Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

12 φράσεις του π. Αντωνίου της Κιβωτού

 


https://searchingthemeaningoflife.wordpress.com/2020/11/18/the-meaning-of-life-in-12-phrases-by-father-anthony/#more-18127

Ο πατέρας Αντώνιος από την «Κιβωτό του Κόσμου» κέρδισε το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη με ομόφωνη απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου. Ανατρέξαμε σε παλαιότερες συνεντεύξεις του και  συγκεντρώσαμε 12 «διαμάντια» που μας συγκίνησαν.


1. «Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να σ’ το λύσει ο άλλος. Είμαι εδώ και σου απλώνω το χέρι. Θες να σηκωθείς στα πόδια σου; Αυτό είναι το ερώτημα. Αν έχεις βολευτεί στο να σε λυπούνται, δεν έχεις θέση στην “Κιβωτό”. Αν θες βοήθεια για να σταθείς όρθιος, είμαστε εδώ. (protothema.gr)


2. Αφού συγκινούμαστε και με τα ζωάκια όταν είναι σε άσχημη κατάσταση, πόσο μάλιστα με τους ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο, σαν τα αδέσποτα ζώα να βρίσκονται στο δρόμο. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους. (eleftheriaonline)



3.  «Έχω πει κι άλλες φορές πως πήγα να παίξω μπάσκετ με τα παιδιά. Αυτό, όμως, τι σήμαινε; Σήμαινε ότι σήκωνα το ράσο μου, κατέβαινα τα σκαλιά της εκκλησίας και πήγαινα να “σκουντήξω” ένα παιδί που μπορεί 5 λεπτά πριν να είχε κλέψει ή να είχε κάνει χρήση ναρκωτικών. Αυτά τα παιδιά ήταν το ποίμνιό μου. Σε αυτά ήθελα και έπρεπε να απευθυνθώ. Πήρα μια μπάλα του μπάσκετ και είπα “ελάτε να παίξουμε”. Ήρθαν! Και μετά τους είπα να κάτσουν στα σκαλιά της εκκλησίας να μιλήσουμε. Θυμάμαι πως ένα παιδί είχε έρθει με καθυστέρηση, το ρώτησαν οι άλλοι “πού ήσουν;” κι απάντησε: “Είχα πάει να δω λίγο τον πατέρα μου, είχε επισκεπτήριο σήμερα στον Κορυδαλλό. Μετά γύρισα σπίτι, έλειπε η μάνα μου, έψαξα, τη βρήκα, ξέρετε πού, εκεί που την είχαμε βρει την άλλη φορά”. Kαταλαβαίνετε πως σε αυτό το παιδί δεν μπορούσα να πω “ο Χριστός σώζει». (protothema.gr)


4. Η βοήθεια προέρχεται από τον απλό κόσμο, τον φτωχό κόσμο. Από αυτούς, όπως και να ΄χει, πάντα κάτι θα λείπει. O πλούσιος είναι που φοβάται. Υπάρχει μια λαϊκή παροιμία που λέει ο πλούσιος “να σου δίνω εγώ, φτωχέ, να γίνω σαν και σε”. (Βήμα)


5. Για μένα ευτυχία είναι να είμαι χρήσιμος για το διπλανό μας, να βλέπω αυτό το μαραμένο παιδί που μας έρχεται, να μπορεί να ανθίζει και να βλέπει με αισιοδοξία το μέλλον.  (lifo.gr)


6.  Πολλές φορές κάνουμε φιλανθρωπίες για να νιώσουμε μεγάλοι και σπουδαίοι. Η φιλανθρωπία θέλει κουβέντα πολλή, γιατί έχει και σκοτεινή πλευρά. Όταν κάνουμε ένα καλό με σκοπό να δειχτούμε, δεν είναι καλό.  (protothema.gr)


