Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2022

Η ιατρική των χιμπατζήδων

 


https://www.ertnews.gr/eidiseis/epistimi/oi-chimpatzides-therapeyoyn-tis-pliges-me-entoma/

Οι ερευνητές παρατήρησαν μια μοναδική συμπεριφορά σε μια ομάδα χιμπατζήδων στην Αφρική, δηλαδή πώς περιποιούνται τις δικές τους πληγές ή ακόμα και εκείνες άλλων με τη βοήθεια εντόμων που πιάνουν στον αέρα. Στους ανθρώπους, το πρώτο ένστικτο είναι να απολυμάνετε την πληγή και να την καλύψετε με έναν επίδεσμο. Αλλά οι χιμπατζήδες επινόησαν μια πιο δημιουργική μέθοδο: πιάνουν έντομα και τα βάζουν απευθείας στην ανοιχτή πληγή.


Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Current Biology, σηματοδοτεί μια σημαντική συμβολή στη συνεχιζόμενη επιστημονική συζήτηση σχετικά με την ικανότητα των χιμπατζήδων – και άλλων ζώων γενικά – να βοηθούν τους άλλους.


Όλα ξεκίνησαν το 2019, όταν μια ενήλικη γυναίκα χιμπατζής, η Suzee, εθεάθη να επιθεωρεί μια πληγή στο πόδι του μωρού της.


Η Suzee έπιασε ένα έντομο εν πτήσει, το έβαλε στο στόμα της, προφανώς συνθλίβοντάς το, και μετά το έβαλε στην πληγή του μωρού της. Στη συνέχεια έβγαλε το έντομο από την πληγή και επανέλαβε την κίνηση άλλες δύο φορές.


Η σκηνή διαδραματίστηκε στο Εθνικό Πάρκο Loango στην ακτή του Ατλαντικού της Γκαμπόν, όπου ερευνητές μελετούν μια ομάδα 45 κεντρικών χιμπατζήδων, σε ένα υπό εξαφάνιση υποείδος. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει χιμπατζήδες τουλάχιστον 19 φορές να χορηγούν αυτή τη θεραπεία σε διάστημα 15 μηνών.


Και σε άλλες δύο περιπτώσεις, είδαν τους τραυματισμένους χιμπατζήδες να λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία από άλλα μέλη της ομάδας.


Οι πληγές, μερικές φορές σε μέγεθος μερικών εκατοστών, προέρχονται από συγκρούσεις μεταξύ μελών της αντίπαλης ομάδας.


Μακριά από το να διαμαρτυρηθούν για τη θεραπεία, οι τραυματισμένοι χιμπατζήδες ήταν ευτυχείς να τους φροντίζουν. «Χρειάζεται μεγάλη αυτοπεποίθηση για να βάλεις ένα έντομο σε μια ανοιχτή πληγή. Φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι αν του το κάνεις αυτό με αυτό το έντομο, τότε η πληγή του θα επουλωθεί. Είναι εκπληκτικό», δήλωσε η Simone Pika, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Osnabruck στη Γερμανία, η οποία συμμετείχε στη μελέτη.


Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν ποιο έντομο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία των πληγών, αλλά πιστεύουν ότι είναι ένα ιπτάμενο έντομο, δεδομένης της γρήγορης κίνησης των χιμπατζήδων για να το πιάσουν.


Η Simone Pika λέει ότι το έντομο μπορεί να περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες που έχουν ηρεμιστική δράση. Τα έντομα είναι γνωστά για τις διάφορες φαρμακευτικές τους ιδιότητες και οι ερευνητές πρέπει να κάνουν περισσότερη έρευνα για να εντοπίσουν το έντομο που χρησιμοποιούν οι χιμπατζήδες.


Πουλιά, αρκούδες, ελέφαντες και άλλα ζώα έχει παρατηρηθεί να περιποιούνται τον εαυτό τους, για παράδειγμα τρώγοντας ορισμένα φυτά. Αλλά αυτό που είναι μοναδικό για τους χιμπατζήδες είναι ότι δεν περιποιούνται μόνο εαυτούς αλλά και άλλους.


Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές αμφιβάλλουν για την ικανότητα των ζωικών ειδών να επιδεικνύουν φιλοκοινωνικές συμπεριφορές, όπως η ανιδιοτελής φροντίδα των άλλων, λέει η Simone Pika.


Αλλά σε αυτή την περίπτωση, οι χιμπατζήδες δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν, πρόσθεσε.


«Στους ανθρώπους, η προ κοινωνική συμπεριφορά σχετίζεται γενικά με την ενσυναίσθηση, μια υπόθεση που αξίζει περαιτέρω μελέτη», πρόσθεσε η ερευνήτρια της ομάδας.


Επιμέλεια-Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως

  Φτάσαμε λοιπόν μια ανάσα από τα Χριστούγεννα. Όλοι ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε είτε πιο πνευματικά είτε πιο κοσμικά ανάλογα με το τι πιστ...