Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Και πάλι κλεισμένοι...




 - Καλώς μας ήρθε το νέο lockdown(με συγχωρείτε κύριε Μπαμπινιώτη),καλοφάγωτο και καλοχώνευτο!


- Έτσι είναι. Οι τσάμπα μαγκιές και οι "επαναστάσεις" τύπου "μαζευόμαστε στις πλατείες και αγνοούμε τα μέτρα" οδηγούν σε κλείσιμο. Τώρα γιατί πρέπει να πληρώσουν μαγαζιά,εστιατόρια και γυμναστήρια το "επαναστατικό πνεύμα" κάποιων ηλίθιων, τι να πω, θα σας γελάσω.


- Για την Αριστερά πηγή μετάδοσης ήταν οι εκκλησίες και η γιορτή του Αγίου Δημητρίου και όχι η συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επίσης πιστεύουν πως δεν υπάρχει θέμα κοινωνικής ευθύνης στις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου. Γι'αυτό σας λέω, ο ορθολογισμός στην Ελλάδα δεν πάτησε το πόδι του ποτέ. 


- Περιδιαβαίνοντας "ορθόδοξες ιστοσελίδες" αποφάσισα απλά να μην ασχολούμαι με δαύτους. Έχει και η αν(τ)οχή στη βλακεία τα όριά της.


- Εξακολουθώ να υποστηρίζω πως τώρα είναι η ώρα για ένα μοντέλο διαφορετικό στην αντιμετώπιση της κατάστασης, πριν εξαντληθεί ο κόσμος και το ρίξει στην παλαβή.


- Ο Μητσοτάκης μεγάλωσε βλέποντας μητροπολίτες να πηγαίνουν και να κολακεύουν συνεχώς τον πατέρα του. Σε τι εκτίμηση να τους έχει και γιατί να δίνει σημασία στη γνώμη τους.


- Οι μόνοι που πιστεύουν πως η Εκκλησία έχει ακόμα δύναμη να επηρεάσει αποφασιστικά τα πράγματα είναι κάποιοι μητροπολίτες και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι υπόλοιποι ενηλικιώθηκαν εδώ και καιρό.


- Το ξαναγράφω. Οι παπάδες που γράφουν κατά του κλεισίματος με τόση θέρμη το κάνουν επειδή τώρα αντιλαμβάνονται πως η εξουσία που νόμιζαν πως είχαν(και που γι'αυτό έγιναν παπάδες) ήταν αέρας κοπανιστός. Τέτοιοι άνθρωποι ποτέ δε θα σκεφτούν την πιθανότητα να είναι απάντηση στα δικά τους καμώματα το κλείσιμο και πάντα θεωρούν πως κάποιος τους διώκει. Ακόμα προτιμούν να πεθάνουν από τον κορωνοϊό παρά να ταπεινωθούν. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

33 σχόλια:

  1. Πλεον στην εποχη μας το τι θεωρει καποιος ως "ορθο λογο" η και "φυσιολογικο" ακομη εχει καταντησει μια τελειως υποκειμενικη και αφηρημενη εννοια οπου ο καθε ενας δινει το δικο του τον ορισμο στηριζωμενος κυριως σε προσωπικο και οχι τοσο σε συλλογικο συμφερον! Σε μια πλατεια οπου ο χωρος ειναι τελειως ανοιχτος μπορει ο ενας να κολλησει τον αλλον οταν ολοι μαζι ειμαστε μαζεμενοι σαν μπουλουκι! Και σε χωρους συνεστιασεων ακομη μπορουμε να κολλησουμε ο ενας τον αλλον ακομη και εαν κραταμε αποστασεις αλλα δεν αεριζεται ενας χωρος! Τωρα με βαση αυτα που ακυσα εγω το μονο σιγουρο ειναι οτι θα αναζωπυρωθουν οι θεωριες συνομωσιας πολυ περισσοτερο απο τη περασμενη φορα! Ακουσα οτι ειχαν μαξεψει ανθρωπους στη πλατεια απανω στις Σερρες και στη πλατεια της Νικαιας εδω στην Αττικη για να τους κανουν το τεστ του Κορονοιου και σε καποια φαση κουραστικαν να περιμενουν μεχρι να το κανουν και επεστρεψαν στα σπιτια τους! Πολλοι αργοτερα τους επαιρναν τηλεφψνο και τους ελεγαν οτι ηταν θετικοι στον Ιο ενω δεν ειχαν κανει κανενα τεστ! Εννοειται οτι ειχαν παραδωσει τα τηλεφωνα τους για να τους παρουν τηλεφονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά,αυτό πιστεύω κι εγώ.

