Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2020

Thuggees οι διαβόητοι δολοφόνοι της Ινδίας

 


https://www.ancient-origins.net/myths-legends-asia/thuggees-cult-assassins-india-002145

Οι Thuggees, σανσκριτική λέξη που σημαίνει απόκρυψη, ήταν μια οργανωμένη συμμορία επαγγελματιών δολοφόνων - μερικές φορές περιγράφεται ως η πρώτη μαφία στον κόσμο - που επιχειρούσε από τον 13ο έως τον 19ο αιώνα στην Ινδία. Μέλη της φανατικής θρησκευτικής ομάδας, που ήταν διαβόητα για τις τελετουργικές δολοφονίες τους που διέπραξαν στο όνομα της ινδουιστικής θεάς Κάλι, ήταν γνωστοί ως Thugs, μια λέξη που πέρασε στα κοινά αγγλικά κατά τη διάρκεια της βρετανικής κατοχής στην Ινδία και σημαίνει "κακοποιός".


Ο Thuggees επιχειρούσαν μπαίνοντας σε ομάδες ταξιδιωτών και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους προτού τους αιφνιδιάσουν μέσα στη νύχτα και συνήθως να τους στραγγαλίσουν με μαντήλι ή θηλιά, μια γρήγορη και ήσυχη μέθοδος, η οποία δεν άφηνε αίμα και δεν απαιτούσε ειδικά όπλα. Στη συνέχεια, λήστευαν τα θύματά τους και τα έθαβαν προσεκτικά.


Τα εγκλήματά τους απαιτούσαν υψηλό βαθμό ομαδικής εργασίας και συντονισμού τόσο κατά τη φάση διείσδυσης όσο και τη στιγμή της επίθεσης. Κάθε μέλος της συμμορίας είχε ένα ειδικό καθήκον, όπως να παρασύρουν ταξιδιώτες με γοητευτικά λόγια, να κρατούν τσίλιες, ή να αναλάβουν το ρόλο του δολοφόνου.

Σύμφωνα με το βιβλίο Guinness, οι Thuggees ήταν υπεύθυνοι για περίπου δύο εκατομμύρια θανάτους, ωστόσο οι εκτιμήσεις ποικίλλουν πολύ, καθώς δεν υπάρχει αξιόπιστη πηγή που να επιβεβαιώνει πότε ξεκίνησε η πρακτική.



Η πρώτη γνωστή καταγραφή των Thugs ως οργανωμένης ομάδας, σε αντίθεση με τους συνηθισμένους κλέφτες, βρίσκεται στην Ιστορία του Φιρουζ Σαχ του Ẓiyāʾ-ud-Dīn Baranī με χρονολογία περίπου το 1356. Αν και οι Thugs εντοπίζουν την καταγωγή τους σε επτά μουσουλμανικές φυλές, οι Ινδουιστές φαίνεται επίσης na έχουν συσχετιστεί μαζί τους από μια πρώιμη περίοδο. Τα ινδουιστικά μέλη λάτρευαν τη θεά της καταστροφής και της ανανέωσης, την Κάλι, και για τουλάχιστον μερικούς από τους Thuggees, αυτό αποτέλεσε τη βάση των ενεργειών τους, καθώς λέγεται ότι πίστευαν ότι βοηθούσαν την Κάλι να διατηρήσει την κοσμική ισορροπία του καλού και του κακού. Ωστόσο, η ινδουιστική τους πίστη δεν ήταν πολύ διαφορετική από τους σύγχρονούς τους μη Thugs, και το γεγονός ότι ορισμένοι Thugs ήταν μουσουλμάνοι περιπλέκει επίσης το ζήτημα.


Υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι όλοι οι δολοφόνοι Thuggee ενώθηκαν με κοινές δεισιδαιμονίες και τελετές, που οδήγησαν στην συμμορία να χαρακτηριστεί ως σέκτα ή αίρεση. Η αδελφότητα διέθετε τη δική της διάλεκτο(Ramasi), καθώς και ορισμένα σημάδια με τα οποία τα μέλη της αναγνώριζαν το ένα το άλλο στα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ινδίας. Επίσης δεσμεύονταν από ένα σύνολο κανόνων, όπως η απαγόρευση κλοπής περιουσίας ενός ατόμου χωρίς να το σκοτώσει πρώτα σύμφωνα με το τελετουργικό. Οι Βραχμάνοι δεν δολοφονούνταν λόγω της καθαρότητάς τους, η δολοφονία ασθενών θεωρούταν  ακατάλληλη θυσία και οι γυναίκες δεν δολοφονούνταν επειδή θεωρούνταν ενσαρκώσεις της Kali.


Η ιδιότητα μέλους στην αδελφότητα των Thuggees ήταν συχνά κληρονομική, μεταβιβαζόμενη από πατέρα σε γιο. Άλλοι εκπαιδεύτηκαν από έναν γκουρού, διαδικασία παρόμοια με τη μαθητεία, ή προσπαθούσαν να συμμορφώνονται με άλλους Thugs με την ελπίδα να προσληφθούν. Μερικές φορές τα παιδιά των ταξιδιωτών που δολοφονούνταν επιστρατεύονταν για να γίνουν τα ίδια Thugs, καθώς η παρουσία των παιδιών θα βοηθούσε να μην κινούνται υποψίες.



Οι δολοφόνοι Thuggee καταπνίγηκαν τελικά από τους Βρετανούς ηγέτες της Ινδίας το 1830, μετά την εφαρμογή των Πράξεων καταστολής Thuggee και Dacoity, οι οποίες ανέφεραν: 


"Με το παρόν νόμο, όποιος αποδειχθεί ότι ανήκε, είτε πριν είτε μετά την έγκριση του παρόντος νόμου, σε οποιαδήποτε συμμορία κακοποιών, εντός ή εκτός των εδαφών της εταιρείας της Ανατολικής Ινδίας, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη, με σκληρή καταναγκαστική εργασία".


