Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ένταση και πάλι μεταξύ Μαρόκου και Πολισάριο στη Δυτική Σαχάρα



https://www.africanews.com/2020/11/13/military-tensions-rise-in-morocco-polisario-western-sahara-conflict/

Παίρνοντας τα όπλα

Μια στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε από το Μαρόκο στην ενδιάμεση ζώνη του Guerguerat κοντά στη Μαυριτανία, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Το έθνος της Βόρειας Αφρικής κατήγγειλε επίσης "τις προκλήσεις του Πολισάριο" στη Δυτική Σαχάρα - κάποτε μια αποικία της Ισπανίας με ακόμη αόριστο καθεστώς. Ταξινομήθηκε ως "μη αυτόνομη επικράτεια" από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ).

Ο στόχος της τρέχουσας επιχείρησης είναι να "τερματιστεί η κατάσταση του αποκλεισμού" και "να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και αγαθών" στο δρόμο που οδηγεί στη Μαυριτανία - του οποίου η ύπαρξη καταγγέλλεται από τους μαχητές της ανεξαρτησίας των Σαχράουι και τον οποίο η Ραμπάτ θεωρεί απαραίτητη για το εμπόριο της με την υποσαχάρια Αφρική.

Για περίπου τρεις εβδομάδες, τοπικές πηγές ισχυρίζονται ότι οι πολιτοφυλακές από περίπου 70 ένοπλους άντρες "επιτέθηκαν σε φορτηγά, απαγορεύοντας την κυκλοφορία και ασκώντας βία.

Όλα αυτά παρά τις προσπάθειες διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών - καθώς οι διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία του οργανισμού με τη συμμετοχή του Μαρόκου, του Πολισάριο, της Αλγερίας και της Μαυριτανίας έχουν ανασταλεί για αρκετούς μήνες.

Το Polisario, σε απάντηση, δήλωσε ότι τα στρατεύματά των Σαχράουι θα ανταποδώσουν σε αυτοάμυνα θεωρώντας ότι το Μαρόκο είναι «επιθετικό» και καταπατά την εκεχειρία του 1991.

Ιστορικό

Η περιοχή του Guerguerat βρίσκεται ήδη στο επίκεντρο ισχυρών εντάσεων μεταξύ του Polisario και του Μαρόκου, ιδιαίτερα στις αρχές του 2017.

Το Μαρόκο ελέγχει περισσότερα από τα δύο τρίτα αυτής της απέραντης ερημικής περιοχής στο δυτικό του τμήμα, κατά μήκος του Ατλαντικού Ωκεανού και υπαρχουν τριβές για δεκαετίες με το υπέρ της ανεξαρτησίας μέτωπο Polisario να υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...