      Διαγραφή
  2. Το round two θα είναι πιο αλλοπρόσαλο.
    Και για τις θεωρείες συνωμοσίας που όπως πολύ σωστά λέει ο φίλος Νίκος θα εκτοξευτούν αλλά και γιατί πλέον η κυβέρνηση δεν πείθει ακομα και τους ψηφοφορους της ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. Με τον νέο χρόνο τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα θα διογκωθούν, θα έχουμε αντιδράσεις και καταστολή που θα θυμίζει δεκαετίες προ του '80. Και όπου μας βγάλει.
    Παράλληλα σήμερα έμαθα ότι ο μητροπολίτης Αιτωλ/νιας έδωσε εντολή να λειτουργήσουν όλες οι εκκλησίες κανονικά με κόσμο. Ένα δείγμα από το οποίο θα φανεί αν τελικά έχει ή δεν έχει πραγματική εξουσία ένας μητροπολίτης, αναλόγως της αντιμετωπισης που θα έχει από τις αρχές.

    Κατά τα λοιπά η επιλεκτική ευαισθησία θερίζει. Ο ιός κολλάει εκεί που συμφέρει τον καθένα ανάλογα με το αφήγημα που έχει επιλέξει. Η έκρηξη κρουσματων στην θεσσαλονίκη ήταν βούτυρο στο ψωμί όσων ήθελαν να τα ρίξουν εκκλησία. Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα καρντάσια γενικά δεν πρόσεχαν ήδη από την αρχή της υπόθεσης. Είτε ήταν στην γιορτή του Αγίου Δημητρίου είτε στην παραλία για καφέ.

    ΥΓ1. Ορθόδοξη σελίδα της προκοπής μόνο Τοοο-Τραααα-γούδι-τουγλάααααρου (εκ του συνθήματος που θυμίζει ωραίες ανέμελες εποχές - Λουουυου-Τσιαααααάνο-Γκαλέεεετι - σε ρυθμό seven nation army).
    ΥΓ2.Πραγματικά πονανε τα μυαλά μου με αυτά που διαβάζω σε κάτι ορθοδοξες ομάδες στο Viber. Δεν τις σβήνω γιατί θέλω να δω πού θα το πάνε εν τέλει. Αρχικά δεν υπήρχε κορονοϊός (ήταν κοροιδοιος), τώρα υπάρχει αλλά είναι απλή γρίπη, την άνοιξη αν έχουμε τίποτα εκατόμβες θα γυρίσει το αφηγημα στο θέμα της πίστης οπότε αν κόλλησες μάλλον δεν ήσουν αρκετά πιστός (ή κάτι τέτοιο). (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σιγουρο ειναι κιολας οτι κατι προσπαθουν να κανουν και με την "αναδιαμορφωση" της οικονομιας! Πριν περιπου 3 ημερες ειχαν μιλησει και για τα οικονομικα μετρα "αποζημιωσης" η "στηριξης" οπως θελετε πειτε το των επιχειρησεων που πιθανον να κλεισουν με το νεο Lockdown. Παντως οσοι διασπειραν τη κινδυνολογια οτι θα μας ξανακλειναν μεσα δικαιωθηκαν!