Εφαρμόστηκαν ορισμένες στρατηγικές για να βοηθήσουν στην επιτυχία των νέων νόμων, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για τα μέλη της συμμορίας να προδώσουν τους συναδέλφους τους, και ευρεία διάδοση αναφορών σχετικά με τη συμπεριφορά των Thuggee για να εκπαιδευτούν και να προειδοποιηθούν οι ταξιδιώτες και ο γενικός πληθυσμός.



Τελικά, μετά από τουλάχιστον έξι αιώνες καταστροφής σε ολόκληρη την Ινδία, οι ημέρες των Thugs έληξαν. Ωστόσο, σήμερα, η φήμη τους συνεχίζει το όνομά τους, που χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο για να αναφερθεί σε επιθετικούς και βίαιους νεαρούς εγκληματίες.


Προτεινόμενη εικόνα: Μια ομάδα Thuggees στραγγαλίζει έναν ταξιδιώτη σε έναν αυτοκινητόδρομο στην Ινδία στις αρχές του 19ου αιώνα. Πηγή εικόνας: Wikipedia


Βιβλιογραφικές αναφορές:

Thug – Encyclopaedia Britannica

India's Infamous Thuggee Cult – Scribol: Anthropology and History

The Thuggee – Encyclopaedia of the Unusual and Unexplained

Killing for 'Mother' Kali – Time Magazine

Thuggee - Wikipedia

By April Holloway

29 σχόλια:

  1. Κοιτα να δεις τι μαθαινει κανεις! Ειχα ακουσει για τους Ασασσινους, τους Νιντζα, τους Μποξερ αλλα για αυτους τους ινδους δολοφονους δεν ειχα διαβασει ποτε! Δε μου κανει και εντυπωση οτι ο αποκρυφισμος στον οποιο ηταν μπλεγμενοι τους εκανε να δολοφονουν ανθρωπους για χαρη της "θεας" Καλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να ρωτησω κατι? οι λεγομενοι Ασασσινοι ηταν ισλαμικη καστα η θυμαμαι λαθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια αίρεση του Ισλάμ ακολουθούσαν, ήταν Νιζαρίτες Ισμαηλίτες. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα αλλά έχουν πάρει από αιώνες πιο εσωτερικό δρόμο και μάλλον ανεκτικό προς τους άλλους. Οι Δρούζοι κατάγονται από αυτούς επίσης.

      Διαγραφή
  3. Δηλαδή αν τους έμπαινε στο μάτι κάτι απο τα υπάρχοντα σου δεν μπορούσαν να σε κλέψουν αν πρώτα δεν σε φάνε λάχανο...αν τους τα χάριζες την γλύτωνες; άλλη πράξη η κλεψιά κι άλλη η δωρεά, σωστά;
    To καλό είναι πάντως ότι είχες επιλογές, να είσαι Βραχμάνος(εκεί υποθέτω καλό ποσοστό)να είσαι άρρωστος(φαντάζομαι κι ένα κρυολόγημα έκανε τη δουλειά), ή γυναίκα(ε σιγά κι αν δεν ήσουν με μια μεταμφίεση, ξύρισμα, λίγο κούνημα και λίγη τύχη μπορει να την γλύτωνες).

    Όσο μεγαλώνω πάντως και μαθαίνω περισσότερα για το είδος μας τόσο περισσότερο μου μεγαλώνει η επιθυμια να θέλω να ρίξω στριφογυριστά χαστούκια στην Εύα και στον Αδάμ, όχι ένα και δυο...
    Αλλά κι εσύ Θεέ μου; Καλά δεν μπορούσες να φυλάξεις καλύτερα εκείνο το ιερό δέντρο; Και επίσης, πως ο πονηρός μπούκαρε στον παράδεισο και έπαιξε το βρώμικο παιχνίδι του. Ριφιφί έκανε απο τα έγκατα; Εξαπατηθηκε ο Θεός; κοιμόντουσαν όλοι οι άγγελοι; Δεν γίνεται αυτό..δεν ήξερε ολόκληρος δημιουργός τις αδυναμίες του δημιουργήματος Του...αδύνατον..ήταν σχεδιασμένα όλα εξ αρχής;..τραβηγμένο αλλά Θεός είναι αυτός, ουδείς ξέρει παρά Εκείνος μόνο.
    Τουλάχιστον μια και η ζωή δεν είναι αιώνια ελπίζω καποιες απαντήσεις να έρθουν όταν με το καλό κάνουμε εκείνη την μετάβαση...ελπίζω και για κείνα τα χαστούκια στο ζεύγος...πρώτα ο Θεός...
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ή αν ταξίδευες ρακένδυτος και ξυπόλητος.
      Βραχμάνος γεννιέσαι, δε γίνεσαι. Γυναίκα κάποτε γεννιόσουν, τώρα γίνεσαι κιόλας! Όσο για ασθενής, ο κορωνοϊός δε φαίνεται και τόσο άσχημος πια, ε;

      Κοίτα, αν τα πάρουμε όλα αυτά που γράφονται στην Π.Διαθήκη κυριολεκτικά και προσπαθήσουμε να τα ερμηνεύσουμε και λογικά, θα χάσουμε τη μπάλα. Άλλωστε οι ερμηνείες είναι πολλές. Άλλοι Πατέρες γράφουν πως ο Σατανάς έπεσε πριν τη δημιουργ'ια του ανθρώπου και άλλοι επειδή ζήλεψε τον άνθρωπο. ΆΛλοι λένε πως το φίδι ήταν ο Σατανάς και άλλοι πως χρησίμευσε ως όργανο του Διαβόλου. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως ο Θεός επέτρεπε στον Διάβολο να επεμβαίνει στις υποθέσεις του ανθρώπου.Για ποιο λόγο δεν μπορούμε να ξέρουμε. Πιθανόν να έχει να κάνει με την ελευθερία ανθρώπων και αγγέλων.
      Ή απλά όλα αυτά είναι συμβολισμοί για να εξηγήσουν την επιλογή του ανθρώπου να προσπαθήσει να γίνει θεός από μόνος του.

