Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020

Πατριωτισμός

 


Κάποιοι ξεκινούν έναν πόλεμο για δέκα πιθαμές άγονης γης, κάποιοι άλλοι για να κυριαρχήσουν στα αλμυρά νερά-κάποιοι για τα πάντα και άλλοι για το τίποτε· όλοι τους όμως το κάνουν για τα κέρδη, για τη φτώχεια και για την περιστασιακή απόλαυση που προσφέρει η δράση σε όσους την αγαπούν· για τη χαρά της αλλαγής και για το φόβο της μόνιμης πατρίδας· για την επίγνωση των παθών τους, για την ελπίδα του θανάτου και για τον θαυμασμό που τρέφουν για το φανταχτερό ένδυμα που θα φοράνε όταν θα πεθάνουν.

Το αστείο είναι πως δεν καταφέρνουν μονάχα να συμφιλιωθούν με όλους αυτούς τους σκληρούς και απάνθρωπους παραλογισμούς, αλλά τους προσδίδουν μεγαλοπρέπεια χαρίζοντάς τους τα επιβλητικά ονόματα που τους παρέχει η διαστρεβλωμένη τους γλώσσα· έτσι οι παραλογισμοί παίρνουν το όνομα της φήμης και της δόξας, ενώ εκείνοι μένουν στη μνήμη των απογόνων τους ως ήρωες που θα θαυμάζουν για πάντα....................................................................................................και τα κίνητρα που πηγάζουν τόσο από τη ματαιοδοξία όσο και από τη διαστροφή, από το φόβο της καταπόνησης, την αμαρτία της οκνηρίας και τη διάθεση για καταστροφή βρίσκουν βολικό καταφύγιο σε ένα μοναδικό όνομα - αυτό του πατριωτισμού.

(Ο δαίμονας Μελμόθ κακολογεί το ανθρώπινο είδος στην αθώα Ιμαλή)


Μελμόθ ο Περιπλανώμενος,Charles R. Maturin, Εκδ. Gutenberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...