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. Για την ώρα το τηρεί ο κόσμος το κλείσιμο. Μετά δε ξέρω τι θα γίνει. Πάντως ναι, πιστεύω πως θα δούμε πολλά.
      Δεν το έχω δει πουθενά αυτό. Πιστεύω πως θα επικρατήσει αρχικά τουλάχιστον μια πιο ήπια γραμμή.

      Εν τω μεταξύ τα κρούσματα εκτοξεύτηκαν 6 μέρες μετά την γιορτή του Αγ. Δημητρίου ενώ τα αποτελέσματα φαίνονται μετά από 14 μέρες. Στα πάρτυ ήταν ο ένας πάνω στον άλλο τόσο καιρό.

      υγ1. Έτσι, έτσι. Και για το μπλογκ και για τον Γκαλέτι !

      υγ2. Ναι, εκεί θα πάει το πράγμα. Εγώ προσωπικά και έχω κουραστεί από δαύτους.

      Διαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι.Βασικά έγραψα ένα σχόλιο λάθος και όταν προσπάθησα να το διορθώσω το ξαναέγραψα λάθος και τελικά με την τρίτη το πέτυχα !

      Διαγραφή
  4. https://www.imkythiron.gr/index.php/eidiseis/teleftaia-nea/5499-anoikti-epistoli-mitropolitou-kythiron-pros-ton-prothypourgon

    Μάλλον δεν είναι λίγοι οι μητροπολίτες που αντιτίθεντε στα μέτρα. Μάλλον έχουν κ το ζωνάρι λυμένο για καυγά με την κυβέρνηση.
    Καλά θα πάει κ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοίτα, δεν ξέρω αν θα πρέπει να το γράψω αλλά αφού το ξέρω...Πώς να πείσεις τον Κυθήρων ότι κολλάει οποιαδήποτε ασθένεια στη Θ.Κοινωνία όταν ο ίδιος έχει τύχει να καταλύσει και να κοινωνήσει άλλους Θ.Κοινωνία στην οποία έπεσε νέφτι αντί για νερό; Και δεν είναι άνθρωπος που λέει παραμύθια.

      Διαγραφή
  5. Νέφτι??? Πως?

    Προσωπικά δεν πιστεύω ο ιος κολλάει με την Θεία Μετάληψη. Επί 6 χρονιά πηγαίνω τα παιδιά μου για να κοινωνήσουν, ποτέ δεν συνέπεσε ίωση με Θ. Μετάληψη. Τον συγχρωτισμό φοβάμαι επειδή εξαρχής μεγάλο κομμάτι των πιστών ήταν αρνητές και συνωνοσιολάγνοι και ούτε μέτρα τρέχουν ούτε προσέχουν. Ένα φτέρνισμα από κάποιο διπλανό αρκεί.

    Από κει κ πέρα δεδομένα υπάρχει διχασμός στην Εκκλησία, αρχίζει από πάνω (ιεραρχικά) και κατεβαίνει προς τα κάτω και όσο φτάνουν τα Χριστούγεννα θα οξύνεται. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πήγε σε εκκλησάκι χωρίς τρεχούμενο νερό και του έδωσαν λάθος μπουκάλι. Τόσο απλά. Όταν του το είπαν είχε πει την ευχή και τους είπε "θα κοινωνήσω κι αν δεν πάθω τίποτα θα κοινωνήσω και τον κόσμο". Απλά.

      Είναι ένα θέμα αυτό με τον χώρο του ναού και τι ισχύει τελικά.
      Να σου πω, ενώ δεν θεωρώ πως μπορείς να κολλήσεις στο ναό, αυτοί οι αλαλάζοντες υπερχριστιανοί με βάζουν σε δεύτερες σκέψεις.

      Δεν νομίζω πως θα γίνουν λειτουργίες ανοιχτές τα Χριστούγεννα. Ο Μητσοτάκης θέλει τους ψήφους των κεντροαριστερών.Τόσο απλά.