      Διαγραφή
    2. Χαχα ναι ο κορωνοϊός καλή λύση,οποιασδήποτε βέρσιον!
      Παπα Κώστα σίγουρα κυριολεκτικά δεν μπορούμε να τα δούμε τουλάχιστον όλα και ναι υπάρχουν διάφορες ερμηνείες.
      Δεν ξέρω αν έχει μάλιστα ουσιαστικό και πρακτικό νόημα το να γνωρίζω αν ο διάβολος έπεσε πριν ή μετα τον άνθρωπο κι αν έπεσε απο ζήλια ή απο διαφορετικό κάλο. Όλα αυτές οι παιδικές σκέψεις βασικά μου έρχονται κάθε φορά που με τσιγκλάει η επιθυμία να χαστουκίσω τους πρωτόπλαστους...
      Το αστείο είναι ότι το να χαστουκίσω τους πρωτόπλαστους είναι σαν να αυτοχαστουκίζομαι, ποια η διαφορά.
      Π

      Διαγραφή
    3. Στην ουσία όλα αυτά είναι κάπως αδιάφορα. Το θέμα είναι πως να αναστρέψουμε ή έστω να μην συνεχίσουμε την κατρακύλα. Εκεί λοιπόν οφείλουμε να αυτοχαστουκιστούμε.

      Διαγραφή
    4. Το πως επεσε ο εωσφορος απο το αγγελικο του αξιωμα ειναι μια ερωτηση που φινεται "αναπαντητη" στο νου το δικο μας αλλα ο Θεος δινει ολες τις απαντησεις εν καιρω! Φιλε μου Π δυστυχως καποιος "εξυπνακιας" αστροφυσικος που ηταν στο ΝΑΤΟ παλαιοτερα εκατσε και αναρωτηθηκε αφου στον ουρανο βλεπουμε ΦΩΣ τοτε γιατι παραλληλα βλεπουμε και ΣΚΟΤΑΔΙ? Ετσι αυτος ο ιδιος ο πονηρος δημιουργησε στο δικο του το μυαλο την εσφαλμενη εντυπωση που δημιουργησε και στους πρωτοπλαστους οτι το ΚΑΚΟ ειναι υπαρκτο ενω το ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ! Ο Τριαδικος Θεος τα παντα εποιησεν ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ. Δεν δημιουργησε ο Θεος τιποτα κακο! Ακομη και ο εωσφορος δημιουργηθηκε με την προοπτικη να κατευθυνεται προς τη Θεωση και να μετεχει του απολυτου Αγαθου που ειναι ο ιδιος ο Θεος! Το δεντρο της γνωσεως του καλου και του κακου ηταν απλως μια δοκιμασια την οποια επρεπε οι πρωτοπλαστοι να περασουν ωστε να επιτευξουν την τελειοτερη κατασταση της Θεωσης για την οποια προοριζονταν! Εαν θα περνουσαν εν καιρω τη δοκιμασια τοτε ο Θεος ο ιδιος θα τους αποκαλυπτε την ΑΚΡΙΒΗ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΥΣΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΘΕΩΣΗΣ! Μετα το προπατορικο αμαρτημα εσκοτισθει ο ΝΟΥΣ του ανθρωπου και Η ΚΑΡΔΙΑ ΤΟΥ και το μυαλο του αρχισε εφωσον το λεω σωστα να λειτουργει με δυιστικο τροπο και να βλεπει ολα τα πραγματα απο την "καλη" και τη "κακη" τους τη πλευρα ενω δεν υπαρχει καμοια ΔΙΠΟΛΙΚΟΤΗΤΑ μεταξυ του καλου και του κακου! Στις διαφορες φιλοσοφιες και θρησκειες συνανταμε το δυισμο και τη διπολικοτητα πανω στην ερμηνεια πολλων φαινομενων ομως ειναι ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ το μυαλο του ανθρωπου που λειτουργει με δυιστικο τροπο ωστε να αντιλαμβανεται τα πραγματα ετσι και ακριβως για αυτο το λογο δημιουργηθηκαν ολες οι φιλοσοφιες και οι θρησκειες ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΙΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ. Με τους αιωνες διαιωνιστηκε η αντιληψη οτι το ΚΑΚΟ ειναι υπαρκτο και ετσι δημιουργηθηκαν διαφορες θρησκειες οπως ο γνωστικισμος και ο μανιχαισμος που διναν κιολας ισοδυναμια μεταξυ καλου και κακου! Συμφωνα με τη διδασκαλια των Αγιων Πατερων το κακο ειναι το ΜΗ ΟΝ αφου ειναι ανυπαρκτο και δεν εχει οντολογικη υποσταση! Το κακο υφισταται μονο ως απομακρυνση απο τη Θεια χαρη που σημαινει οτι οταν ενα πλασμα απομακρυνεται απο τη Θεια Χαρη ναι μεν παραμενει στην υπαρξη αφου η Θεια Χαρις ειναι πανταχου παρουσα ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗ ΤΕΛΕΙΑ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΤΕΛΕΙΑ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΘΕΩΣΗ. Οι αρχαιοι Ελληνες φιλοσοφοι οπως οι προσωκρατικοι, οι Ελεατες εν θυμαμαι καλα και ο Αριστοτελης αλλα και ο Ερμης ο Τρισμεγιστος ειχαν κανει αναφορες σχετικα με το ΟΝ και ΤΟ ΜΗ ΟΝ αλλα δεν ειχαν φτασει στη φωτιση που ειχαν οι Αγιοι Πατερες της Εκλλησιας ωστε να κανουν τη σαφη διαφοροποιηση! Τελικα για να μη στα πολυλογω καταληξαμε στο σημερα οπου αυτος ο "αστροφυσικος" ανακατευοντας τις πλανες των μανιχαιων και των γνωστικων με τη καθαρη διδασκαλια των Αγιων Πατερων κατασκευασε δικες του "φιλοσοφιες" και καθεται και λεει οτι ΤΟ ΜΗ ΟΝ ειναι υπαρκτο πλασμα και ειναι ο "πατερας" και "το αφεντικο" του διαβολου και καθεται και τον ονομαζει Ο ΜΗ ΩΝ με Ω. Ο εν λογω "συνομωσιολογος" ειναι ο γνωστος και μη εξαιρεταιος Δημοσθενης Λιακοπουλος

