Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανικά

 


- Η Ρωσία πολύ μεθοδικά σχεδίασε τις κινήσεις της, εκπαίδευσε το στρατό της στις μάχες τις Συρίας, διάβασε την παρακμή και το φόβο της Δύσης, ενίσχυσε την οικονομία της για να αντέξει τις κυρώσεις και τελικά κατέλαβε ουσιαστικά την Ουκρανία εντός λίγων ημερών.  


- Η Δύση αντέδρασε με κυρώσεις. Αυτές που δεν έβαλε στην Τουρκία όταν απειλούσε Ελλάδα και Κύπρο. Αν τις είχε βάλει τότε, θα έκοβε λίγο τον ρωσικό αέρα. Δείχνοντας απροθυμία να συγκρουστεί έστω στα χαρτιά με την Τουρκία, έδωσε περισσότερο θάρρος στη Ρωσία. Για τη Ρωσία οι κυρώσεις δεν θεωρούνται απειλή. Ειδικά όσο υπάρχει ανοικτή η οικονομική αγκαλιά της Κίνας. 


- Μια που είπα Κίνα. Η νέα υπερδύναμη συνεχίζει να ενισχύεται αργά, χωρίς συγκρούσεις, χωρίς ουσιαστικές φθορές. Επίσης, πολύ πιθανό, να αρχίσει να ορέγεται πιο πολύ την Ταϊβάν.


- Η εικόνα του Μπάιντεν στις δηλώσεις του τραγική. Αδύναμος επικεφαλής μια αδύναμης- επειδή είναι απρόθυμη- υπερδύναμης. Η κατρακύλα ξεκίνησε επί Ομπάμα και συνεχίζεται.


- Η Ουκρανία μπήκε στον κατάλογο των χωρών που εγκαταλείφθηκαν στη τύχη τους μαζί με τη Κύπρο, τη Γεωργία και την Αρμενία.


- Βέβαια όταν βάζεις για πρόεδρο έναν πρώην κωμικό όπως το Ζελένσκι και έχεις απέναντί σου τον Πούτιν, ή έναν άχρωμο φιλοευρωπαίο όπως τον Πασινιάν(κάτι σαν αυτόν που είχε κάνει το Ποτάμι σε αρμένικη έκδοση είναι αυτός) κι έχεις απέναντι τους Αζερότουρκους αυτά παθαίνεις. Αν νομίζεις πως ζεις στο Λουξεμβούργο ενώ είσαι στη Κασπία και στον Καύκασο, αυτά παθαίνεις


- Και βέβαια ο Ερντογάν παρακολουθεί τα τεκταινόμενα. Από την άλλη το νέο σκηνικό θα τον αναγκάσει να πάει στη μια ή στην άλλη μεριά.


- Το να χάσεις έναν πόλεμο δεν είναι ούτε δείγμα δειλίας ούτε λόγος ντροπής. Είναι μια τραγωδία


- Κάποτε, όταν η Δύση είχε κάνει την επέμβαση στο Κόσσοβο ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών είχε δηλώσει πως η Ρωσία δε θα ξεχάσει αυτό που έγινε. Είκοσι περίπου χρόνια μετά, καταλάβαμε όλοι τι εννοούσε.


- Πάντως δεν μπορούν να έχουν παράπονο οι Ουκρανοί. Όλη η Δύση τους στέλνει την αγάπη της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πορεία

  Είναι εύκολο να είσαι δούλος. Ο δούλος δεν κάνει επιλογές, δεν έχει ευθύνες και δε χρειάζεται να καταλάβει τι λέει ο αφέντης του. Το εκτελ...