      Διαγραφή
    2. Θα δείξει. Δεν πιστεύω ότι έτσι απλά θα γράψει την εκκλησία στα παλιά του τα παπούτσια, έχει χάσει πολύ από το προηγούμενο κλείσιμο και από αυτό τώρα θα χάσει ακόμη περισσότερο. Και κακά τα ψέματα η βάση του κόσμου που έβγαλε τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό είναι αυτοί που τώρα τον λένε τσιράκι της ΝΤΠ, του Σόρος, του Μπιλ Γκέιτς, του Κθουλου και Σάουρον.

      Διαγραφή
    3. Κι όταν έρθει η ώρα να επιλέξουν Μητσοτάκη ή Τσίπρα πάλι Κυριάκο θα επιλέξουν. Δεν ξεχνιούνται εύκολα τα 5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και ό,τι προωθήθηκε κατά τη διάρκειά τους.

      Διαγραφή
    4. Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι έχασε κατά 60% από το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και κατά 40% από την οικονομική κρίση και τα μέτρα που πέρασε (ενώ ούτε ο Σαμαράς δεν τολμούσε να περάσει).
      Η ΝΔ τουλάχιστον στα δικά μου ακομάτιστα μάτια δείχνει ακόμη πιο αναξιόπιστη από εκείνους. Και έρχονται πολύ δυσκολοι μήνες μπροστά μας. Επί του παρόντος βέβαια μόνος του παίζει μπάλα ο Κούλης, δεν υπάρχει αντιπολίτευση ούτε φόβητρο .

      Διαγραφή
    5. H χειρότερη αντιπολίτευση στη χειρότερη κυβέρνηση

      Διαγραφή
    6. Τελικα τι επαθε ο κοσμος απο το νεφτη? Πηγαν νοσοκομειο?

      Διαγραφή
    7. Απλα για να ξερουμε και με βαση αυτων που λεει ο Αποστολος Παυλος εαν ενας ανθρωπος κοιννωναει αναξιως και δεν ειναι στη σωστη πνευματικη κατασταση η ιδια η Θεια κοινωνια θα λειτουργησει μεσα σε αυτον τον ανθρωπο ακριβως οπως και το ακτιστο φως δηλαδη ως ΠΥΡ. Παθαινει ο ανθρωπος φθορα εξαιτιας της απομακρυνσης του απο τη Θεια Χαρη. Η ασθενειες και ο θανατος δεν εχουν οντολογικη υποσταση αφου δεν εχουν δημιουργηθει απο το Θεο. Ειναι μονο αποτελεσμα της απομακρυνσης του ανθρωπου απο τη Χαρη! Ακομη και τα μικροβια δεν εχουν δημιουργηθει για κανενα κακο σκοπο απο το Θεο αφου εδω οι στη γενετικη μηχανικη χρησιμοποιουν τα ιδια τα παθογονα μικροβια για την αντιμετωπιση αλλων παθησεων που σημαινει οτι εχουν ωφελεια τελικως και αυτα απλως γινονται "παθογονα" κατω απο αντιξοες συνθηκες που προκαλει ο ανθρωπος οπως τη ρυπανση της ατμοσφαιρας, τη κακη διατροφη, τις καταχρησεις και ουτω καθ'εξης! Εαν παρατηρησει καποιος ολα αυτα τα γεγονοτα θα δει οτι ισχυει αυτο που ειναι γραμμενο στη Γενεσση οτι ο Θεος τα παντα εποιησεν λιαν καλως! Το κακο ειναι το ΜΗ ΟΝ

      Διαγραφή
    8. Πραγματικα θαυμαστο αυτο το συμβαν! Παντως λεγοντας για νεφτη θυμηθηκα που ο Τραμπ καθοταν και συνιστουσε στους ανθρωπους να κανουν ενεσεις χλωρινης για να θεραπευθουν απο το Κορονοιο! Μιλαμε ο ανθρωπος ειναι τελειως στοκος! Μου αρεσει που κατα τα αλλα δεν θελει με τιποτα να αποδεχτει την ηττα του! Ακομη και ο Γιωργακης ο Παπαντρεου περισσοτερο μυαλο εχει και απο αυτον!