      Διαγραφή
    5. Ναι, σωστά αυτό είναι το ζητούμενο.
      Ξαναβλέποντας όμως την ιστορία απ'την αρχή ίσως λάβουμε στοιχεία που δεν είχαμε αντιληφθεί. Η εκατοστή φορά για παράδειγμα μελέτης ή έστω απλής ανάγνωσης της Γραφής δεν είναι σαν τη δέκατη και ουδεμία σχέση με την πρώτη. Μετά τα βλέπεις (θεωρητικά) αλλιώς και ίσως ξεκινήσει και το αυτοχαστούκισμα το οποίο ναι, είναι αναπόφευκτο αν θέλουμε να κάνουμε αναστροφή. Είναι θέμα επιλογής από κει και πέρα όπως σχεδόν όλα πιστεύω.
      Π

      Διαγραφή
    6. Θέλει πολλή προσοχή η ανάγνωση της Γραφής για να μην οδηγηθούμε σε πλάνη. Δεν είναι απλή υπόθεση

      Διαγραφή
    7. Αυτο ειναι παρα πολυ σωστο! Λιγα εχουν γινει ανα τους αιωνες με τις διαφορες παρερμηνειες?

      Διαγραφή
    8. Εδώ οι αισθήσεις μας εύκολα πολλές φορές μας οδηγούν λάθος πόσο μάλλον η ανάγνωση και η ερμηνεία κυρίως της Γραφής.
      Π

      Διαγραφή
    9. Ευτυχως ο Ιερος Χρυσοτομος και οι υπολοιποι Αγιοι εχουν κανει εξαιρετικη δουλεια πανω στην ερμηνεια της Αγιας γραφης και εχουμε και τα εργα τους προς αναγνωση

      Διαγραφή
    10. Παντως Παπα-Κωστα η περιπτωση των ινδων δολοφονων που υπηρετουσαν τη "θεα" Καλι θυμιζει ακριβως αυτο που λεγαμε και τις προαλλες με τη φραση του Ψαλμωδου οτι "οι θεοι των εθνων δαιμονια"

      Διαγραφή
    11. Εμένα πάλι καθόλου. Οι άνθρωποι συχνά καλύπτουν το φονικό τους ένστικτο με θρησκευτικό μανδύα.

      Διαγραφή
    12. και ομως ειναι η θρησκεια που διαμορφωνει τις πεποιθησεις και τη νοοτροπια του ανθρωπου! οι θησκευτικες πεποιθησεις δεν λειτουργουν παντοτε ως "δικαιολογια" η σαν "καλυμα" της προαιρεσης του ανθρωπου! Εαν ισχυει κατι τετοιο τοτε γιατι στο πιο κατω αρθρο που εχεις ξανααναρτησει ο Αραβας Ορθοδοξος Επισκοπος φρονει οτι στις τρεις μονοθειστικες θρησκειες επικρατει το φαινομενο του θρησκευτικου φανατισμου? θυμαμαι τοτε οτι ειχα κανει και καποια αναφορα-συσχετιση με πολυθειστικες θρησκειες οπως ειναι ο ινδουισμος που εχει πολλες σεκτες

      Διαγραφή
    13. Αναφέρει με τις τρεις μονοθεϊστικές διότι με αυτές έχει ασχοληθεί. Πιο πολύ με το Ισλάμ.Αλλά έχει γνώση καλή και της εβραϊκής θρησκείας.

      Από εκεί και πέρα αν βάλουμε πόσες φορές αιματοκυλίστηκε ο χριστιανικός κόσμος στο όνομα της αγάπης του Χριστού θα πρέπει να φτάσουμε στο συμπέρασμα πως ο Χριστιανισμός βγάζει φονιάδες. Μόνο η Εικονομαχία φτάνει. Δεν είναι έτσι όμως.

      Άλλωστε και ο Γκάντι ινδουιστής ήταν. Και ο Ασόκα βουδιστής ήταν. Ο πρώτος είναι αυτός που αρνήθηκε να κάνει κακό σε κανέναν προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο Ινδουισμός γεννά τελικά τι ανθρώπους; Ο δεύτερος είναι αυτός που εγκαθίδρυσε μια αυτοκρατορία χωρίς στρατό. Τόσο ειρηνική. Άρα ο βουδισμός γεννά αγίους. Στο όνομα του βουδισμού έγιναν οι σφαγές στη Μυανμάρ. Οπότε τι;
      Τέλος πάντων αν θες να πιστεύεις ότι οι θρησκείες όλων των άλλων είναι δαιμονικές πίστευέ το. Άλλωστε δημοκρατία έχουμε.

