Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Η Ανάσταση του σώματος

 


Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλειψε τον τάφο. Ο Χριστιανισμός δεν είναι σαν τα φιλοσοφικοθρησκευτικά ρεύματα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Δεν δέχεται ένα κακό σώμα και ένα καλό πνεύμα. Για τον χριστιανισμό σώμα και πνεύμα είναι το ίδιο άγια. Κι ας υπόκειται το σώμα σε περισσότερους περιορισμούς και δυσκολίες. Η Ανάσταση του Κυρίου είναι μια γιορτή του σώματος όπως μας λέει ο άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

Και σώμα αγιασμένο σημαίνει φύση αγιασμένη. Το σώμα μας κατά τη θεολογία είναι φτιαγμένο από τα υλικά της γης, από τα υλικά της φύσης. Και αφού αγιάζεται το σώμα αγιάζεται μαζί και όλη η δημιουργία γύρω μας, ομοίως και όταν το σώμα πέφτει, πέφτει μαζί του και η φύση. 

Αλλά αγιασμένο σώμα σημαίνει εκτός από φύση αγιασμένη και αγιασμένες δραστηριότητες. Αθλητισμός, τέχνες, έρωτας, φιλίες και άλλα πολλά. Με το σώμα να αντανακλά τη δόξα του Θεού και σε αυτές τις δραστηριότητες του σώματος αντανακλάται η δόξα του Θεού. Όταν το σώμα πέφτει στην παρακμή της αμαρτίας, το ακολουθούν κι η τέχνη κι ο έρωτας και η ζωή ολόκληρη. 

Το σώμα μας είναι ο ναός του Θεού. Είναι ο ναός που γκρέμισε ο Χριστός και σε τρεις ημέρες τον ξαναέχτισε. Προστατεύοντας και φυλάσσοντάς το, προστατεύουμε και φυλάμε τη φύση, τις τέχνες, τις σχέσεις, τις κατασκευές μας. Αφήνοντάς το να εκπέσει, ρίχνουμε και όλο τον κόσμο μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Μυροφόρες

  Εκείνο τον καιρό, ο Ιωσήφ, ένα αξιοσέβαστο μέλος του συνεδρίου, που καταγόταν από την Αριμαθαία, και περίμενε κι αυτός τη βασιλεία του Θεο...