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικά απροσδόκητη περίπτωση αυτή με το νέφτι.
    Το ίδιο "ανεξήγητες" είναι και οι περιπτώσεις ιερέων στην πολύπαθη αφρικανική ήπειρο που καταλυουν ενώ προηγουμένως έχουν κοινωνήσει ασθενείς από έμπολα και δεν νοσούν.
    Καλά είναι να υπάρχουν αυτά τα θαυμαστά παραδείγματα για κάτι άπιστους Θωμάδες - ορθολογιστές σαν και του λόγου μου. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα θαυμαστά παραδείγματα εμένα δεν με πείθουν. Αν και όταν συμβαίνουν είναι εξαιρέσεις.Αλλά υπάρχει μι πορεία και μια πρακτική 2000 χρόνων στην οποία έπεσαν σοβαρότατες επιδημίες με υψηλή θνησιμότητα και ιατρική όχι και τόσο ανεπτυγμένη. Δεν είχαμε τις εκατόμβες κληρικών που είχαν οι καθολικοί στις αντίστοιχες περιπτώσεις. Δεν είχαμε καν εκατόμβες.

      Διαγραφή
    2. Πρόσφατα κάπου είχε πάρει το μάτι μου άρθρο που υποστήριζε ότι στο Βυζάντιο σε περίοδο επιδημίας (μάλλον τον καιρό της βουβωνικής πανώλης) κοινωνούσαν από διαφορετικό Άγιο Ποτήριο και με διαφορετική λαβίδα τους αποδεδειγμένα ασθενείς. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει κάτι τέτοιο. Έτσι κ αλλιώς και σε καιρό χωρίς επιδημία, την εποχή εκείνη μια απλή γρίπη ξεκλήριζε χωριό ολόκληρο, οπότε ναι, παρα είναι μακρόχρονη η παράδοση της Εκκλησίας μας.

      Διαγραφή
    3. Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό. Και πολύ βολικό να ήρθε τώρα στο φως κάτι τέτοιο. Υπάρχει κάπου μια πρόβλεψη στο Πηδάλιο του Νικοδήμου του Αγιορείτου για ιερείς που τυχόν φοβούνται. Κάπως έτσι.

      Κοίτα, ας αφήσουμε το παρελθόν. Αν προσέξουμε τις ορθόδοξες χώρες θα δούμε πως είτε έκλεισαν είτε όχι οι εκκλησίες, η πορεία της ειδημίας ήταν πάνω κάτω όμοια. Δεν παίζουν οι εκκλησίες ιδιαίτερο ρόλο στη μετάδοση του ιού.

      Διαγραφή
    4. Εαν μου επιτρεπετε θα ηθελα να αναφερω οτι περιπου μεχρι το 1100μ.Χ. η Εκλλησια ειχε ενσωματωμενη και τη γηινη Ιατρικη στο θεραπευτικο της και λυτρωτικο της διακονημα και εργο! Δε ξερω Παπα-Κωστα εαν θυμασαι σε εκεινη τη "διατριβη" που σου εγραψα σχετικα με το ανθρωπινο μικροβιωμα του εντερου οτι ηταν ο Λουκας ο Χρυσοβεργης περι το 1100μ.χ. που εδωσε "διαζυγιο" μεταξυ της γηινης ιατρικης και της Εκλλησιας! Ολοι οι κληρικοι και μοναχοι μεχρι τοτε μαθαιναν και Ιατρικη και τα μοναστηρια επι Ρωμανιας λειτουργουσαν ακριβως και σαν νοσοκομεια! Δεν ειναι παραδοξο το γεγονος οτι σε βιβλιοθηκες του Αγιου Ορους εχουν διασωθει παλια κειμενα και τετραδια μοναχων που ασχολιοντουσαν με φαρμακολογια-βοτανολογια και παλιες ιατρικες πρακτικες! Η Βυζαντινη Ιατρικη εαν λεω σωστα θεωρειται κατα πολλους γεφυρα μεταξυ της αρχαιας Ελληνικης και της συγχρονης Ιατρικης! Τα θαυματα μπορει να μη συμβαινουν συνεχεια αλλα τελικως γινονται τη καταλληλη ωρα που κρινει ο Θεος! Εαν δε παθαινεις τιποτα απο τον νεφτη που ουτως η αλλως ειναι τοξικη ουσια τοτε δεν παθαινεις και λοιμωξεις απο τη Θεια κοινωνια απο τη στιγμη κιολας που θα καταλαβεις οτι τα μικροβια καταχρηστικως γινονται "παθογονα" υπο αντιξοοες συνθηκες! Το θεμα ειναι ενας ανθρωπος να φοβαται οχι τα μικροβια αλλα τον ιδιο τον Θεο οταν παει να τον βαλει μεσα στο σωμα του! Καλο παραδειγμα προς μιμηση για ολους μας θα επρεπε να ειναι η Οσια Μαρια η Αιγυπτια που κοινωνησε των Αχραντων Μυστηριων μετα απο 40 χρονια ασκησης

