Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

Κάπως έτσι

Δύο όψεις του ίδιου χυδαίου προσώπου του υλισμού

https://xristianiki.gr/%ce%b4%cf%8d%ce%bf-%cf%8c%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%af%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%85-%cf%87%cf%85%ce%b4%ce%b1%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%8e%cf%80%ce%bf%cf%85-%cf%84/

Ήταν δύσκολο να σπουδάζει κανείς θεολογία επί “υπαρκτού” σοσιαλισμού. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία Βούλγαρου θεολόγου καθηγητή, από τους πρωτεργάτες της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας.

Όταν σπούδαζε ο ίδιος στη Θεολογική Σχολή, μέλη της κρατικής κομμουνιστικής νεολαίας, τις μέρες της μεγάλης εβδομάδας έψηναν κρέατα έξω από τη μάντρα. Για να χλευάσουν την ορθόδοξη νηστεία και να βάλουν σε πειρασμό τους νεαρούς σπουδαστές, που κρατούσαν ψηλά το λάβαρο της ορθόδοξης πίστης, όταν όλα τάσκιαζε η φοβέρα της δικτατορίας του κομμουνιστικού κόμματος.


Δεν έχουμε φωτογραφίες από το περιστατικό. Κάπως έτσι θα πρέπει να ήταν τα πράγματα, όπως απεικονίστηκαν στην Ελλάδα έξω από το στρατόπεδο προσφύγων.

Οι περιστάσεις εντελώς διαφορετικές.

Όμως, η επιλογή του “χάπενινγκ” δείχνει ότι οι εμπνευστές του εκφράζουν όψεις του ίδιου νομίσματος.Όμοια αλαζονεία απέναντι στον πιο αδύναμο, “ελάχιστο” και “περιθωριακό”. Όμοιες μέθοδοι. Διαφορετικές όψεις του ίδιου χυδαίου προσώπου του υλισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...