Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Οι Δρούζοι


https://www.pewresearch.org/short-reads/2016/03/21/5-facts-about-israeli-druze-a-unique-religious-and-ethnic-group/

 Όπως πολλές άλλες εθνοτικές ομάδες στη Μέση Ανατολή, όπως οι Κούρδοι, οι Δρούζοι ζουν σε πολλές διαφορετικές χώρες, που χωρίζονται από σύνορα που χαράχθηκαν μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Αλλά σε αντίθεση με τους Κούρδους, που είναι σε μεγάλο βαθμό μουσουλμάνοι, οι Δρούζοι είναι μια μοναδική θρησκευτική και εθνική ομάδα. Η παράδοσή τους χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και ενσωματώνει στοιχεία του Ισλάμ, του Ινδουισμού ακόμη και της κλασικής ελληνικής φιλοσοφίας.


Σήμερα, πάνω από 1 εκατομμύριο μέλη αυτής της κοινότητας ζουν κυρίως στη Συρία και τον Λίβανο και, σε μικρότερο βαθμό, στο Ισραήλ και την Ιορδανία. Στο Ισραήλ, οι Δρούζοι είναι μια δεμένη κοινότητα που δραστηριοποιείται στη δημόσια ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Pew Research Center για το Ισραήλ. Αποτελούν περίπου το 2% του πληθυσμού της χώρας και οι περισσότεροι ζουν στις βόρειες περιοχές της Γαλιλαίας, του όρους Κάρμηλος και των Υψίπεδων του Γκολάν.


Εδώ είναι πέντε γεγονότα για τους Δρούζους στο Ισραήλ:


 1. Εννέα στους δέκα Ισραηλινούς Δρούζους λένε ότι έχουν ισχυρή αίσθηση ότι ανήκουν στην κοινότητα των Δρούζων και περίπου ο ίδιος αριθμός (93%) δηλώνει περήφανος που είναι Δρούζοι . Περίπου τα δύο τρίτα λένε ότι έχουν ειδική ευθύνη να φροντίζουν τους Δρούζους που βρίσκονται σε ανάγκη σε όλο τον κόσμο. Περίπου επτά στους δέκα Δρούζους (72%) λένε ότι η θρησκευτική τους ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για αυτούς. Αλλά όταν ρωτήθηκαν αν η ταυτότητα των Δρούζων είναι κυρίως θέμα θρησκείας, κουλτούρας ή καταγωγής - ή συνδυασμός αυτών των στοιχείων - περίπου οκτώ στους δέκα λένε ότι το να είσαι Δρούζος είναι είτε ουσιαστικά θέμα καταγωγής ή πολιτισμού (33%) είτε συνδυασμός θρησκείας και καταγωγή/πολιτισμό (47%). Μόνο περίπου ένας στους πέντε λέει ότι το να είσαι Δρούζος είναι πρωτίστως θέμα θρησκείας (18%). Συγκριτικά, περισσότεροι Ισραηλινοί Χριστιανοί (31%) και Ισραηλινοί Μουσουλμάνοι (45%) λένε ότι το να είναι χριστιανοί/μουσουλμάνοι είναι κυρίως θέμα θρησκείας για αυτούς.


2. Οι Ισραηλινοί Δρούζοι σπάνια παντρεύονται εκτός της θρησκείας τους. Στην έρευνά μας, λιγότερο από το 1% των παντρεμένων Ισραηλινών Δρούζων λένε ότι έχουν σύζυγο ή σύντροφο εκτός της θρησκείας τους. Αυτό αντικατοπτρίζει άλλες θρησκευτικές ομάδες που ζουν στη χώρα. Μόνο το 1% των παντρεμένων μουσουλμάνων και χριστιανών και το 2% των παντρεμένων Εβραίων λένε ότι ο σύζυγός τους ανήκει σε άλλη θρησκεία. Ειδικά για τους Δρούζους, αυτή η έλλειψη θρησκευτικού επιμεικτού γάμου μπορεί επίσης να είναι μια αντανάκλαση της ιστορίας της κοινότητας. Αμέσως μετά την ίδρυσή της τον 11ο αιώνα, η παράδοση των Δρούζων έχει επίσημα αποκλειστεί για τους ξένους και ο προσηλυτισμός έχει απαγορευτεί. Από εκείνη την απαγόρευση, ο πληθυσμός των Δρούζων συνέχισε να υπάρχει αποκλειστικά με βάση τη συνέχιση των προηγούμενων γενεών του.


