Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

Αλλαγή παιχνιδιού: Αναγνώρισε Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ η Ρωσία

 


https://sputniknews.gr/20220221/ti-simainei-i-anagnorisi-ton-loygkansk-kai-ntonetsk-apo-ton-poytin---pos-tha-antidrasei-i-dysi-24205417.html

Λάμπρος Ζαχαρής

Εξελίξεις πυροδοτεί η απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Πώς φαίνεται να οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση.

Ανακατεύει τη γεωπολιτική «τράπουλα» η απόφαση Πούτιν για αναγνώριση των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, την οποία ανακοίνωσε στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.

Εφόσον ο Ρώσος Πρόεδρος διαπραγματεύεται εδώ και οκτώ χρόνια με τους Ουκρανούς την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, τις οποίες οι ουκρανικές αρχές δεν δέχονται να τηρήσουν, περνά στην επόμενη φάση.

Αυτό εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik, ο Θέμης Τζήμας, δικηγόρος και μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΑΠΘ στο Διεθνές Δίκαιο.

 

«Με την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια ατέρμονη διαπραγμάτευση, ενώ επιχειρεί να προστατέψει τους πληθυσμούς του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ από τους βομβαρδισμούς των ουκρανικών αρχών» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο Ρώσος Πρόεδρος εστιάζει στα δεινά του λαού που εγκαταλείπει τη γη του και στο γεγονός ότι χιλιάδες άμαχοι έχουν πεθάνει από την αρχή της σύγκρουσης.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία αποτέλεσε και αίτημα των αυτοανακηρυχθεισών Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που καταγγέλλουν ότι ο ουκρανικός στρατός βομβαρδίζει το Ντονμπάς με βαρέα όπλα, παραβιάζοντας σκόπιμα τις συμφωνίες.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση έπαιξε και το γεγονός ότι πάνω από 10.000 πολίτες, γυναίκες με τα μωρά τους στις αγκαλιές τους, μικρά αγόρια και κορίτσια εγκατέλειψαν την περιοχή την περασμένη Παρασκευή με προορισμό τη Ρωσία και ειδικότερα το Ροστόφ.

 

Πώς θα απαντήσει ο δυτικός κόσμος

Όπως τονίζει ο ερευνητής, η Δύση θα εξοργιστεί με την απόφαση Πούτιν. Αναμένεται να απαντήσει στη ρωσική απόφαση με κυρώσεις, ενώ οι συγκρούσεις θα ενταθούν στην περιοχή.

«Το σημαντικό είναι η φύση και το μέγεθος των κυρώσεων» σύμφωνα με τον κ. Τζήμα.

Υπάρχει το σενάριο να αποφασίσει η Ουκρανία να μπει σε μια λογική διαβούλευσης με τη Ρωσία και τους ρωσόφωνους στα ανατολικά, γεγονός που κατά τον αναλυτή είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Ένα άλλο πιθανό σενάριο θα ήταν να αποκοπεί η Ευρώπη από την κοινή γραμμή με τις ΗΠΑ και να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, χωρίς τους Αμερικανούς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...