Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Πιάσε μια μερίδα ιχθυοσκώληκες!

 


https://www.huffingtonpost.gr/entry/ta-entoma-erchontai-kai-sta-piata-tes-eeropes-meta-ten-eykrise-ton-skatharion_gr_5ffef636c5b6c77d85ebd543?utm_hp_ref=gr-diethnes&&utm_source=sport24&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget&utm_term=Pos4

Τα έντομα θα μπορούσαν σύντομα να αρχίσουν να υιοθετούνται και από την ευρωπαϊκή κουζίνα. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι τα σκουλήκια πια θεωρούνται κι επίσημα κατάλληλα για κατανάλωση. 


Τα ιχθυοσκώληκα, που είναι προνύμφες σκαθαριών και όχι σκουλήκια, χρησιμοποιούνται ήδη ως συστατικό τροφής για κατοικίδια. Oι ερευνητές λένε ότι η «ο παράγοντας της αηδίας» θα καθυστερήσει το συγκεκριμένο είδος να αναρριχηθεί στις λίστες των Ευρωπαίων καταναλωτών. 


Τα ιχθυοσκώληκα είναι τα πρώτα έντομα που έχουν εγκριθεί για κατανάλωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).


Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να χρησιμοποιηθού αποξηραμέν σε κάρι, αλλά και ως αλεύρι για παρασκευή μπιστκότων, ζυμαρικών και ψωμιών. 


Πλούσια σε πρωτεΐνες, λίπη και φυτικές ίνες, οι προνύμφες σκαθαριών είναι πιθανό να είναι το πρώτο από πολλά έντομα που θα εμφανιστούν στα ευρωπαϊκά πιάτα τα επόμενα χρόνια.



Ο επιστήμονας τροφίμων της EFSA, Ερμόλαος Βερβέρης, είπε: «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την επιστημονική κοινότητα, αλλά και για τη βιομηχανία τροφίμων στον τομέα των βρώσιμων εντόμων».


 Οι άνθρωποι σε πολλά μέρη του πλανήτη - συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας - ήδη τους έχει γίνει συνήθεια να μπαίνουν σε εστιατόρια και να απολαμβάνουν έντομα και μπέργκερ με τριζόνια.


Μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικυρώσει την έγκριση της EFSA, τέτοια τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη.


Πάντως, ο Τζιοβάνι Σογκάρι, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πάρμο, εξηγεί ότι οι κοινωνικές και πολιτστικές μας εμπειρίες θα καθυστερήσουν την υιοθέτηση τέτοιων συνηθειών.


Η EFSA δήλωσε ότι είχε λάβει 156 αιτήσεις για αξιολογήσεις ασφάλειας ”νέων τροφίμων” από το 2018, καλύπτοντας τα πάντα, από τρόφιμα που προέρχονται από φύκια έως μια σειρά από έντομα.


Πηγή: SkyNews

5 σχόλια:

  1. " - ήδη τους έχει γίνει συνήθεια να μπαίνουν σε εστιατόρια και να απολαμβάνουν έντομα και μπέργκερ με τριζόνια."

    Ήμαρτον! Τι να πρωτοπεί κανείς...Έλεος Κύριεεεεεεεεεεεεεεεε!!!!!
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου ετοιμάσω μια μερίδα αλογάκια της Παναγίας γιαχνί, να στανιάρεις;

      Διαγραφή
  2. Όχι, ευχαριστώ, σίγουρα δε θα πάρω αλογάκια γιαχνί ούτε μπέργκερ με τριζόνια ούτε κατσαρίδες πατέ ούτε σκουληκάκια ρολό και σιγουρότατα ούτε νυχτερίδες στιφάδο.. Χρυσό να με κάνουν.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο έντομα έχει το μενού. Όχι ιπτάμενα θηλαστικά. Το ερώτημα τώρα είναι το εξής. Τα έντομα θα πιάνονται νηστίσιμα όπως τα θαλασσινά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...