      Διαγραφή
    14. Συζητηση κανουμε! Εξεταζουμε καποι φαινομενα χωρις λεκτικη αντιπαραθεση! Δεν σου πεναω με το ζορι τις πεποιθησεις μου! Μια θρησκεια η μια πολιτικη ιδεολογια η μια κοινωνικη αντιληψη διαμορφωνει το τροπο σκεψης ενος ανθρωπου και αυτο το παρατηρει καποιος με το τι γινεται και σε ΟΜΑΔΙΚΟ επιπεδο και σε ΑΤΟΜΙΚΟ επιπεδο! Εσυ μου αναφερεις ιστορικα γεγονοτα ατομων αλλων θρησκειων που ζουσαν με ειρηνικο τροπο για να μου δειξεις τη εξαιρεση στο κανονα! Εγω θα σου θυμισω και στους βιους των Αγιων και τις περιπτωσεις παρα πολλων ειδολολατρων που λογω της ΚΑΛΗΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ γνωρισαν τον ιδιο το Χριστο και γιναν Χριστιανοι και Αγιοι μαρτυρες στο οναμα του Χριστου! Εαν κοιταξουμε στην Αγια Γραφη ο ανθρωπος ξεκιναει να διαπαιδαγωγειται απο το Θεο απο το νομο της συνειδησεως του πριν να περασει στο γραφτο νομο και να φτασει στην Αποκαλυψη της Χαριτος! ο Αποστολος Παυλος λεει οτι οσοι δεν ΓΝΩΡΙΣΑΝ το γραφτο νομο του Θεου θα κριθουν με βαση το νομο της συνειδησεως τους! Το γεγονος οτι οι θρησκειες ειναι δαιμονικες δεν το λεω ΕΓΩ! Το ειχε πει ο Αγιος Κοσμας ο Αιτωλος και πολλοθ Αγιοι! Δεν ειναι δαιμονικες οι θρησκειες επειδη κανουν τους ανθρωπους φονιαδες η κλεφτες η πορνους η μοιχους αλλα επειδη παρουσιαζουν τη σχεση του ανθρωπου με τους "θεους" η το Θεο ως μια σχεση ΔΟΣΟΛΗΨΙΑΣ δηλαδη οτι ο ανθρωπος "πρεπει" να κανει καποια πραγματα στη ζωη του για να εξασφαλισει ειτε τη σωτηρεια του ειτε υλικες απολαβες ειτε οτιδηποτε αλλο! Στην Ορθοδοξια δεν κανει ο ανθρωπος πραγματα για να "εξασφαλισει" τη Σωτηρεια του! Η Σωτηρεια δεν "εξασφαλιζεται" ουτε ειναι και δεδομενη για το καθενα απο εμας! Ολες οι εντολες που μας δινει ο Θεος ειναι ΔΩΡΟ! Ειναι για ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΝ! Δεν κανουμε πραγματα για να εξευμενισουμε τον Θεο! Σε ολες τις θρησκειες απο το παρελθον μεχρι και σημερα εφωσον μιλαω σωστα ο ανθρωπος κανει πραγματα για να "εξευμενισει" τους "θεους" και για να εξασφαλισει κατι!

      Διαγραφή
    15. Σου έφερα δυο πολύ χτυπητά παραδείγματα. Μπορώ να κάτσω να γράφω για σπουδαίες μορφές άλλων θρησκειών με τις μέρες. Δεν θα κάτσω να υπερασπιστώ θρησκείες που στο κάτω κάτω δεν τις ακολουθώ. Ούτε με ενδιαφέρει να κάνω μια κουβέντα τέτοιου τύπου η οποία επί της ουσίας δεν στηρίζεται και πουθενά.

      Αν λοιπόν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις τη θεολογία άλλων θρησκειών θα δεις ότι δεν κάνουν κάτι για ν εξευμενίσουν τους θεούς τους. Αλλού είναι το πρόβλημά τους.

      Διαγραφή
    16. Μελέταω τις θρησκειες εξεταζοντας προσεκτικα το ανθρωπολογικο τους και φιλοσοφικο τους αντικειμενο αλλα δεν δινω εμφαση στο λεγομενο "θεολογικο" τους κομματι! Σε ολες τις θρησκειες του παρελθοντος μπορει να βρει καποιος αρχαια καταλοιπα του σπερματικου λογου τα οποια δικαιολογουν την "αυθεντικοτητα" τους! Μετα το προπατορικο αμαρτημα μπορει να σκοτισθει ο νους του ανθρωπου αλλα παρεμεινε βαθια μεσα του η αναμνηση του Ενος Θεου και προφανως ηταν αυτη η ιδια η αναμνηση που αφηνει αυτα τα καταλοιπα του σπερματικου λογου! Ωστοσο με το περασμα των αιωνων δημιουργηθηκαν οι διαφορες θρησκειες ως αντιληψη που εχει ο ανθρωπος για το Θεο η τους διαφορους "θεους" και οχι ως εσωτερικο βιωμα Θεογνωσιας! Οι αντιληψεις του ανθρωπου ειναι αυτο που ΕΧΕΙ ο ανθρωπος και οχι αυτο που ΕΙΝΑΙ πραγματικα! Αναφερθηκα στη περιπτωση του εξευμενισμου των "θεων'-δαιμονων οταν θυμηθηκα την αναφορα του Αποστολου Παυλου που καναν οι ειδωλολατρες θυσιες για να εξευμενισουν τους "θεους" τους! Στη περιπτωση του Καιν και του Αβελ ο Καιν εκανε θυσια για να "εξευμενισει" αυτον τον Εναν Αληθινο Θεο τον οποιον δεν ειχαν γνωρισει αμεσα τα 2 αδελφια αλλα αρχικως τον εμαθαν μεσα απο τη διδαχη των γονιων τους για αυτο το λογω και ειπα οτι μεσω προφορικης παραδοσης ειχε παραμεινει στη μνημη των αρχαιων λαων η γνωση της υπαρξης του ενος Θεου και αυτο λογικα πρεπει να αποτελει και κομματι του σπερματικου λογου! Στη περιπτωση του Καιν και του Αβελ ηταν ο ιδιος ο Καιν που "πρωτοκατασκευασε" μια θρησκεια αφου εκανε μια θρησκεια για να "εξευμενισει" η να "εξασφαλισει" την "ευνοια" του Θεου! Εαν το δουμε προσεκτικα αυτο το σημειο τοτε θα δουμε οτι ουσιαστικα απο αυτη τη χρονικη στιγμη και υστερα ΞΕΚΙΝΑΝΕ να υπαρχουν οι θρησκειες! Μεσω της μνημης και της προφορικης παραδοσης μπορει να συναντησουμε ακομη και κοινα ανθρωπολογικα και κοσμολογικα στοιχεια αλλα και πολλες διαφορες μεταξυ τους οι οποιες δειχνουν ξεκαθαρα απλως την αντιληψη που εχει ο Θεος η για τους "θεους" ο ανθρωπος! Οι ομοιοτητς που μπορει να υπαρχουν στις θρησκειες μπορει ουσιαστικα να ειναι τα καταλοιπα του σπερματικου λογου! Τωρα οσον αφορα τον καθε ανθρωπο ειναι πιθανον να επηρεαστει αμεσα ο τροπος σκεψης του εφωσον η θρησκεια του του προκαλεσει φανατισμο και του καταργησει τον αγραφο νομο της συνειδησεως που υπαρχει μεσα του αλλα υπαρχει και περιπτωση η προαιρεση που εχει μεσα του να τον κανει να λειτουργησει διαφορετικα! Το μεγαλο προβλημα ειναι οταν επιβαλεις ενα κανονα σε εναν ανθρωπο ειτε με τη μορφη "ηθικης πειθαρχιας" ειτε με τη μορφη ψυχολογικου εξαναγκασμου η ολη νοοτροπια και η ψυχοσυνθεση του ανθρωπου δεν θα εξελειχτει σωστα

