκατέλειψαν τις έντονες και επώδυνες μάχες μεταξύ του στρατού της Αιθιοπίας και των αρχών της περιοχής Tigray.

Η Βόρεια περιφέρεια - που βρίσκεται ακόμη επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας και επί του παρόντος παρατηρείται διακοπή των επικοινωνιών. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες που παρείχαν οι εξαντλημένοι και τρομοκρατημένοι πρόσφυγες που διασχίζουν τα σύνορα στη γειτονική χώρα είναι μερικές από τους πρώτες μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της σύγκρουσης που διαρκεί μέχρι τώρα περίπου μια εβδομάδα.


Φόβος, τραύμα και απελπισία

Ένας Αιθίοπας μοιράστηκε την εμπειρία του, "Έφυγα με επτά άτομα, τέσσερα από αυτά είναι ανίψια μου. Τώρα δεν έχω ιδέα πού είναι ο αδερφός μου, τα παιδιά του και η γυναίκα του. Είναι ζωντανοί ή νεκροί; Δεν ξέρω. Αλλά αυτοί που ήταν μαζί μου τους έφεραν εδώ, και όταν φτάσαμε εδώ, μερικές φορές μπορέσαμε να φάμε. Η πρώτη φορά που είδαμε νερό ήταν όταν φτάσαμε εδώ. Αυτό οφείλεται στον πόλεμο. "



Μια άλλη  Αιθιόπισσα φαίνεται συντετριμμένη, «Μας κακοποιούν, ήρθαμε με πέντε έως έξι παιδιά στις πλάτες μας. Τα παιδιά δεν έχουν τίποτα να πιουν και να φάνε. Όλοι μας υποφέρουμε, δεν έχουμε δικά μας ρούχα , ό,τι ρούχα φοράμε είναι δανεικά από γείτονες. Θέλουμε η περιφέρεια Tigray και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μας φροντίσουν. "


Διεθνείς πολιτικές συγκρούσεις

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed διέταξε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Tigray την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση σε επιθέσεις σε δύο ομοσπονδιακά στρατιωτικά στρατόπεδα από τις περιφερειακές αρχές των Tigrayan - των οποίων το πολιτικό κόμμα κυριαρχούσε κάποτε στην πολιτική του έθνους και ισχυρίζεται ότι η εθνοτική ομάδα έχει παραμεληθεί και αδικαιολόγητα στοχοποιηθεί υπό την κυβέρνηση Ahmed.

Πολλοί στη διεθνή κοινότητα έχουν προειδοποιήσει για την πιθανότητα ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου και έχουν κάνει εκκλήσεις για λογαριασμό των αμάχων στην περιοχή του Τιγκράι.


Η Michelle Bachelet, επικεφαλής των δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε προειδοποίηση την Παρασκευή για πιθανά εγκλήματα πολέμου στο Tigray Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για την πρόληψη της γενοκτονίας, Pramila Patten, "καταδίκασε επίσης αναφορές για στοχευμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων λόγω της εθνικότητας ή της θρησκείας τους".

Αφρικανική Αλληλεγγύη στη πατρίδα και στο εξωτερικό

Δημοσιογράφοι που βρίσκονται επί τόπου έχουν αναφέρει τις ευγενικές χειρονομίες αλληλεγγύης από τους Σουδανέζους χωρικούς που βοηθούν τους Αιθίοπες πρόσφυγες. Ωστόσο, καθώς πολλοί Αιθίοπες συνεχίζουν να φτάνουν, πολλοί ανησυχούν για την πίεση στους ήδη πολύ περιορισμένους πόρους τους και πιθανότατα περισσότερη βοήθεια θα είναι απαραίτητη από κυβερνήσεις, οργανισμούς ή φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...