7. Υπήρχαν και υπάρχουν περιπτώσεις όπου παιδιά έχουν απομακρυνθεί από το σπίτι τους μέσω εισαγγελέα, λόγω ακαταλληλότητας. Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, πάντως, το εμπόδιο πολλές φορές είναι ο ίδιος ο γονιός που δεν πηγαίνει το παιδί του στο σχολείο και δεν το μαθαίνει βασικά πράγματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πολλοί γονείς είναι αμόρφωτοι και δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μάθουν πράγματα από τους δικούς τους γονείς, κάνοντας έτσι στην πορεία τα ίδια λάθη με αυτούς. Γίνεται ένας μεγάλος αγώνας να δουλέψουμε με αυτόν τον γονιό, συνήθως με τη μάνα, ώστε να την πείσουμε να καταλάβει πως το παιδί της δεν είναι βάρος ή εμπόδιο για την ζωή της αλλά ότι καλύτερο της έχει συμβεί. (Queen.gr)


8. Αν ένα παιδί που είναι εδώ έχει τα χίλια προβλήματα και βλέπει κι εσένα να κλαις, να το λυπάσαι, πάει, το έχασες, το κατέστρεψες».  (protothema.gr)


9. Πρέπει να ζητάμε πάντα να είναι καλά οι άλλοι. Όποιος προσφέρει τη ζωή του τη σώζει. Όποιος βάζει τη ζωή του πρώτα απ όλα τη χάνει. Παιδιά μας είναι όλα τα παιδιά του κόσμου (iselida.gr)


10. «Δεν σώζω ζωές. Αν δεν θέλουμε, δεν γίνεται τίποτα. Θυμάμαι ήταν ένα παιδί πριν από την εφηβεία, ο πατέρας στη φυλακή, η μάνα έφυγε με άλλον, εκείνο είχε μπει σε παραβατική συμπεριφορά. Από τα παιδιά που θεωρούνταν “καμένα χαρτιά”. Αυτό το παιδί το έβαζα σπίτι μου από την αρχή. Συζητάμε τη μια μέρα και του εξηγώ ότι δεν είναι μαγκιά η κλεψιά ούτε το να μην πηγαίνει σχολείο. Την επόμενη μέρα μού έφερε ένα σεντόνι, το άνοιξε μπροστά μου και μου είχε φέρει ό,τι είχε κλέψει. Αυτό το παιδί το ξαναέβαλα στο σχολείο, έχει τελειώσει τη Θεολογία και λειτουργεί σαν παράδειγμα για μας».  (protothema.gr)


11. Αποκτήσαμε επίπλαστες ανάγκες και απομακρυνθήκαμε ο ένας από τον άλλον. Δεν μπορούμε να τα χρεώνουμε όλα στους ξένους. Δεν γίνεται να βλέπουμε παντού προβλήματα, αλλά να μη βλέπουμε τη δική μας ευθύνη σ’αυτό.  (protothema.gr)


12. Με την πάροδο των χρόνων στα ελληνόπουλα προστέθηκαν και παιδιά μεταναστών ή προσφύγων. Να δείτε τον τρόπο με τον οποίο συμβιώνουν όλα μαζί. Εδώ πραγματοποιείται ένα πείραμα που αποδεικνύει ότι μπορούμε τελικά να ζούμε αρμονικά χωρίς χαρακιές και όρια, “εδώ εσύ, εκεί εγώ”. Το καταφέραμε με τον σεβασμό και την άδολη αγάπη.Προσφυγόπουλα πουέδωσαν τα πάντα για να φτάσουν στο “όνειρο”.Και απογοητεύτηκαν. Και ο σκοπός μας δεν είναι να παραβιάσουμε τα ιερά και τα όσιά τους. Και εγώ από πρόσφυγες κατάγομαι, Μικρασιάτες. Αυτούς που οι παλαιοελλαδίτες αποκαλούσαν “πρόσφυγες”γιατί ήρθαν να φάνε το βιος τους.Τους το λέω και αμέσως παίρνουν τα πάνω τους». (Το Βήμα)


ΠΗΓΉ:http://www.politischios.gr/

7 σχόλια:

