Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

Και συνεχίζουμε...

 


Και από την άλλη, συνεχίζοντας την από κάτω ανάρτηση, τι έχουμε; Έναν ηγούμενο στο Άγ. Όρος που λέει πως δε θα επιτρέψει να εμβολιαστούν οι μοναχοί του. Να φανταστώ πως όσοι εξ αυτών έχουν πνευματικοπαίδια στον κόσμο, θα πράξουν ομοίως; Πάρα πολύ ωραία!

Αυτός είναι ο άλλος κίνδυνος που διατρέχει η Εκκλησία, να οπισθοδρομήσει σε έναν τέτοιο τρόπο σκέψης, με ερμηνείες της Αποκάλυψης όμοιες με των φανατικών προτεσταντικών ομάδων των ΗΠΑ, με φοβία για ο,τιδήποτε δεν είναι καινούριο , για όλα αυτά τα ωραία πράγματα.

Και θα μου πει κάποιος "βρε ξέρεις ποιος είναι ο ηγούμενος; Τι θεολογικές γνώσεις έχεις; Τι ασκητικός που είναι;" και άλλα τέτοια. Θα του απαντήσω λοιπόν, σκασίλα μου για όλα αυτά. Τώρα μιλά για πράγματα έξω από τις γνώσεις του. Τι πάει να πει δεν πιστεύω στο εμβόλιο; Πώς έφτασε σε αυτή τη μη πίστη; Διαβάζοντας ποιες μελέτες. Γιατί εδώ δε μιλάμε για κάποια φιλοσοφία, ιδεολογία ή θρησκεία, μιλάμε για κάτι απτό και συγκεκριμένο. Οπότε μπορείς να πεις αν το εμβόλιο είναι επικίνδυνο για την υγεία ή αναποτελεσματικό. Αλλά παραθέτοντας στοιχεία. Όχι για σενάρια φαντασίας ελαφρώς βασιζόμενα στην Αποκάλυψη, για την οποία η Εκκλησία ήταν και είναι εξαιρετικά επιφυλακτική ως προς την ερμηνεία της.

Δυστυχώς η Εκκλησία έχει να αντιμετωπίσει πολλά χτυπήματα. Εσωτερικά από αυτούς που θέλουν να είναι πάντα δεμένοι στην κρατική μηχανή, εξωτερικά από όσους την μισούσαν και τη μισούν για πολλούς και διάφορους λόγους ή θέλουν να την υποτάξουν πλήρως και τέλος από τα παράλογα μέλη της που ρέπουν στη συνωμοσιολογία και την αντιχριστολογία.

Δυστυχώς σήμερα πνευματικός θεωρείται ο ανισόρροπος και θεολογία η παράνοια. 

Έτσι είναι αυτά. Το υπέρλογο δεν το αντιλαμβάνεται ούτε ο ορθολογιστής ούτε ο παράλογος.

4 σχόλια:

  1. θα σου αναφερω αρχικως κατι "καθυσηχαστικο". Οσοι μοναχοι που ειναι υποτακτικοι αυτου του ηγουμενου εφωσον δεν εχουν και ιερωσυνη δεν εχουν αρμοδιοτητα να δωσουν συμβουλη σε λαικους για το θεμα του εμβολιασμου γιατι απλουστατα ενας που ειναι ΜΟΝΟ μοναχος δεν εχει πμευματικοπαιδια! Πνευματικοπαιδια εχει μονο ο Ιερεας και ο Ιερομοναχος! Τωρα οσον αφορα το εμβολιο περα απο το τι λενε οσοι ανηκουν στο κληρο υπαρχουν πολλες ενστασεις ακομη και απο τους ιδιους τους γιατρους σχετικα με το θεμα των παρενεργειων που εχει παρουσιασει το εμβολιο! Δυστυχως η και ευτυχως η ορθη απαντηση που μπορει να δωσει ενας γιατρος σε εναν ανθρωπο για το εαν πρεπει η οχι να κανει το εμβολιο ειναι οσο και να ακουγεται τραγικο "δεν ξερω" απλουστατα γιατι στο καθε ανθρωπο υπαρχουν πολλοι υποκειμενικοι παραγοντες που τον διαφοροποιουν απο τους υπολοιπους ανθρωπους! Μπορει τα δυο μετωπα εμβολιαστες και αντιεμβολιαστες να συγκρουονται συνεχως οσον αφορα το θεμα του εμβολιαμου αλλα για να μιλαμε και λγο αντικειμενικα λαθη εχουν και οι μεν και οι δεν! Κατ'αρχας δεν ειναι ευκολο να προβαλλεις ως επιχειρημα το "γενικο καλο" η την "υγεια του συνολου" οταν αναλογιστεις το γεγονος της διαφορετικοτητας και της μοναδικοτητας του καθε ανθρωπου! Θα μου πει πολυ σωστα καποιος οτι πρεπει να κοιταμε το δασος και οχι μονο το δεντρο αλλα πρεπει ο νους του ανθρωπου να εχει τη δυνατοτητα ανα περιπτωση να κανει διακριση μεταξυ του ΟΛΟΥ και του ΜΕΡΙΚΟΥ. Στον ανθρωπινο ορθολογισμο ουσιαστικως δεν κοιταζεται το ΣΥΝΟΛΟ αλλα θυσιαζεται η μειοψηφια των ανθρωπων προκειμενου να σωθει η πλειοψηφια! Πριν περιπου 4000 χρονια ενας δικαιος ανθρωπος φιλοξενησε 3 επισκεπτες που δεν ηταν ανθρωποι! Ο μεσαιος απο αυτους ειπε στον οικοδεσποτη του κατι που ειναι περα απο τους ανθρωπινους συμβατικους κανονες! Για χαρη της ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ δε θυσιαζω το ΣΥΝΟΛΟ! πΕΡΙΠΟΥ 2000 χρονια αργοτερα απο αυτο το συμβαν συνεβησε το εξης συμβαν! Ενας αρχιερεας παρα του γεγονοτος οτι ηταν υποκριτης του επιτραπηκε να προφητεψει το εξης! Για χαρη της ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ πρεπει να θυσιαστει ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ! Αυτος ο ΕΝΑΣ που τελικως θυσιαστηκε ηταν ακριβως Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ που για χαρη της μειψηφιας δεν θυσιαζε το ΣΥΝΟΛΟ! ΑΥΤΟΣ Ο ΕΝΑΣ ειναι που δινει και στους κληρικους και στους επιστημονες να προφυλαξουν τον ανθρωπο ως ΣΥΝΟΛΟ και ως ΜΟΝΑΔΑ! Εγω ρωταω τωρα! Μπας και αυτον τον ΕΝΑΝ το ξεχασανε και οι περισσοτεροι κληρικοι αλλα και οι περισσοτεροι επιστημονες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είναι απόλυτο αυτό. Ο οσ. Παϊσιος απλός μοναχός ήταν. Ξέρω και μοναχές που έχουν ουσιαστικά πνευματικοπαίδια, με την έννοια ότι τις συμβουλεύονται για πνευματικά και μη θέματα πρώτα πάνε και εξομολογούνται σε αυτές και μετά σε κάποιον ιερέα για την ευχή. Και δεν το θεωρώ λάθος αυτό.