      Διαγραφή
    17. Αν λοιπόν μελετήσεις ανθρωπολογικά τις θρησκείες θα δεις πως και η πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και η εξέλιξή της αλλά και οι συμπεριφορές μέσα σ' αυτήν δεν έχουν καμία διαφορά από τις υπόλοιπες θρησκείες. Για φανατισμό δε, ας μη το συζητήσουμε.

      Οι θρησκείες είναι προσπάθειες του ανθρώπου να έλθουν σε επαφή με το Θεό. Αποτυγχάνουν γιατί δεν ξέρουν τον δρόμο και προσπαθούν να φτιάξουν δικούς τους πράγμα απίθανο. Ναι, είναι εύκολο και βολικό για εμάς να πούμε ότι όλοι οι άλλοι λατρεύουν δαίμονες. Μας βγάζει από τη δύσκολη θέση να βρούμε απαντήσεις σε ερωτήματα που μπορεί να τεθούν. Οπότε τα βλέπουμε υπό το πρίσμα που αναφέρεις, αυτό της δικής μας και μόνο θεολογίας και ησυχάζουμε.

      Όσο για τον εξευμενισμό του Θεού, όσο το ζητάμε εμείς μέσω των λιτανειών, ζητώντας βοήθεια ή και άλλων πρακτικών, άλλο τόσο το ζητάνε και οι άλλες θρησκείες.

      Πώς γίνεται να υπάρχει σπερματικός λόγος, μέσα σε δαιμονικές πλάνες; Αφού τις θρησκείες αυτές τις ορίζουν δαίμονες, το πρώτο που θα έκαναν, θα ήταν να σβήσουν κάθε ίχνος του.

      Διαγραφή
    18. Σκεφτεσαι ορθα Παπα-Κωστα! Εκανες μια σωστη ερωτηση που εχει ομως και απαντηση! Πως γινεται να υπαρχει σπερματικος λογος μεσα σε μια δαιμονικη πλανη? Η απαντηση ωστοσο ειναι πολυ απλη! Ο Θεος ειναι ΠΑΝΤΟΥ! Ωστοσο η πανταχου παρουσια του δεν εμποδιζει να υπαρχει και να ΧΩΡΑΕΙ ενα πλασμα με ειτε αυτο ειναι ανθρωπος ειτε ειναι αγγελος με αλλη νοοτροπια και αντιληψη! ο Θεος δεν ειναι τσιγγουνης να "σφραγιζει" το κενο και το χωροχρονο με την αιωνια παρουσια του αλλα λογω αυτης της εκστατικης του αγαπης που σημαινει και ελευθερια αφηνει να ΧΩΡΕΣΟΥΝ μεσα στη παρουσια του πλασματα που δημιουργησε κατα χαριν αθανατα δηλαδη τους αγγελους και τους ανθρωπους και ολα τα πλασματα που εχουν νοες να εχουν διαφορων ειδων αντιληψεις! Τα πλασματα αυτα καθ'εαυτα δεν ειναι δαιμονικα! Δαιμονικη ειναι το ειδος της ΚΙΝΗΣΗΣ δηλαδη της αδιακοπης μεταβολης μεσα στην αιωνια υπαρξη του Θεου εαν δηλαδη η κινηση που κανει το δημιουργημα ειναι να απομακρυνθει απο το Θεο! Ολοι οι ανθρωποι ανα τους αιωνες στις διαφορες θρησκειες ζητανε να επικοινωνησουν με το Θεο οπως σωστα επισημανες ομως το μεγαλο θεμα ειναι ΤΙ ζητανε και ΤΙ επιδιωκουν να ΠΑΡΟΥΝ απο το Θεο η ανθρωποι! Ο ανθρωπος ωσο και να προσπαθει να ερθει σε επικοινωνια με το Θεο στο τελος-τελος της υποθεσης θα γνωρισει το Θεο οταν ο Θεος θα του αποκαλυφθει αυτος ο ιδιος τη καταλληλη ωρα που κρινει εκεινος και οχι την ωρα που το "απαιτουμε" εμεις απο αυτον! Γιατι ο Θεος γνωριζει τη καρδια μας καλυτερα απο εμας τους ιδιους και γνωριζει και τι θελουμε να του ζητησουμε η για να το πω πιο σωστα γνωριζει ΤΙ ακριβως εχουμε αναγκη! Στις θρησκειες μπορει να συναντησει καποιος διαφορες "τεχνικες" και "πρακτικες" με τις προσπαθει ο ανθρωπος να επικοινωνησει με το Θεο! Οι Αγιοι Πατερες εφωσον λεω σωστα λενε οτι η επικοινωνια και η προσευχη προς το Θεο δεν εστιαζει σε καμοια μορφη "τεχνικης".

