Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Τι θα έκανες ;


Υπάρχει κάτι σαν  θρύλος σχετικά με τον Χίτλερ που αξίζει να δούμε λίγο.Ένας προτεστάντης,νομίζω, παπάς υποστήριξε πως όταν ήταν μικρός,στη μικρή γερμανική πόλη απ' όπου καταγόταν και ο Χίτλερ,βρήκε ένα μικρό παιδί να πνίγεται στα παγωμένα νερά του ποταμού που υπήρχε λίγο έξω από την πόλη.Πιτσιρικάς κι αυτός , βούτηξε κι έσωσε τον μικρό χωρίς δεύτερη σκέψη.Ο πιτσιρικάς που έσωσε έγινε αργότερα ο Φύρερ και ο πάστορας είχε πάντα βάρος στη συνείδησή του πως δεν τον άφησε να πνιγεί τότε.

Και ρωτώ.Βλέπεις ένα μικρό παιδί να πνίγεται.Ξέρεις πως όταν μεγαλώσει θα γίνει τύραννος και θα αιματοκυλίσει τον κόσμο.Τι κάνεις;Μέγα ερώτημα.

Την ιστορία αυτή που εξομολογήθηκε ο πάστορας στον αντικαταστάτη του λίγο πριν πεθάνει, επιβεβαιώνουν μερικώς διάφορα στοιχεία εκείνης της εποχής.

6 σχόλια:

  1. Έχεις δει την ταινία " Τα παιδιά από τη Βραζιλία" με τους συγχωρεμένος Γκρέγκορυ Πεκ και Λώρενς Ολίβιε; Εξαίρετη μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος που διαβάζαμε πιτσιρικάδες στα Bell; εκεί στο τέλος, δίνει την απάντηση.
    Αν και το ερώτημα είναι λίγο μούφα. Γιατί, όπως λέει και ο Μέρλιν στο Εξκάλιμπερ: "όταν θωρείς ένα μήλο είναι σα να θωρείς το μέλλον. Μέχρι να το γευτείς, δεν ξέρεις τίποτε, αλλά μετά, είναι πλέον πολύ αργά.."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα δεν μπορούσε να ξέρει τι θα απογίνει ο πιστιρικάς που έσωσε. Κι ο ίδιος που λέει (αν είναι αλήθεια )ότι το είχε πάντα βάρος ότι δεν τον άφηνε να πνιγεί δεν μου κάθεται. Δηλαδή είναι και πάστορας τέλος πάντων, να πω ότι ήταν και κάποιος οτιδήποτε αλλο οκ να σκεφτεί έτσι. Έτσι κι αλλιώς είναι παράλογο να έχεις βάρος για κάτι που αποκλείεται να ξέρεις εκ των πρωτέρων, που έγινε τυχαία και που θα αποκαλυφθεί μετά απο δεκαετίες, είναι τρελό δηλαδή.
    Αναρωτιέμαι πάντως ποιος θα μπορούσε να πράξει αντίθετα από ότι ο πάστορας, δηλαδή αντί να σώσει το παιδί που πνιγόταν, να το αφήσει να πνιγεί ή να το "βοηθήσει" να τελειώσει στα σίγουρα κιόλας αν επιπλέον έχει και άλλους λόγους.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά και ο πάστορας τότε στην ίδια ηλικία με τον μικρό Χίτλερ είχε.
      Κοίτα είναι λογικό να σε βαραίνει αυτό αργότερα και αφού έχεις δει πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.Σε βαραίνει πια η γνώση των πραγμάτων και πόσοι εκατομμύρια θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί.Είναι ανθρώπινο.

      Διαγραφή
    2. Άσε που πάστορας στην ορεινή Αυστρία λιγουλάκι δύσκολο μου φαίνεται.

      Διαγραφή
    3. Δεν ήταν πάστορας,λάθος δικό μου,ρωμαιοκαθολικός ιερέας.Το περιστατικό έγινε στο Πάσαου,την εποχή που πράγματι ο Χίτλερ και η οικογένειά του ζούσαν εκεί.

      https://www.mixanitouxronou.gr/o-iereas-pou-ischiristike-oti-esose-apo-pnigmo-to-tetrachrono-adolfo-chitler/

      Διαγραφή
    4. Ανθρώπινο είναι βέβαια , άλλωστε πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να συναντήσει μια τέτοια προσωπικότητα κάτω από τέτοιες συνθήκες εν αγνοία του και στο μέλλον να βγει ότι αυτός τελικά έγινε αυτό που έγινε.
      Αν μπορούσε να αλλάξει την πρόθεση του να σώσει τον μικρό ή να μην τον σώσει σε πραγματικό χρόνο κι όχι μετά από δεκαετίες, εκεί θα ήταν τα πράγματα σκληρά για όποιον του τύχαινε κάτι τέτοιο, ειδικά αν αυτός ο κάποιος είναι και ιερέας. Πάντως θεωρητικά, αν ήθελε ο θεός θα τον είχε αφήσει να πνιγεί ή θα τον τελείωνε με όποιον άλλο τρόπο. Ίσως από μακριά να φαίνονται όλα αυτά ιστορίες για αρκούδες, ίσως κάποιος άλλος να έλεγε θα τον έκαιγε κι ας ήταν βρέφος ενός έτους αν ήξερε.
      Πάντως εύχομαι να μην τύχει σε κανέναν τέτοιο δίλλημα τουλάχιστον σε πράγματικό χρόνο.

      Διαγραφή

Η πρώτη Ανάσταση

  Η πρώτη, όπως την αποκαλούμε, Ανάσταση γίνεται κρυφά, μυστικά. Ενώ η φύση όλη παραμένει ατάραχη, ενώ οι άνθρωποι γυρίζουν στις δουλειές το...