    Δεν με ενδιαφέρει το θέμα εμβόλιο ή όχι εμβόλιο εδώ. Αλλά απορώ πως και με ποια στοιχεία για ένα τέτοιο θέμα βγάζει κάποιος φιρμάνι, που δε θα επηρεάσει μόνο τους 10,20.100 μοναχούς και ιερομόναχους που βρίσκονται στο μοναστήρι αλλά και πολλούς ακόμα.
    Ούτε εγώ θεωρώ πως για χάρη της πλειοψηφίας πρέπει να πνίξουμε τη μειοψηφία. Αυτό είναι μια μορφή τυραννίας. Δεν με ενδιαφέρουν οι πολλοί, πολλοί ήταν και οι μπολσεβίκοι όπως λέει το όνομά τους, με ενδιαφέρουν όλοι, για να δανειστώ κάτι από τον Γκάντι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτο ακριβως λεω και εγω με ολα αυτα που προανεφερα! Πρεπει να κοιταζουμε το συνολο και οχι απλως τη πλειοψηφια! Βεβαια επι της παρουσης δεν ειναι εφικτο να διαφυλαξεις το συνολο αμα εχουμε απορριψει απο τη ζωη μας αυτον που εξουσιαζει τα παντα με απολυτη αγαπη χωρις τυρρανια και καταπιεση! Οταν ο ανθρωπος ζηταει τη βοηθεια του Θεου τοτε αποκταει τη δυνατοτητα να προστατεψει το συνολο των ανθρωποτητας ξεκινοντας απο το καθε ανθρωπο ξεχωριστα ως μοναδα! Αναφερομενοι στην Αγια Γραφη και στην Αποκαλυψη ο Αγιος Ιωαννης ο Θεολογος το ανεφερε ξεκαθαρα εφωσον λεω σωστα οτι δεν υπαρχει στην ανθρωπινη ιστορια μονο ενας αντιχριστος. Ολοι αυτοι οι ηγετες που παρουσιαστηκαν στην ανθρωπινη ιστορια κατα καιρους ως "μεσσιες" θελαν και καλα να σωσουν την ανθρωποτητα προσπαθωντας να αλλαξουν τον ανθρωπο πρωτα ως συνολο και οχι ξεχωριστα πρωτα ως μοναδα με αποτελεσμα να μεταποιουν το συνολο της ανθρωποτητας σε "μαζα" η σε "οχλο". Θυμαμαι Παπα-Κωστα οταν πριν απο πολλα χρονια τσακωνομουν με τον συγχωρεμενο το Παππου μου και του πηγαινα κοντρα για τις πολιτικες του πεποιθησεις και του ελεγα ξεκαθαρα "εσυ παππου αφου καθεσαι και λες οτι εισαι κουμμονιστης γιατι καθεσαι και ζεις σαν καπιταλιστης" εκεινος γυρναγε και μου απανταγε "εγω δεν κανω το προβατο μεσα στους λυκους". Οταν περασαν τα χρονια και εφτασα στη τωρινη ηλικια που εχω συνειδητοποιησα κατι ασχημο που ειναι βεβαια και οφθαλμοφανες! Πολλοι ανθρωποι εχουμε την απαιτηση να αλλαξουνε οι αλλοι γυρω μας! Αυτο βεβαια ειναι κατι που το γνωριζουμε! Υπαρχει και κατι αλλο ομως! Εαν αλλαξει η πλειοψηφια των ανθρωπων δεν συνεπαγεται οτι θα αλλαξουμε και εμεις οι ιδιοι ως μοναδα! Ακουω συνεχεια απο ανθρωπους που κατηγορουν ανθρωπους του κληρου για τη διαφθορα τους και καλα για να ισχυριστουν οτι δεν υπαρχουν σωστα προτυπα να παραδειγματιστουν οι ανθρωποι και να τα ακολουθησουν! Εγω ομως εχω να πω το εξης! Ακομη και εαν η πλειοψηφια των κληρικων ηταν οντως εναρετοι ανθρωποι τοτε οι ανθρωποι εκεινοι που καθονται και κατηγορουν θα καθοντουσαν να παραδειγματιστουν απο τη πλειοψηφια των κληρικων και θα αλλαζαν το χαρακτηρα τους? Πολλοι ανθρωποι τα αγαπανε τα παθη τους και για να τα δικαιολογησουν προβαλλουν ως επιχειρημα τη διαφθορα της πλειοψηφιας των κληρικων! Ειχες πει και εσυ πολυ σωστα κατι σημαντικο! Υπηρξαν ανθρωποι που γνωρισαν απο κοντα τον Αγιο Παισιο και τον Αγιο Πορφυριο και ομως δεν αλλαξε σε τιποτα η ζωη τους προφανως για τον απλυστατο λογο γιατι δεν ΗΘΕΛΑΝ να αλλαξουν! Η απουσια σωστων προτυπων στη πλειοψηφια του κληρου τελικως ειναι μια φτηνη δικαιολογια που χρησιμοποιουν πολλοι ανθρωποι για να καμουφλαρουν τα παθη τους και τιποτα αλλο! Νομιζω εαν θυμαμαι καλα το ειχε πει αυτο ο Αγιος Παισιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομιζω οτι ενα καλο παραδειγμα για οσα ανεφερα μεσα απο την Αγια Γραφη ειναι η περιπτωση του Ανανια και της γυναικας του στις Πραξεις των Αποστολων! Στη περιπτωση του Ανανια παρα το γεγονος οτι εκεινη τη περιοδο η πλειοψηφια των Χριστιανων ηταν το ακριβως αναποδο με τη σημερινη εποχη ο Ανανιας μαζι με τη συζυγο του αποφασισαν να κανουν το ακριβως αντιθετο με αυτο που εκανε η πλειοψηφια! Αυτο νομιζω ειναι τρανταχτο παραδειγμα σχετικα με οσα ανεφερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...