Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Μέλμοθ ο Περιπλανώμενος- Βιβλιοπρόταση

 


Μόλις τελείωσα την ανάγνωση ενός καταπληκτικού βιβλίου. Πρόκειται για το "Μέλμοθ ο Περιπλανώμενος" του Charles Maturin.Το βιβλίο γράφτηκε το 1820, ο συγγραφέας είναι Ιρλανδός προτεστάντης κληρικός και το έργο του θεωρείται, δικαιότατα θα έλεγα, ως ένα αριστούργημα της γοτθικής λογοτεχνίας.

Μέσα από ιστορίες αγωνίας και απόγνωσης, που ξεπηδούν η μία μέσα από την άλλη, διηγείται την ιστορία ενός καταραμένου πλάσματος που περιδιαβαίνει τη γη ψάχνοντας απελπισμένους ανθρώπους προσπαθώντας να τους πείσει να υποκύψουν στον πειρασμό που τους υποβάλλει ώστε να συνάψουν μια καταδικαστική για την ψυχή τους συμφωνία μαζί του.

O συγγραφέας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Προτεστάντης κληρικός, έγραφε γοτθικά θεατρικά και μυθιστορήματα. Κάποιες αναφορές του θεωρήθηκαν ασεβείς και είχαν ως αποτέλεσμα τη στέρηση του μισθού του.

Μέσα από τη σκοτεινή, υποβλητική ατμόσφαιρα του "Μέλμοθ" επιτίθεται με σφοδρότητα στα κακώς κείμενα της Καθολικής εκκλησίας(με αρκετή υπερβολή λόγω των εντάσεων ανάμεσα στα χριστιανικά δόγματα τότε) αλλά και στον φανατισμό των Πουριτανών και των Καλβινιστών. Με μεγάλη μαεστρία ωστόσο.


Έξοχο έργο, άλλης εποχής, δαιδαλώδες και ογκώδες(περίπου 950 σελίδες) και γι' αυτό ίσως και λίγο κουραστικό για τον σύγχρονο αναγνώστη. Αλλά μια και η καραντίνα είναι ακόμα εδώ, ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα για τους φίλους του σκοταδιού.


Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...