Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Aghori, η πιο τρομακτική σέκτα στο περιθώριο του Ινδουισμού



https://www.ancient-origins.net/history-famous-people/not-faint-heart-aghori-and-their-unorthodox-path-enlightenment-004778

Οι Aghori είναι οπαδοί μιας ινδουιστικής αίρεσης που πιστεύεται ότι είναι  1000 ετών. Αυτοί οι ασκητές συχνά θεωρούνται σαν sadhus (σανσκριτικά για τον «καλό / άγιο άνθρωπο») και έχουν αφιερώσει ολόκληρη τη ζωή τους στην επίτευξη του moksha (που σημαίνει «απελευθέρωση»). Σε αντίθεση με άλλους sadhus, ωστόσο, οι Aghori ακολουθούν μια μη συμβατική και ριζοσπαστική πορεία προς τη φώτιση.


Αυτές οι πρακτικές θεωρούνται αντιφατικές με τον ορθόδοξο Ινδουισμό, και οι Aghori έχουν κερδίσει τη φήμη ως το πιο τρομακτικοί sadhus στην Ινδία. Οι Aghori λέγεται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σεβαστοί. Λοιπόν, ποιοι είναι οι Aghori και ποιες είναι οι πρακτικές που τους έχουν χαρίσει τη τρομερή φήμη τους;


Εισαγωγή στις πεποιθήσεις των Aghori

Η παρούσα μορφή της αίρεσης Aghori μπορεί να εντοπιστεί στον Baba Keenaram (Kinaram), ένα ασκητή του 17ου αιώνα που λένε ότι έζησε μέχρι την ηλικία των 170. Μετά το θάνατό του, ο Baba Keenaram θάφτηκε στην ιερή πόλη Varanasi και ο ναός Keenaram που χτίστηκε εκεί θεωρείται από τους Aghori ως o πιο ιερός τόπος.


Οι Aghori λατρεύουν τον Shiva ή Mahakala, τον καταστροφέα και την Shakti ή Kali, τη θεά του θανάτου. Οι Aghori βρίσκονται συνήθως κοντά σε περιοχές αποτέφρωσης, με πιο γνωστή, το Βαρανάσι. Παρ 'όλα αυτά, μπορούν επίσης να βρεθούν σε άλλες περιοχές που είναι πολύ πιο απομακρυσμένες, όπως οι κρύες σπηλιές των Ιμαλαΐων, οι πυκνές ζούγκλες της Βεγγάλης και οι καυτές έρημοι του Γκουτζαράτ.





Σύμφωνα με την πίστη των Aghori, η απελευθέρωση μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας πρακτικές που θεωρούνται ταμπού από τον ορθόδοξο Ινδουισμό. Επιπλέον, πιστεύουν ότι όταν αυτές οι πρακτικές γίνονται σωστά, μπορεί να επιτευχθεί ταχύτερη πνευματική πρόοδος. Ο δρόμος των Aghori δεν είναι σίγουρα για όσους δεν το λέει η καρδιά τους, καθώς εκείνοι που δεν κάνουν τις πρακτικές τους σωστά κινδυνεύουν να δεσμευτούν πιο στενά στον τροχό της ύπαρξης.


Τελετουργικές πρακτικές των Aghori

Μία από τις πιο διάσημες πρακτικές του Aghori είναι ο κανιβαλισμός. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Aghori δεν σκοτώνουν σκόπιμα τους ανθρώπους για να τους φάνε. Αντ 'αυτού, είναι η σάρκα των πτωμάτων που μεταφέρονται στους χώρους αποτέφρωσης αυτή που καταναλώνουν. Αυτή η ανθρώπινη σάρκα τρώγεται συχνά ωμή, αν και κατά καιρούς ψήνεται σε ανοιχτή φωτιά.



