Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Howard Thurman (1899-1981): Αγάπησε τον εχθρό σου.Μπορεί να κρύβει κινδύνους , αλλά πρέπει να το κάνεις

Αποτέλεσμα εικόνας για Howard Thurman

https://sojo.net/magazine/january-2016/field-guide-christian-nonviolence


Ο Howard Thurman είναι γνωστός ως ένας από τους ηγέτες του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων και  προσωπικός σύμβουλος του Martin Luther King Jr. Χειροτονήθηκε πάστορας των  Βαπτιστών το 1925, ο Thurman έγινε το πρώτο μαύρο μέλος της Συντροφιάς της Συμφιλίωσης , ιδρυτής και συνεφημέριος  της  πρώτης μεγάλης διαφυλετικής εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και  προσωπικός φίλος του Mohandas Gandhi. Ωστόσο, ο Thurman δεν ξέχασε ποτέ τις ιστορίες της δουλείας που η γιαγιά του - η ίδια κάποτε δούλη - του αφηγήθηκε όταν ήταν παιδί.


Ενώ ο πασιφισμός του Rauschenbusch έχει τις ρίζες του στην ανάλυση αυτών που βρίσκονται στην εξουσία, στο "ο Ιησούς και οι Απόκληροι" ο Thurman υποστηρίζει τη μη βία ως στρατηγική επιβίωσης για τους αδύναμους. Οι καταπιεσμένοι, εξηγεί ο Thurman, έχουν αναπτύξει έναν αριθμό μηχανισμών επιβίωσης, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, της εξαπάτησης και του μίσους προς τους καταπιεστές τους. Ενώ αυτές οι τεχνικές δουλεύουν βραχυπρόθεσμα, τελικά παρουσιάζουν τους καταπιεσμένους σαν να μην είναι άνθρωποι και έτσι εξυπηρετούν  στους στόχους των καταπιεστών.

Ο Thurman  υποστηρίζει ότι « η θρησκεία του Ιησού λέει στον απόκληρο:" Αγάπησε τον εχθρό σου. Πάρε την πρωτοβουλία να αναζητήσεις τρόπους με τους οποίους μπορείτε να έχετε την εμπειρία μιας κοινής ανταλλαγής αμοιβαίων θετικών και αξιών. Μπορεί να κρύβει κινδύνους , αλλά πρέπει να το κάνεις" ».Για τον Thurman, το μήνυμα του Ιησού για την μη βίαιη  αγάπη στον εχθρό  είναι όχι μόνο ηθικό, αλλά πραγματιστικό - το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που διαθέτουν οι καταπιεσμένοι για να αντιμετωπίσουν και να συμφιλιωθούν με τους καταπιεστές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το ερώτημα

  Και τι μπορούμε να κάνουμε για να αλλάξουμε τα πράγματα; Τα κόμματα διεφθαρμένα ή -στην καλύτερη περίπτωση- κολλημένα σε ιδεοληψίες. Τα ΜΜ...