  1. Αυτές οι κουβέντες θα πρέπει να λέγονται στα κηρύγματα συνέχεια αντί για τα διάφορα τυπικά άχρωμα και άγευστα που λέγονται συνήθως.
    Και αντί για οργανωμένες επισκέψεις/εκδρομές πιστών σε διάφορα μοναστήρια που δε λέω ωραίες και ωφέλιμες είναι, ας πάνε και καμιά φορά σε τέτοιους ανθρώπους να δούνε από κοντά τη λάιβ θεολογία, αυτοψία επί τόπου. Γιατί ωραία είναι η θεωρία και τα ευχολόγια αλλά άντε να τα πεις στον μικρό που λέει ο πάτερ παραπάνω στο 3.
    Καλημέρα!
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα αυτά σε καμιά εκκλησία να δεις τι ανταπόκριση θα έχεις...

      Διαγραφή
    2. Δεν είμαι καλύτερος για να κάνω τον έξυπνο, για την ακρίβεια μάλλον πολύ χειρότερος. Μαθαίνουμε όμως είτε με τον μαλακό είτε με τον σκληρό τρόπο κάποια πράγματα. Αν ο ήρεμος δεν πιάνει μία τότε τι μένει. Αλλιώς το πήγαινε έλα στο ναό με ύφος προκάτ και μερικές κάμψεις εμπρός στις εικόνες γίνονται μια ανάλατη χλιαρή σούπα αφού βγαίνοντας έξω απ'αυτόν μετά τίποτα διαφορετικό δε συμβαίνει. Το κουτσομπολιό για το πως ήρθε σήμερα ντυμένη η τάδε συνεχίζεται, το φτύσιμο στο περαστικό αλητάκι του δρόμου συνεχίζεται, το βρισίδι στο γείτονα για το σκύλο δυναμώνει, η γκρίνια ατελείωτη και γενικά η κατηφόρα συνεχίζεται ομαλά και ήρεμα. Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που πρέπει να διαλέξουμε μια και καλή ανάμεσα στην υποκρισία και τη γύμνια μας. Θα έρθει κάποια στιγμή είτε το θέλουμε είτε όχι.
      Π

      Διαγραφή
    3. Να σου πω την αλήθεια; Έχω παραιτηθεί από την προσπάθεια για αλλαγή, για θεολογία ζωντανή κλπ. Περιμένω να με φυσήξει ο άνεμος για να δω που θα πάω. Γι'αυτό και θαυμάζω περισσότερο από πριν ανθρώπους σαν τον π.Αντώνιο που μέσασε νοσηρότατο κλίμα, όπως αυτό της Εκκλησίας της Ελλάδος, κάνουν τέτοια υπέροχα πράγματα.

      Διαγραφή
    4. Δεν είναι θέμα προσπάθειας, είναι θέμα αλήθειας. Με το ζόρι άλλωστε κανείς δεν τραβάει κανέναν προς τα δω ή προς τα κει.
      Πολλά υπέροχα πράγματα όμως γίνονται και ούτε λέγονται ούτε φαίνονται διόλου, καλύτερα έτσι. Ο πάτερ Αντώνιος έγινε στόχος διότι προφανώς ενόχλησε μιας και η δράση του μαθεύτηκε γρήγορα, έμπλεξε με προσφυγόπουλα βλέπεις που είναι κόκκινο πανί στις μέρες μας.
      Π

      Διαγραφή
  2. Εξαιρετικός ο π. Αντώνιος και αυτό ακριβώς που λέει ο φίλος Π, live θεολογία που φτάνει στην ουσία! Μακριά από τα αποστειρωμένα κηρύγματα που συνήθως ακούμε, έχει αρκετές άβολες αλήθειες που το ποίμνιο συνήθως δεν έχει όρεξη να τις αντιμετωπίζει (Deso).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπουδαίος όσο κι αν προσπαθούν να τον κακολογήσουν διάφοροι.

      Διαγραφή

Γη και σύμπαν

  Όχι, οι άνθρωποι δεν είμαστε φτιαγμένοι για τη γη. Μπορεί να είμαστε φτιαγμένοι απ' το χώμα και να επιστρέφουμε σε αυτό αλλά δεν περιο...