Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

H κλήση

 


Καθώς ο Ιησούς περιπατούσε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε δύο αδέλφια, τον Σίμωνα, που τον έλεγαν και Πέτρο, και τον αδελφό του τον Ανδρέα, να ρίχνουν τα δίχτυα στη λίμνη, γιατί ήταν ψαράδες. «Ακολουθήστε με», τους λέει «και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Κι αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα και τον ακολούθησαν. Προχωρώντας πιο πέρα από κεί, είδε δύο άλλους αδελφούς, τον Ιάκωβο, γιο του Ζεβεδαίου, και τον αδελφό του τον Ιωάννη. Βρίσκονταν στο ψαροκάϊκο μαζί με τον πατέρα τους τον Ζεβεδαίο και τακτοποιούσαν τα δίχτυά τους. Τους κάλεσε κι αυτοί άφησαν αμέσως το καΐκι και τον πατέρα τους και τον ακολούθησαν. Ο Ιησούς περιόδευε όλη την Γαλιλαία. Δίδασκε στις συναγωγές τους, κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τον ερχομό της βασιλείας του Θεού και γιάτρευε τους ανθρώπους από κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία.

Βλέπουμε στη σημερινή περικοπή τον Χριστό να καλεί τους πρώτους μαθητές Του. Τον Ανδρέα και τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο. Τους βρίσκει να ασχολούνται με τις δουλειές τους, με το ψάρεμα και τους ζητά να Τον ακολουθήσουν. Και αυτοί πράγματι ακολουθούν τον Ιησού, αφήνοντας τις δουλειές και την προηγούμενη ζωή τους. 

Τελικά τι είναι αυτό που μας κάνει χριστιανούς; Λέμε πως όσοι είμαστε βαπτισμένοι, είμαστε και χριστιανοί. Ισχύει όμως αυτό; Το μυστήριο της βαπτίσεως, μαζί με αυτό του χρίσματος και της Θείας Κοινωνίας είναι πράγματι αυτά που συγκροτούν και μας δίνουν τη δυνατότητα να εισαχθούμε στην εν Χριστώ ζωή, να γίνουμε δηλαδή χριστιανοί. Από εκεί και πέρα όμως; 

Από εκεί και πέρα ξεκινά η δική μας προσπάθεια. Από εκεί και πέρα μετρά ο τρόπος που θα ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Θεού και πως θα αξιοποιήσουμε τη ζωή μας. Αν θα διατηρήσουμε τη Χάρη που λάβαμε μέσω των Μυστηρίων ή θα τη χαραμισουμε καθιστώντας την ανενεργή τελικά. 

Οι τρόποι είναι πολλοί και ποικίλοι όπως πολλοί και διαφορετικοί είμαστε και εμείς. Ο καθένας μας έχει και ένα διαφορετικό χάρισμα, μια διαφορετική κλίση που θα αξιοποιήσει. Άλλος είναι άνθρωπος της προσευχής, άλλος έχει το χάρισμα της φιλανθρωπίας, άλλος είναι φιλακολουθος, άλλος έχει πιο έντονο το αίσθημα της δικαιοσύνης κ.ο.κ. Κανένα χάρισμα δεν είναι ανώτερο από τα άλλα και κανένα δεν υπολείπεται των άλλων. Όλα τα χαρίσματα και όλοι οι άνθρωποι, τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας, συνθέτουμε και απαρτιζουμε το σώμα της Εκκλησίας. Ο Χριστός μας καλεί να καλλιεργήσουμε τα ταλέντα που μας έχει δώσει και να τα προσφέρουμε ελεύθερα, στην υπηρεσία του συνανθρώπου και προς δόξα του Θεού. Τότε και η Χάρη που λάβαμε μέσω των Μυστηρίων ενεργεί μέσα μας και μας βοηθά.

Η σημερινή περικοπή του Ευαγγελίου είναι μια εορταστική περικοπή. Είναι η κατεξοχήν περικοπή που γιορτάζει την κλήση του Θεού και την αποδοχή της από τον άνθρωπο. Μια κλήση που γίνεται με αγάπη και μια αποδοχή που γίνεται με ελευθερία. Γιατί μόνο στα πλαίσια της αγάπης και της ελευθερίας μπορούμε να γίνουμε πραγματικά χριστιανοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή Γ΄ Λουκά

  Εκείνο τον καιρό, πήγε ο Ιησούς σε μια πόλη που λεγόταν Ναΐν. Μαζί του ήταν αρκετοί μαθητές του και πολύ πλήθος. Την ώρα που πλησίαζαν στη...