Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Το Καθολικό Εργατικό Κίνημα - Ένα κίνημα χριστιανικού αναρχισμού




Του Jim Forest


Το Καθολικό Εργατικό Κίνημα ιδρύθηκε το 1933 κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης από την Dorothy Day με την παρότρυνση του Peter Maurin. Είναι πιο γνωστό για τα σπίτια φιλοξενίας που βρίσκονταν σε υποβαθμισμένα τμήματα πολλών πόλεων, αν και υπάρχουν πολλά κέντρα Καθολικών Εργατών σε αγροτικές περιοχές. Το φαγητό, τα ρούχα, το καταφύγιο και η φιλοξενία δίδονται από μη αμειβόμενους εθελοντές σε όσους έχουν ανάγκη, ανάλογα με την ικανότητα του κάθε νοικοκυριού. Το 1995 υπήρχαν 134 καθολικές εργατικές κοινότητες , όλες εκτός από τρεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.


"Ο κανόνας μας είναι τα έργα του ελέους", δήλωσε η Ντόροθι Ντέι. "Είναι ο τρόπος της θυσίας, της λατρείας, μια αίσθηση ευλάβειας."


Ο Καθολικός Εργαζάτης είναι επίσης το όνομα μιας εφημερίδας που εκδίδεται από την κοινότητα των Καθολικών Εργατών στη Νέα Υόρκη. Από το 1933 μέχρι το θάνατό της το 1980, η συντάκτρια ήταν η Dorothy Day, δημοσιογράφος που έγινε δεκτή στην Καθολική Εκκλησία το 1927. Οι συγγραφείς  της εφημερίδας κυμαίνονταν από νέους εθελοντές έως αξιοσημείωτες προσωπικότητες όπως οι Thomas Merton, Daniel Berrigan και Jacques Maritain. (Πολλές κοινότητες καθολικών εργατών εκδίδουν ενημερωτικά δελτία ή περιοδικά κυρίως για τοπική διανομή.)


Πέρα από τη φιλοξενία, οι κοινότητες των Καθολικών Εργατών είναι γνωστές για τη δραστηριότητα υποστήριξης των συνδικάτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνεταιρισμών και της ανάπτυξης μιας μη βίαιης κουλτούρας. Εκείνοι που δραστηριοποιούνται στο Καθολικό Εργατικό Κίνημα είναι συχνά ειρηνιστές που επιδιώκουν να ζήσουν μια άοπλη, μη βίαιη ζωή. Κατά τη διάρκεια περιόδων γενικής επιστράτευσης , οι Καθολικοί Εργάτες υπήρξαν αντιρρησίες συνείδησης κατά της στρατιωτικής θητείας. Πολλοί από αυτούς που δραστηριοποιούνται στο κίνημα των Καθολικών Εργατών έχουν φυλακιστεί για πράξεις διαμαρτυρίας ενάντια στο ρατσισμό, τις αθέμιτες εργασιακές πρακτικές, την κοινωνική αδικία και τον πόλεμο.


Οι Καθολικές Εργατικές κοινότητες αρνήθηκαν να υποβάλουν αίτηση για το ομοσπονδιακό καθεστώς απαλλαγής από φόρο, θεωρώντας μια τέτοια επίσημη αναγνώριση ως δεσμευτική της κοινότητας στο κράτος και περιοριστική για την ελευθερία του κινήματος.


Υπογραμμίζοντας την εθελούσια πτωχεία, ο Καθολικός Εργάτης έχει πολλά κοινά με τους πρώτους Φραγκισκανούς, ενώ η έμφαση στην κοινότητα, την προσευχή και τη φιλοξενία έχει έντονες επιρροές από τους Βενεδικτίνους.


«Προσπαθούμε να προστατέψουμε τους άστεγους και να τους δώσουμε ρούχα», εξηγούσε η Ντόροθι Ντέι, «αλλά υπάρχει ισχυρή πίστη . Προσευχόμαστε. Εάν ένας ξένος που έρχεται να μας επισκεφτεί δεν δίνει σημασία στις προσευχές μας και στη σημασία τους, τότε θα χάσει όλη την ουσία. "


Είναι απίθανο οποιαδήποτε άλλη θρησκευτική κοινότητα να ήταν λιγότερο δομημένη από το Καθολικό Εργατικό Κίνημα. Κάθε κοινότητα είναι αυτόνομη. Δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο, κανένας χορηγός, κανένα σύστημα διοίκησης, κανένα καταπίστευμα, καθόλου αμοιβές, κανένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Από το θάνατο της Dorothy Day, δεν υπήρξε κεντρικός ηγέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...