      Διαγραφή
    19. Ο Θεός μπορεί να είναι παντού αλλά δεν μπορεί να συνυπάρχει το ακάθαρτο με το καθαρό.Οπότε δεν μπορεί να υπάρχει σπερματικός λόγος σε δαιμονολατρεία, έστω και ακούσια.

      Οι άνθρωποι όλων των θρησκειών και της Ορθοδοξίας συμπεριλαμβανομένης ζητούν το πολύ απλό. Ήρεμη και καλή ζωή και σωτηρία-λύτρωση.

      Η ίδια η προσευχή είναι τεχνική ή πρακτική. Δεν χρειάζεται να στέκεσαι και με το κεφάλι ανάποδα για να ονομαστεί κάτι πρακτική ή τεχνική. Και μόνο που κάθεσαι και λες τα λόγια της προσευχής φτάνει. Η ευχή του Ιησού είναι μια τεχνική. Κάποιοι Πατέρες προκρίνουν και συγκεκριμένη στάση κατά τη διάρκεια της ευχής. Υπάρχουν και αρκετοί στο Άγιο Όρος που έτσι τη λένε. Γέρνουν το κεφάλι προς το μέρος της καρδιάς και παίρνουν βαθιά αναπνοή. Δεν προτείνεται κάτι τέτοιο διότι ενέχει κάποιους κινδύνους.

      Διαγραφή
    20. Το γεγονος οτι ο Θεος παρα-ΧΩΡΕΙ την υπαρξη της αμαρτιας δε συνεπαγεται οτι ο Θεος συμμετεχει στην αμαρτια ουτε ειναι και συμφωνος με αυτη! Παραχωρει ο Θεος στον ανθρωπο να αμαρτανει απο τη στιγμη που τον δημιουργησε με ελευθερο αυτεξουσιο αλλα τον αφηνει η παραχωρηση αυτη εχει και καποιο διαφορετικο σε καθε περιπτωση το οποιο οριο δεν δυναται εμεις να γνωριζουμε για λογους που μονο ο Θεος ξερει! ο Θεος ειναι ξενος απο την αμαρτια οπως αποκαλυπτει και ο ιδιος στη Παλαια Διαθηκη αλλα αυτο δε σημαινει οτι δε τη παραχωρει μεχρι καποιου σημειου! ο Θεος συνυπαρχει με τα ολα τα πλασματα του απο τη στιγμη που τα αγαπαει αλλα δε μετεχει και στις αμαρτιες ουτε και σε καμοια περιπτωση κανει "τα στραβα ματια" στις αμαρτιες που γινονται! Απο οτι ελεγε ο Μακαριστος Πατηρ Γεωργιος Φλωροφσκυ εφωσον μιλαω σωστα σε ολη τη χρονικη περιοδο που αναφερεται η Παλαια Διαθηκη εχουμε ΜΕΡΙΚΗ και οχι ΠΛΗΡΗ Αποκαλυψη του Τριαδικου Θεου! Πληρη Αποκαλυψη εχουμε απο τη χρονικη στιγμη που ο Χριστος λαμβανει σαρκα και οστα! Αυτο φαινεται και απο το γεγονος οτι σε πολλα σημεια της Παλαιας Διαθηκης οταν ο Χριστος εμφανιζοταν ως ασαρκος Μεγαλης Βουλης Αγγελος δεν αποκαλυπτε το ονομα του στους ανθρωπους! Εαν διαβασει καποιος το κεφαλαιο οπου αναφερεται η ιστορια του Σαμψων οταν εμφανιστηκε ο Μεγαλης Βουλης Αγγελος στο Μανωε το πατερα του Σαμψων ο Μεγαλης Βουλης Αγγελος δεν αποκαλυψε στο Μανωε το ονομα του αλλα το μονο που του ειπε ειναι οτι το ονομα του ειναι ΘΑΥΜΑΣΤΟ! Για αυτο το λογο και ο Προφητης Ησαιας εφωσον λεω σωστα ονομαζει το Μεγαλης Βουλης Αγγελο Συμβουλο ΘΑΥΜΑΣΤΟ! Ακομη και μεσα στη Παλαια Διαθηκη περιγραφονται και οι πτωσεις μεγαλων πνευματικων ανθρωπων οπως η πραξη του Προφητη Ηλια να δολοφονησει τους μαγους του "θεου" Βααλ μια πραξη για την οποια κληθηκε απο το Θεο να μετανοησει! Και ο Σπερματικος λογος ως μερικη Αποκαλυψη του Θεου ειναι οτι ειχε απομεινει απο την αρχικη αναμνηση του ανθρωπου της παρουσιας του Θεου στο κοσμου απλα ο ανθρωπος ανακατεψε αυτην την αναμνηση με θεωριες και αντιληψεις δικες του και δεδομενου του γεγονοτος οτι ο Θεος δε πειραζει το ανθρωπινο αυτεξουσιο αφησε τον ανθρωπο ελευθερο μεχρι καποιου σημειου να το πραξει! Εξαλλου πολυ αργοτερα οι Αγιοι Πατερες απο τον Αγιο Ιουστινο το φιλοσοφο μεχρι τον Μεγα Βασιλειο και τον Αγιο Νεκταριο στις μερες μας ξεκαθαρισαν τα στοιχεια του σπερματικου λογου απο τις πλανες στις οποιες ειχαν πεσει οι φιλοσοφοι λογω του γεγονοτος οτι ο νους των φιλοσοφων δεν επαυε να λειτουργει με δυιστικο τροπο! Τωρα οσον αφορα το θεμα της προσευχης θα ηθελα να αναφερω τα εξης! Εαν μελετησει κανεις τα κειμενα των υσηχαστων Αγιων οπως τη Φιλοκαλια η τη διδασκαλια του Αγιου Γρηγοριου του Παλαμα θα δει οτι γινονται αναφορες σχετικα με το "τροπο" της προσευχης ο οποιος παρουσιαζει τις κινησεις του σωματος, την αναπνοη η ακομη και τη κινηση της ψυχης του ανθρωπου κατα την διαρκεια της προσευχης αλλα εαν κανει καποιος μια προσεκτικη και οχι μονομερης μελετη θα δει οτι ολα αυτα δεν αναφερονται ως "τεχνικες" αλλα ως συμμετοχη του σωματος και της ψυχης του ανθρωπου κατα τη διαρκεια της προσευχης! Στη φιλοκαλια εξαλλου εαν το λεω σωστα λεει μεσα ξεκαθαρα οτι ο ανθρωπος κατα των ωρα της προσευχης δεν πρεπει να εξεταζει σε καμοια περιπτωση απο μονος του σε ποιο πνευματικο "επιπεδο" βρισκεται καθε στιγμη κατα την προσευχη διοτι ενεχει ξεκαθαρος κινδυνος να πλανηθει! Συγχρονοι Αγιοι οπως ο Αγιος Πορφυριος νουθετουσαν να μη δινουμε σημασεια σε "τεχνικες" για τη προσευχη διοτι αυτο δεν ειναι ουσιωδες για τη προσευχη! Η κινηση της ψυχης και του σωματος κατα την προσευχη δεν ειναι "τεχνικη" αλλα κινηση μετανοιας και ταπεινωσης στο Θεο! ο Ανθρωπος δημιουργηθηκε με σωμα και ψυχη γιατι και αυτα τα δυο μερη της ολης υποστασης του ανθρωπου μετεχουν στη Δοξολογια του Θεου! Καποιες αποπειρες ταυτοποιησης του ησυχασμου των Αγιων Πατερων με Ανατολικες πρακτικες σε στυλ γιογκα γινονται απο θιασωτες του new age οι οποιες θελουν να διαφημισουν ολες αυτες τις ανατολικες πρακτικες ως συστηματα "αυτογνωσιας"!