3. Οι Δρούζοι δίνουν μεγάλη έμφαση στη φιλοσοφία και την πνευματική αγνότητα. Σχεδόν όλοι οι Δρούζοι (99%) πιστεύουν στον Θεό, συμπεριλαμβανομένου του 84% που λένε ότι είναι απολύτως βέβαιοι για την πίστη τους. Αλλά δεν υπάρχουν καθορισμένες ιερές ημέρες, τακτική λειτουργία ή υποχρεώσεις για προσκύνημα, καθώς οι Δρούζοι προορίζονται να συνδέονται με τον Θεό ανά πάσα στιγμή. Το ένα τέταρτο των Ισραηλινών Δρούζων λέει ότι παρακολουθεί θρησκευτικές λειτουργίες τουλάχιστον εβδομαδιαία (25%) και ένα παρόμοιο ποσοστό λέει ότι προσεύχεται καθημερινά (26%). Η παράδοση των Δρούζων τιμά επίσης αρκετούς «μέντορες» και «προφήτες», συμπεριλαμβανομένου του Ιοθόρ της Μαδιάμ (ο πεθερός του Μωυσή), του Μωυσή, του Ιησού, του Ιωάννη του Βαπτιστή και του Προφήτη Μωάμεθ. Αρκετοί φιλόσοφοι και άλλα άτομα με επιρροή τυγχάνουν επίσης μεγάλης εκτίμησης από τους Δρούζους, όπως ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης και ο Μέγας Αλέξανδρος.


4. Στο Ισραήλ, οι Δρούζοι δραστηριοποιούνται στη δημόσια ζωή και υπηρετούν στο στρατό. Στην πραγματικότητα, για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, ο ισραηλινός στρατός διέθετε μια μονάδα πεζικού κατά κύριο λόγο Δρούζων που ονομάζεται Herev, ή τάγμα σπαθιών . Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς Άραβες, οι οποίοι απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία. Περίπου έξι στους δέκα Δρούζους άνδρες που περιλαμβάνονται στην έρευνά μας λένε ότι έχουν υπηρετήσει (45%) ή υπηρετούν επί του παρόντος (15%) στον ισραηλινό στρατό. Δεν απαιτείται να υπηρετήσουν οι Δρούζες γυναίκες. Μεταξύ των Ισραηλινών Εβραίων, το 75% των ανδρών και το 57% των γυναικών υπηρετούν επί του παρόντος στο στρατό ή έχουν υπηρετήσει στο παρελθόν (οι Ισραηλινοί Εβραίοι άνδρες και γυναίκες απαιτείται να υπηρετήσουν, με ορισμένες εξαιρέσεις).


5. Οι Δρούζοι και άλλες ισραηλινές ομάδες μοιράζονται παρόμοιες εκτιμήσεις για τη δυνατότητα λύσης δύο κρατών στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Ενώ το 42% των Δρούζων λέει ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος για το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος να συνυπάρξουν ειρηνικά, το 51% των Μουσουλμάνων, το 45% των Χριστιανών και το 43% των Εβραίων έχουν επίσης αυτή την άποψη. Περίπου το ένα τρίτο των Δρούζων (32%) λέει «εξαρτάται», όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης. Μόλις το 18% των Δρούζων λέει ότι δεν είναι δυνατή η λύση δύο κρατών – μικρότερο ποσοστό από ό,τι μεταξύ των Μουσουλμάνων (32%) και των Εβραίων (45%) στη χώρα.


Το Pew Research Center έλαβε χρήσιμη καθοδήγηση για τους Δρούζους από τον Alexander Henley, Μεταδιδακτορικό συνεργάτη του Αμερικανικού Ιδρύματος Δρούζων στο Κέντρο Σύγχρονων Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...