Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Ανακαλύφθηκε ο "προπάππους" των σαυροπόδων

 


https://sputniknews.gr/20220217/gnoriste-ton-propappoy-toy-diplodokoy-kai-toy-vrontosayroy-23979204.html

Ο δεινόσαυρος που περιπλανήθηκε στη Βραζιλία πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια χαιρετίζεται ως ο «χαμένος κρίκος» στην εξέλιξη των μεγαλύτερων ζώων της ξηράς στον κόσμο. Ο δεινόσαυρος είχε μήκος περίπου δύο μέτρα και περπατούσε στα δύο πισινά του πόδια.

Χρονολογείται πριν από 230 εκατομμύρια χρόνια και οι ερευνητές λένε ότι το συγκεκριμένο είδος θα μπορούσε να είναι ο «κρίκος που λείπει» στην εξέλιξη των σαυρόποδων.

Είναι δύο από τους πιο χαρακτηριστικούς δεινόσαυρους που έχουν περιπλανηθεί ποτέ στη Γη και ανακαλύφθηκε ότι είναι ο «προπάππους» του Διπλόδοκου και του Βροντόσαυρου. Το πλάσμα με τον μακρύ λαιμό ήταν ένα από τα πρώτα σαυρόποδα, μια ομάδα που περιλαμβάνει τους εμβληματικούς γίγαντες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Rodrigo Muller, από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Σάντα Μαρία της Βραζιλίας, είπε: «Είναι ο παλαιότερος γνωστός δεινόσαυρος που τον καθιστά "προπάππου" των σαυροπόδων».


Τα σαυρόποδα είχαν μακρύ λαιμό και ουρές, ήταν τετράποδα και τα μεγαλύτερα ζώα που περπάτησαν ποτέ στη Γη . Αυτό το πρώιμο σαυρόποδο ήταν πολύ μικρότερο, ρίχνει όμως νέο «φως» στην εξέλιξή του καθώς είναι ένας «κρίκος» που έλειπε από το γενεαλογικό δέντρο.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 233 εκατομμύρια χρόνια, είχαν μήκος λιγότερο από 152 cm και ζύγιζαν περίπου 6,35 kg. Κάποιοι αργότερα έφτασαν πάνω από 3.962 cm και 100 τόνους βάρος.

Ο Δρ. Muller εξήγησε: «Οι δεινόσαυροι που βρέθηκαν και χρονολογούνται πριν από 225 εκατομμύρια χρόνια ήταν μεγαλύτεροι από 396 cm και πάνω από 100 kg».

«Αυτή η αύξηση στο μέγεθος του σώματος συνέβη σε διάστημα οκτώ εκατομμυρίων ετών και απαιτούσε μια σειρά σκελετικών προσαρμογών για να υποστηρίξει ένα βαρύτερο σώμα».

Ο χρόνος και η σειρά με την οποία συνέβησαν αυτές οι αλλαγές είναι άγνωστες, αλλά το νέο είδος συμβάλλει στην κάλυψη του κενού. Τα λείψανά του ανακαλύφτηκαν σε ένα προϊστορικό νεκροταφείο ζώων στη νότια Βραζιλία. Τα απολιθωμένα οστά ανήκαν σε έναν δεινόσαυρο που θα είχε μήκος περίπου 213 cm.

  

Ο Δρ. Muller δήλωσε: «Αυτό το εύρημα παρέχει νέες γνώσεις για το τι συνέβαινε στους σκελετούς δεινοσαύρων καθώς μεγάλωναν».

Το ζώο περιγράφεται στο Journal of Vertebrate Paleontology και δεν έχει ακόμη ονομαστεί.

Σύμφωνα με τον Δρ. Muller: «Είναι ένας από τους παλαιότερους προγόνους του Διπλόδοκου και του Βροντόσαυρου».

Ο ψηλός λαιμός του το βοήθησε να έχει πρόσβαση σε περισσότερη τροφές όπως φτέρες και γυμνόσπερμα μέχρι μη ανθοφόρα φυτά, που παράγουν κώνους και σπόρους. Μοιράστηκε, επίσης, τη Γη με άλλα μεγάλα σπονδυλωτά, όπως τα ερπετά με κυνόδοντες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανόν κατανάλωνε 100.000 θερμίδες σε μια μέρα, 40 φορές περισσότερες δηλαδή από τον μέσο άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...