Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Πόλεμος σκληρής αδιαλλαξίας





Ενώ ακόμα μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία χωρίς να διαφαίνεται προοπτική να τελειώσουν σύντομα, νέο σημείο ανάφλεξης έγινε το Μεσανατολικό, σε συνέχεια των πολύνεκρων επιθέσεων της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Χαμάς» η οποία επικυριαρχεί στη Γάζα, εναντίον του Ισραήλ το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Το «χτύπημα» της «Χαμάς» ήταν πρωτόγνωρο σε τάξη μεγέθους, αλλά και σε μέθοδο, αφού συνδυάστηκε με φρικαλεότητες που θυμίζουν «Ισλαμικό Κράτος».
Το Ισραήλ απάντησε με αποκλεισμό και μαζικό βομβαρδισμό, καλώντας τον μισό πληθυσμό από τη λωρίδα της Γάζας να εκκενώσει την περιοχή, προκειμένου να πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση για την εξάρθρωση της «Χαμάς». 

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ζήτησε την άμεση ανάκληση την εντολής αυτής, ενόψει του μεγέθους της ανθρωπιστικής καταστροφής που θα προκαλέσει χερσαία επίθεση.
Η ισλαμιστική «Χαμάς» έχει από το 2007 πραξικοπηματικά υποκαταστήσει στη Λωρίδα της Γάζας την εξουσία της Παλαιστινιακής Αρχής που ελέγχεται από την «Φατάχ» του Μαχμούτ Αμπάς, διαδόχου του Γιασέρ Αραφάτ.  Η «Χαμάς» σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (βλ. σελ. 3) γιγαντώθηκε και επικράτησε χρηματοδοτούμενη από το Κατάρ, με παρότρυνση του Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξαρχής ανήκε στους ακραίους Σιωνιστές που «τορπίλιζαν» τις συμφωνίες του Όσλο, με τις οποίες εγκαταστάθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή στα κατεχόμενα, με προοπτική να δημιουργηθεί παλαιστινιακό κράτος. Ο Νετανιάχου πίστευε, ότι ενισχύοντας τους ισλαμιστές θα αποδυνάμωνε την Παλαιστινιακή Αρχή και κατ’ επέκταση θα απέτρεπε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Τις συνέπειες της πολιτικής του αυτής πλήρωσε στις 7 Οκτωβρίου το κράτος του Ισραήλ.
Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έρχεται, επαναλαμβάνοντας το ολέθριο σφάλμα του στο «ουκρανικό», να εμπλέξει την Ελλάδα και στη σύρραξη αυτή, ως σύμμαχο του Ισραήλ.
Ήδη, πάνω από τέσσερις χιλιάδες Παλαιστίνιοι είναι τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών, ενώ χτυπήθηκαν χριστιανικό νοσοκομείο με εκατοντάδες νεκρούς και το ορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου, όπου έχουν βρει καταφύγιο τετρακόσιοι άμαχοι. Ο Αρχιεπίσκοπος Αλέξιος, ηγούμενος του μοναστηριού, αψηφώντας τον θανάσιμο κίνδυνο, αρνείται να φύγει, μένοντας στο πλευρό του ποιμνίου του και πρωτοστατώντας στην φροντίδα των κατατρεγμένων. Ο νους και η σκέψη μας είναι κοντά του.

Η ανακοίνωση της ΧΔ
Με αφορμή τα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα, τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής, αλλά και της κλιμάκωσης της σύγκρουσης, το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η Χριστιανική Δημοκρατία καταγγέλλει και καταδικάζει τους πολύνεκρους βομβαρδισμούς του νοσοκομείου Αλ Αχλί και της Ιεράς Μονής του αγίου Πορφυρίου στη Γάζα ως εγκλήματα πολέμου-συνέπειες της ισραηλινής επίθεσης, με αφορμή το πλήγμα που δέχθηκε το Ισραήλ από την παραστρατιωτική Χαμάς. Εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στους δοκιμαζόμενους  πληθυσμούς.
Έχουμε από την αρχή τονίσει ότι η σφαγή αμάχων πολιτών και οι ομηρείες αποτελούν πράξεις τρομοκρατίας κατά της ανθρώπινης ζωής, τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα.
Τέτοιες μέθοδοι που θυμίζουν τις πρακτικές του αυτοαποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους» και εμφανίζεται να υιοθετεί η «Χαμάς», σε τίποτα δεν εξυπηρετούν τον απελευθερωτικό αγώνα των Παλαιστινίων. Αντίθετα ανοίγουν το δρόμο σε ακόμα πιο σκληρές πολιτικές εξόντωσης του παλαιστινιακού λαού.
2. Η επίθεση εξελιγμένων ενόπλων δυνάμεων όπως αυτές του Ισραήλ και οι βομβαρδισμοί με τελευταίας τεχνολογίας οπλικά συστήματα εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού που δεν έχει ανάλογα μέσα να αμυνθεί, ήδη προκαλούν μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή και δεν είναι ούτε «αυτοάμυνα», ούτε πόλεμος, αλλά δολοφονία, όπως δηλώνει ο Νόαμ Τσόμσκι. Ακόμα μεγαλύτερη καταστροφή θα προκαλέσει η σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα, η οποία κινδυνεύει να προκαλέσει ευρύτερη κλιμάκωση της σύρραξης.
3. Καταγγέλλουμε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία όχι μόνο δεν καταδίκασε τα εγκλήματα πολέμου του κράτους του Ισραήλ, αλλά και τα ενθαρρύνει με τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του εκεί ότι : «Έρχομαι όχι απλώς ως σύμμαχος, αλλά ως αληθινός φίλος». Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δηλώνοντας πως «Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος» κατά τρόπο ανάλγητο αποδέχεται και ενθαρρύνει τη συντελούμενη ανθρωπιστική καταστροφή. Για άλλη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης, όπως διαπράττει αντίστοιχα και στο ουκρανικό ζήτημα εμπλέκει τη χώρα μας μονομερώς υπέρ του Ισραήλ σε μια σύρραξη, όπου «δεν έχει το ρόλο του απλού θεατή» σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Στην πραγματικότητα, η ελληνική κυβέρνηση είναι απλός θεατής και καμμία πρωτοβουλία δεν παίρνει για την προστασία των χριστιανικών προσκυνημάτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των εκεί Ορθοδόξων Χριστιανών.
4. Απευθύνουμε για άλλη μια φορά έκκληση να επικρατήσει η σωφροσύνη και να επιβληθεί άμεση κατάπαυση του πυρός. Να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά η «Χαμάς». Να αρχίσουν συνομιλίες για την επίλυση του Μεσανατολικού, με τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και την ειρηνική συμβίωση των λαών της περιοχής.

Αθήνα 24 Οκτωβρίου 2023. Από το Γραφείο Τύπου της ΧΔ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...