Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

O Roger Waters ξεκινά εκστρατεία για την απελευθέρωση Κούρδισσας μουσικού

 


https://www.pontosnews.gr/677653/kosmos/o-tragoydistis-ton-pink-floyd-igeitai-tis-ekstrateias-apeleytherosis-koyrdissas/

Ο Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd διεξάγει μια παγκόσμια εκστρατεία με τη συμμετοχή μερικών από τους πιο διάσημους μουσικούς του κόσμου για να απελευθερώσει την Κούρδισσα τραγουδίστρια Νουντέμ Ντουράκ.


Την προσπάθεια του Βρετανού μουσικού κατέγραψε το περιοδικό Rolling Stone.


«Η Νουντέμ Ντουράκ είναι αδερφή μας», είπε ο τραγουδιστής του θρυλικού συγκροτήματος, «και έχουμε την απόλυτη ευθύνη να στηρίξουμε αυτήν και τις εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που συνεχίζουν να υποφέρουν και να βρίσκονται στη φυλακή με ψευδείς κατηγορίες».


Η μουσικός εκτίει ποινή φυλάκισης 19 ετών σε φυλακή της βορειοανατολικής επαρχίας Μπαϊμπούρτ της Τουρκίας. Συνελήφθη το 2015 ως μέρος της εκτεταμένης καταστολής στις κουρδικές περιοχές της Τουρκίας μετά την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).


Πριν από τη σύλληψή της, ερμήνευε κουρδική μουσική με μια ομάδα που ονομάζεται Koma Sorxwîn στις κουρδικές περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία.


Κατά την περίοδο πριν από την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών, η κουρδική τέχνη, τα μέσα ενημέρωσης και η μουσική αναπτύσσονταν με αμείωτους ρυθμούς.


Ωστόσο, το 2015 η τραγουδίστρια κατηγορήθηκε ότι επικοινώνησε με φερόμενα μέλη του PKK και ότι επισκέφτηκε μια τοποθεσία που αποδείχθηκε ότι ήταν πυρήνας της οργάνωσης. Κατηγορήθηκε για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση. Πολλοί Κούρδοι ακτιβιστές και μέλη της κουρδικής κοινότητας είχαν την ίδια μοίρα αυτή την εποχή.


Όταν στάλθηκε στο Μπαϊμπούρτ, της επετράπη να φέρει μαζί της την κιθάρα της, την οποία αγόρασε με τα έσοδα από την πώληση της βέρας της μητέρας της. Ωστόσο, δύο χρόνια μετά τη φυλάκισή της και κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ρουτίνας, οι φρουροί έσπασαν την κιθάρα.


Αυτή η ιστορία τράβηξε την προσοχή του τραγουδιστή των Pink Floyd, ο οποίος στη συνέχεια διέδωσε τo περιστατικό σε πολλούς διάσημους μουσικούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Πιτ Τάουνσεντ, Ρόμπερτ Πλαντ, Πίτερ Γκάμπριελ και Μπράιαν Μέι.


«Η Νουντέμ είναι Κούρδισσα. Η φωνή της είναι συνδεδεμένη με την ψυχή της και η ψυχή της θα τραγουδά πάντα για την οικογένειά της, τους ανθρώπους της και το έθνος της. Ως μουσικοί, δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον εαυτό μας. Το να λέμε την αλήθεια είναι αυτό αυτό το οποίο γεννηθήκαμε να κάνουμε», είπε o Βρετανός ροκσταρ.


Πρόσφατα έστειλε την κιθάρα που χρησιμοποίησε στην περιοδεία του Us + Them 2017-18 σε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο με στόχο να καταλήξει στο κελί της Κούρδισσας μουσικού. Καθώς το όργανο ταξιδεύει το δρόμο του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι μουσικοί γράφουν σε αυτό μηνύματα στήριξης.


Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Γουότερς μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το άρθρο του Rolling Stone που περιγράφει την εκστρατεία του με ένα προσωπικό μήνυμα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


«Γεια! Πρόεδρε Ερντογάν, σε παρακαλώ άφησε ελεύθερη τη Noυντέμ! Με αγάπη, Ρ.», έγραψε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...