Οι Aghori πιστεύουν ότι οι διακρίσεις είναι απλώς αυταπάτες και αποτελούν εμπόδια στην πορεία της πνευματικής ανάπτυξης κάποιου. Έτσι, δεν βλέπουν καμία διαφορά μεταξύ του καλού και του κακού, ούτε βλέπουν μια διαφορά μεταξύ της ανθρώπινης σάρκας και της σάρκας των ζώων. Η κατανάλωση σάρκας από πτώματα, επομένως, αποτελεί επιβεβαίωση του συστήματος πεποιθήσεων των Aghori. Εκτός από την ανθρώπινη σάρκα, οι Aghori είναι επίσης γνωστοί ότι πίνουν ούρα και τρώνε περιττώματα. Αυτές οι πρακτικές υποτίθεται ότι βοηθούν να σκοτώσουν το εγώ και να εκδιώξουν την ανθρώπινη αντίληψη για την ομορφιά.


Μια άλλη πρακτική των Aghori είναι η αποφυγή των ρούχων. Οι Aghori κυκλοφορούν συχνά φορώντας μόνο  ένα λινό και μερικές φορές γυμνοί. Αυτή η πράξη έχει σκοπό να επιτρέψει στους Aghori να ξεπεράσουν τα συναισθήματά τους για ντροπή, και επίσης στοχεύει στην παραίτηση από τον υλικό κόσμο και την προσκόλληση στα υλικά αντικείμενα. Επιπρόσθετα, οι Aghori αλείφονται με τέφρα από ανθρώπινα λείψανα που αποτεφρώθηκαν. Η χρήση ανθρώπινης τέφρας θεωρείται μίμηση του Shiva και πιστεύεται ότι προστατεύει τους Aghori από ασθένειες.


Το κρανίο: Το σήμα των Aghori

Εκτός από την ανθρώπινη στάχτη, οι Aghori χρησιμοποιούν και άλλα ανθρώπινα υπολείμματα, κυρίως το ανθρώπινο κρανίο. Το κρανίο, ή «kapala», είναι το πραγματικό σημάδι των Aghori, και μόλις μυηθεί, ένας Aghori θα ψάξει για αυτό το αντικείμενο. Το κρανίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται ως μπολ για ό,τι καταναλώνουν οι  Aghori. Μοιράζονται επίσης αυτό το μπολ με ζώα όπως σκύλους και αγελάδες.


Σύμφωνα με έναν μύθο, ο Σίβα αποκεφάλισε κάποτε ένα από τα κεφάλια του Μπράχμα και αναγκάστηκε να περιπλανηθεί στο περιθώριο της κοινωνίας όσο κουβαλούσε το κεφάλι. Ως εκ τούτου, επιδιώκοντας να μιμηθούν τον Σίβα, οι Aghori φέρουν επίσης ανθρώπινα κρανία μαζί τους.


Έχει επίσης υποτεθεί ότι οι Aghori κρατούν τα ανθρώπινα κρανία λόγω της πίστης ότι μετά το θάνατο, η δύναμη ζωής των νεκρών προσκολλάται στην κορυφή του κρανίου. Επιπλέον, οι Aghori πιστεύουν ότι με τη χρήση ορισμένων μάντρα και προσφορών (ειδικά αλκοόλ), είναι σε θέση να καλέσουν το πνεύμα του αποθανόντος και να αποκτήσουν έλεγχο σε αυτό.



Οι πρακτικές των Aghori είναι πράγματι εξαιρετικά ανορθόδοξες και ακραίες, και σχεδόν σίγουρα θα απορρίπτονται από την πλειοψηφία των Ινδουιστών. Αν και οι ίδιοι οι Aghori αντιλαμβάνονται τις ενέργειές τους ως το γρηγορότερο μέσο για την επίτευξη της moksha, οι απαραίτητες τελετές για την επίτευξη του στόχου τους είναι πολύ ριζοσπαστικές για τους περισσότερους ανθρώπους. Περιττό να πούμε, αυτός δεν είναι ένας δρόμος που πολλοί θα ήθελαν ή θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.



Κι ένα αρκετά ενοχλητικό βίντεο:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...