      Διαγραφή
    21. Και επισης η επικληση του ονοματος του Χριστου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ! Η Αγια γραφη το λεει ξεκαθαρα εφωσον το λεω σωστα οτι δεν υπαρχει ισχυροτερο ΟΠΛΟ ουτε στη γη ουτε στον ουρανο απο την επικληση του ονοματος του Ιησου! Το Υπερ παντων ονομα που λεει και ο Αποστολος Παυλος

      Διαγραφή
    22. Ακριβώς αυτά που υποστηρίζεις για την προσευχή(και που δεν είναι λάθος) το υποστηρίζουν οι άλλες θρησκείες για τις δικές τους προσευχές που εμείς αποκαλούμε "τεχνικές". Δεν μπορείς να κρίνεις όμως μια άλλη θρησκεία με βάση τη θεολογία της δικής σου θρησκείας αλλά με βάση τη δική της. Εκεί θα βρεις τα λάθη ή τις πλάνες ή τα σωστά ή ο,τιδήποτε.

      Διαγραφή
  4. Και κατι ακομη! Δεν ζητανε ΟΛΟΙ οι ανθρωποι των θρησκειων και της Ορθοδοξιας ηρεμη και καλη ζωη η και τη σωτηρεια τους ακομη διοτι εαν οντως συνεβαινε κατι τετοι τοτε δεν θα συνεβαιναν ολα αυτα τα φρικτα γεγονοτα που παρατηρουνται σε ευρεια κλιμακα! Υπαρχουν πολλοι ανθρωποι που ζητουν εστω και υποσυνειδητα χωρις να θελουν να το παραδεχτουν ευθεως να ικανοποιηθει η ματαιοδοξια τους και η κενοδοξια τους πολλες φορες μαλιστα και εις βαρος των συνανθρωπων τους! Βεβαια δεν ειναι ετσι ολοι οι ανθρωποι και μπορει να μη παιζει και ρολο αμεσα η θρησκευτικη τους πεποιθηση αλλα παιζει και ρολο η προαιρεση τους και το κατα ποσο ακουνε η οχι τη συνειδηση τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που περιγράφεις είναι ένα κοινό θρησκευτικό φαινόμενο από το οποίο δεν ξεφεύγουν ούτε οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.Αυτό που λέω κι εγώ δηλαδή

      Διαγραφή
    2. και εγω το ειπα ξεκαθαρα οτι και μεσα στην Ορθοδοξια υπαρχουν ανθρωποι που θελουν να ικανοποιησουν τη ματαιοδοξια τους και τη κενοδοξια τους! Δε σημαινει οτι οποιος ειναι Ορθοδοξος ειναι και πνευματικος ανθρωπος! Πνευματικοι ανθρωποι ειναι οι Αγιοι! Δεν ξερω σιγουρα εαν ειναι οι ιδιοι οι αλλοθρησκοι που ονομαζουν το τροπο της προσευχης μας "τεχνικη" αλλα πολυ πιθανον οι ανακατωστρες του new age σε στυλ "θεοσοφιας" εχουν κανει το ολο μπερδεμα της υποθεσης.

      Διαγραφή

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...