      Διαγραφή
    5. Και ο Λουκάς Συμφερουπόλεως γιατρός ήταν. Η παράδοση συνεχίζεται έστω και πιο αδύναμη πια.

      Πολύ μεγάλο θέμα ειδικά σε μια εποχή που "παραδοσιακοί" χριστιανοί μιλάνε για το "δικαίωμα στη Θεία Κοινωνία"

      Διαγραφή
    6. Ναι! Η παραδοση συνεχιζεται! Και ο Αγιος Λουκας ο Χειρουργος και ο Αγιος Πορφυριος παροτι δεν τελειωσε ουτε το γυμνασιο ηταν σπουδαιοι γιατροι! Υπαρχουν πολλες μαρτυριες γιατρων στη πολυκλινικη Αθηνων που διακονουσε ο Αγιος Πορφυριος οτι ο Αγιος εδινε αληθινες ιατρικες οδηγιες και συστασεις σε φτασμενους γιατρους οταν τα εβρισκαν σκουρα με τις διαγνωσεις και τις θεραπειες των ασθενων! Στην Ιερα μονη Βατοπεδιου εχουν παει να μονασουν αρκετοι γιατροι και μαλιστα εκει περα υπαρχει και εργαστηριο μελετης και παρασκευης φυσικων φαρμακων που το ειχαν καποτε επισκεφτει μεχρι και ξενοι καθηγητες και γενικοτερα το Αγιο Ορος εχει δικα του φαρμακεια που συνεχιζουν τη παραδοση που τους αφησαν οι παλιοι καλογεροι φαρμακοποιοι και γιατροι οπως ο Αγαπιος Λανδος, ο Πατερ Γυμνασιος και τοσσοι αλλοι

      Διαγραφή
    7. Να σε ρωτησω κατι εαν επιτρεπεται? Πως και δεν σου προκαλει Θαυμασμο το γεγονος οτι μεχρι και ο ιερεας που κατελυσε τη Θεια κοινωνια οπου ειχε ΠΑΡΑΠΑΝΩ ποσοτητα νεφτη απο οτι μια μικρη λαβιδα που ηπιαν ελαχιστη ποσοτητα οι υπολοιποι και δεν επαθε ουτε και εκεινος τιποτα? Ακομη και ενας ορθολογιστης θα απορουσε και θα καθοταν να το εκλογικευσει ολο αυτο το γεγονος με το επιχειρημα οτι ολοι οι υπολοιποι ηπιαν ελαχιστη ποσοτητα!

      Διαγραφή
    8. Ποιος είπε πως δε μου προκαλεί θαυμασμό;

      Διαγραφή
    9. α! να με συμπαθας! Απλα σε ρωτησα επειδη ειπες σε πολυ παραπανω σχολιο σου οτι τα θαυμαστα γεγονοτα δε σε πειθουν!

      Διαγραφή
    10. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάτι θαυμαστό ως κανόνα διότι το θαυμαστό γίνεται εκτάκτως και όχι συνεχώς.

      Διαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...