Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

 


Ο Άγιος Κωνσταντίνος ο Μέγας, είναι αυτός που σε μια μεταβατική τότε περίοδο του γνωστού κόσμου, έθεσε τις βάσεις για μια νέα Αυτοκρατορία, η οποία επέζησε και επηρέασε τον ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- πολιτισμό για πάνω από χίλια χρόνια, είναι αυτός που έθεσε υπό την προστασία του την Εκκλησία, σταματώντας τους διωγμούς, οι οποίοι την απειλούσαν με εξαφάνιση ουσιαστικά, και υπογράφοντας το διάταγμα ανεξιθρησκείας στα Μεδιόλανα. Από εκεί και πέρα η Εκκλησία είχε την άνεση να εργαστεί χωρίς να ανησυχεί για τους διωγμούς και τις εκτελέσεις πια αλλά βεβαίως είχε πλέον και τον πειρασμό του εναγκαλισμού με την κρατική εξουσία. 

Η Αγία Ελένη έχει μεγάλο μερίδιο στην ανατροφή του γιου της, του Μ. Κωνσταντίνου, ε χριστιανικές αρχές, έστω κι αν δεν βαπτίστηκε χριστιανός παρά προς το τέλος της ζωής του και είναι αυτή που θαυματουργικά ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό του Κυρίου μας. 

Τόσο η ζωή του Αγίου Κωνσταντίνου όσο και της Αγίας Ελένης, περιστράφηκαν γύρω από τον σταυρό. Τον σταυρό είδε σε όραμα ο Μ.Κωνσταντίνος πριν τη κρίσιμη μάχη που έδωσε, τον Τίμιο Σταυρό ανακάλυψε η Αγία Ελένη. 

Αυτή είναι η ουσία της σημερινή γιορτής και για εμάς. Κατά πόσο ο Σταυρός του Κυρίου μας, σύμβολο των Παθών αλλά και της Ανάστασής Του αλλά κυρίως σύμβολο της σωτηρίας των ανθρώπων παίζουν κάποιο πραγματικό ρόλο στη ζωή μας. Κατά πόσο καθορίζει τις πράξεις και τις επιλογές μας. Κατά πόσο είναι το αντικείμενο, το συμβολικό αντικείμενο της εσωτερικής μας αναζήτησης. Κατά πόσο πιστεύουμε πως είναι σημάδι της σωτηρίας μας και σημάδι προστασίας μας από την επιρροή των δαιμόνων. 

Ο Σταυρός είναι που μας θυμίζει να θυσιαζόμαστε για τον συνάνθρωπό μας. Ο Σταυρός μας θυμίζει πως η δικαιοσύνη των ανθρώπων οδήγησε τον μόνο αθώο που περπάτησε στη γη στην σταύρωση. Ο Σταυρός μας δίνει θάρρος και υπομονή ώστε να αντιμετωπίζουμε τα βάσανα και τις στεναχώριες και να αγωνιζόμαστε για την Ανάσταση. Ο Σταυρός είναι σύμβολο ελευθερίας και σύμβολο αδελφότητας. Είναι η γέφυρα από τη γη στον ουρανό. 

Η σημερινή γιορτή, μια γιορτή της Εκκλησίας, μια γιορτή του σταυρού, η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι μια καλή ευκαιρία να στοχαστούμε πάνω σε αυτά τα θέματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αισιόδοξος και απαισιόδοξος

Η αισιοδοξία λίγο απέχει από την ανοησία αφού ο αισιόδοξος περιμένει να πάνε καλά τα πράγματα χωρίς καμία ένδειξη ή κανένα στοιχείο που να ο...