Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Νεκρός σε δυστύχημα με ελικόπτερο ο Πρόεδρος του Ιράν

 


https://sputnikglobe.com/20240520/life-of-late-iranian-president-ebrahim-raisi-1118531327.html

Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι πέθανε όταν το ελικόπτερο που τον μετέφερε κατέπεσε για άγνωστη αιτία στην επαρχία του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν της χώρας στις 19 Μαΐου. Ήταν 63 ετών.

Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε επίσημα τον θάνατο του Ιρανού προέδρου την Κυριακή. Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι λόγοι της συντριβής και ποιος ήταν ο ρόλος του στον πολιτικό κόσμο του Ιράν;

Ο Ebrahim Raisi εξελέγη πρόεδρος με γενική ψηφοφορία το 2021, σε ηλικία 61 ετών. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, το Ιράν αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία - χωρίς δυτική μεσολάβηση. Η χώρα βελτίωσε επίσης πολύ τους δεσμούς της με τη Ρωσία, αποδέσμευσε από το δολάριο και επέκτεινε τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ήταν υπό τον Ραΐσι που το Ιράν έγινε πλήρες μέλος του οργανισμού BRICS +.

Ένας Πρόεδρος για  Σταθερότητα

Η εκλογή του Raisi στη θέση του προέδρου έδειξε τη δίψα της κοινωνίας για αξιόπιστη και προβλέψιμη διακυβέρνηση. Η νίκη του Raisi ήταν αναμενόμενη: οι ειδικοί την είχαν προβλέψει πολύ πριν από τις εκλογές. Έτσι, όταν το 62% τοις εκατό των ψηφοφόρων υποστήριξε τον Ραΐσι,  η ψήφος έγινε σύμβολο για τη σταθερότητα. (Τις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές κέρδισαν δύο πολιτικοί, των οποίων οι υποψηφιότητες είχαν χαρακτηριστεί από έμπειρους ειδικούς ως «περιθωριακές».) Μετά την ψηφοφορία, ο Ραΐσι συμπεριφέρθηκε ως μετριοπαθής συντηρητικός, έχοντας συμπάθεια για τον απλό κόσμο και βοηθώντας τους στη δύσκολη θέση τους - Η δουλειά του Raisi σε ένα ισλαμικό φιλανθρωπικό ταμείο με το όνομά του βοήθησε στην ενίσχυση αυτής της εικόνας.

Υπό τον Ραΐσι, το Ιράν ξεπέρασε βίαιες ταραχές της ριζοσπαστικής αντιπολίτευσης το 2022-2023. Οι ταραξίες χρησιμοποίησαν ως πρόσχημα την τραγική περίπτωση μιας νεαρής γυναίκας που πέθανε υπό αστυνομική κράτηση.

 

Ο Raisi αναγνώρισε και καταδίκασε τον θάνατο της γυναίκας από τα χέρια ακτιβιστών, αλλά κατά τη διάρκεια όλης αυτής της ταραχώδους περιόδου συνέχισε να καλεί τους ανθρώπους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να χρησιμοποιήσουν τους νόμιμους τρόπους για να εκτονώσουν το θυμό τους. Αυτό έγινε δεκτό από τον πληθυσμό.

Από την επαναστατική νεολαία σε μια γρήγορη καριέρα

Ο Raisi γεννήθηκε στην οικογένεια Raissi ενός σιίτη  κληρικού στην πόλη Mashhad (η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν) στις 14 Δεκεμβρίου 1960. Ως νεαρός άνδρας, ήταν υποστηρικτής της Ισλαμικής Επανάστασης του 1978-79 και σύμφωνα με πληροφορίες συμμετείχε στη φοιτητική εξέγερση.

Αφού αποφοίτησε από ένα ισλαμικό σχολείο στο Qom και τελείωσε τις σπουδές του στο ισλαμικό δίκαιο στο πανεπιστήμιο Shaheed Motahari, ο Raisi ακολούθησε καριέρα στο δικαστικό σύστημα της χώρας, υπηρετώντας ως αναπληρωτής εισαγγελέας της Τεχεράνης από το 1985 έως το 1989. Αργότερα διορίστηκε στη θέση του εισαγγελέα της Τεχεράνης.

Το 1994, έγινε επικεφαλής του Οργανισμού Γενικής Επιθεώρησης του Ιράν, θέση που κράτησε μέχρι το 2004, όταν διορίστηκε αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ιράν. Από το 2012 έως το 2021, ο Ραΐσι κατείχε και το αξίωμα του γενικού εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου για τους Κληρικούς της χώρας.

Προεδρική θητεία

Το 2021, ο Raisi, ο οποίος αντιπροσώπευε τη συντηρητική Ομάδα του Συνδέσμου Μαχητικού Κλήρου, εξελέγη Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κερδίζοντας περίπου το 62% των ψήφων.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Ραΐσι υποστήριξε στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία και την Κίνα και προσπάθησε να φτιάξει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία που κυριαρχείται από τους Σουνίτες, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές σχέσεις με το Ριάντ. Υπό την ηγεσία του, το Ιράν ενίσχυσε την ικανότητά του να προστατεύει τα συμφέροντα και την κυριαρχία του, χρησιμοποιώντας  όχι μόνο  διπλωματία, αλλά και  στρατιωτική δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...