Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Τι θέλουμε;

 


Διαβάζοντας τη σημερινή περικοπή με τον τυφλό της Ιεριχούς δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ. Μήπως είμαστε στην Εκκλησία όλοι πια τυφλοί; Και μήπως σε αντίθεση με τον εν λόγω τυφλό εμείς δε θέλουμε να δούμε;

Εδώ και κάποιες μέρες έχει ξεσπάσει ένα τρομερό σκάνδαλο στη χώρα. Με αφορμή την καταγγελία μιας χρυσής ολυμπιονίκη μας για βιασμό της από παράγοντα της ομοσπονδίας του αθλήματός της, ήρθαν στο φως και άλλες καταγγελίες από διάφορους χώρους και τομείς της κοινωνίας μας, μερικές μάλιστα αφορούν ακόμα και μικρά παιδιά. Παιδιά που οι γονείς τους τα εμπιστεύονται σε , προπονητές, καθηγητές, καλλιτέχνες για να αθληθούν, να μορφωθούν, να μάθουν ώστε να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Και ενώ όλοι έχουν φυσιολογικά ταραχθεί και ψάχνονται υπάρχει ένας χώρος, ένας θεσμός, όπως θέλετε πείτε το, που δεν έχει κάνει μισό σχόλιο. Η Εκκλησία. Σαν να μη μας αφορά το θέμα. Σαν να μη μας αγγίζει. Σαν να γίνεται σε κάποιο μακρινό μέρος όλο αυτό.

Όλοι οι λαλίστατοι τόσο καιρό κληρικοί και λαϊκοί που μας ανέλυαν συνεχώς τη κάθε λεπτομέρεια για τον κορωνοϊό, το εμβόλιο, τη συνταγματικότητα του κλεισίματος των ναών, χωρίς να είναι ούτε λοιμωξιολόγοι, ούτε γιατροί, ούτε συνταγματολόγοι, χωρίς να έχουν κάποιες έστω λιγοστές γνώσεις επί των θεμάτων αυτών, δεν έχουν αφιερώσει ούτε μισή κουβέντα για την κατάσταση αυτή. Για μια κατάσταση που δείχνει πραγματικά την αθλιότητα και την απομάκρυνση της κοινωνίας μας από το Θεό. Και όμως υπάρχει μια τρομακτική αδιαφορία.

Οπότε τώρα μας ρωτά ο Χριστός όπως και τον τυφλό, "τι θέλετε;". Τι θέλουμε λοιπόν; Αυτή είναι η Εκκλησία που θέλουμε; Ένας χώρος που ανθίζουν συνωμοσιολογίες, δήθεν χαρισματικοί γεροντάδες, ψευτοπροφήτες, καταστροφολόγοι και άλλα τέτοια φρούτα και αδιαφορεί για ο,τιδήποτε γίνεται στη κοινωνία μας; Στις οικογένειές μας; Αυτή την Εκκλησία θέλουμε; Και πιστεύουμε πως αυτή έχει σχέση με το Χριστό; Αν είχε, δε θα διαβάζαμε τη σημερινή περικοπή. Δε θα γιάτρευε ο Χριστός τον τυφλό. Θα προσπερνούσε. Θα μίλαγε για άλλα πράγματα. Και η Εκκλησία δε θα είχε μια σειρά αγίων που ρίσκαραν και θυσιάστηκαν για τους συνανθρώπους τους, όπως ο Άγιος Νικόλαος και οι Άγιοι Ανάργυροι, αλλά θα είχαμε ένα πλήθος συνωμοσιολόγων και αποτυχημένων μελλοντολόγων.

Ας είναι. Ο Χριστός μας ρωτά τι θέλουμε να μας κάνει και από την απάντησή μας εξαρτάται αν θα θεραπευτούμε ή αν θα μείνουμε τυφλοί.

1 σχόλιο:

Περί έρωτος

  Όταν χρησιμοποιεί κανείς ένα πρόσωπο σαν να ήταν ένα ζώο, ή ένα πράγμα, δεν  βιάζει μόνο τη φύση εκείνου, αλλά και τη δική του φύση. Οι ερ...