Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Σινορωσική συνεργασία



https://ecozen.gr/2022/02/rosia-kai-kina-anakoinonoun-stratigiki-synergasia-kai-me-energeiaki-diastasi/
 

Σύνταξη: ecozen


Η Κίνα και η Ρωσία διακήρυξαν μια βαθιά στρατηγική εταιρική σχέση την Παρασκευή, στο περιθώριο των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο. Ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping φιλοξένησε τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν την ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και στη κοινή δήλωση τους, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη νέα τους σχέση.


Πολυεπίπεδη συνεργασία

«Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει όρια, δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας», δήλωσαν, ανακοινώνοντας σχέδια συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς όπως το διάστημα, η κλιματική αλλαγή, η τεχνητή νοημοσύνη και ο έλεγχος του Διαδικτύου.


Η συμφωνία σηματοδότησε την πιο λεπτομερή και κατηγορηματική δήλωση αποφασιστικότητας Ρωσίας και Κίνας να εργαστούν από κοινού, για να οικοδομήσουν μια νέα διεθνή τάξη.


Μετά τη συνάντηση μεταξύ δύο ηγετών, η Ρωσία και η Κίνα εξέδωσαν κοινή δήλωση


«Η φιλία μεταξύ των δύο κρατών δεν έχει όρια, δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας, η ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας δεν στοχεύει ούτε σε τρίτες χώρες ούτε επηρεάζεται από το μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και τις περιστασιακές αλλαγές σε τρίτες χώρες», αναφέρει το έγγραφο.


Στη δήλωση, ο Σι και ο Πούτιν συμφώνησαν σε μια διμερή ατζέντα για το μέλλον των σχέσεων των δύο εθνών, ενώ εξέτασαν επίσης πώς το Πεκίνο και η Μόσχα θα απευθυνθούν σε τρίτα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.


Όπως αναφέρεται στο μακροσκελές έγγραφο – σχεδόν 5.400 λέξεις σε αγγλική μετάφραση: «Οι πλευρές αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και καλούν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικοποιημένες ψυχροπολεμικές προσεγγίσεις της» , αναφέρεται, καθώς και προτρέπουν το ΝΑΤΟ να σεβαστεί «την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία των πολιτισμικό, πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο και να ασκεί δίκαιη και αντικειμενική στάση απέναντι στην ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών».


Συμφωνία και για φυσικό αέριο

Ο Πούτιν ανακοίνωσε επίσης μια νέα συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Κίνα την Παρασκευή – ή προοριζόταν περισσότερο ως δήλωση γενικών προθέσεων πολιτικής. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η China National Petroleum Corporation υπέγραψαν σήμερα μακροπρόθεσμη σύμβαση για την προμήθεια 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στο Πεκίνο. Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα συνεργάστηκαν για να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία και το διμερές εμπόριο υπερβαίνει πλέον τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. 


 Απάντηση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν ψύχραιμα. Ερωτηθείς για τη συνάντηση μεταξύ Σι και Πούτιν, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει τη δική του σχέση με την Κίνα.


Αναφερόμενη στη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, είπε ότι οι ΗΠΑ επικεντρώνονται επί του παρόντος στη συνεργασία με τους εταίρους σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι «μεταφέραμε επίσης ότι η αποσταθεροποιητική σύγκρουση στην Ευρώπη θα επηρεάσει τα συμφέροντα της Κίνας σε όλο τον κόσμο. “


Αμφισβήτηση των ΗΠΑ

Ο Ντάνιελ Ράσελ του think tank Asia Society, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ανατολική Ασία στην κυβέρνηση Ομπάμα, είπε ότι ο Σι και ο Πούτιν «ανακοίνωναν την αποφασιστικότητά τους να σταθούν μαζί και να σταθούν ενάντια στις ΗΠΑ και τη Δύση — έτοιμοι να αντέξουν τις κυρώσεις και να αμφισβητήσουν την αμερικανική παγκόσμια ηγεσία».


Αν και δεν είναι επίσημα σύμμαχοι, οι δύο «κάνουν κοινό σκοπό ως τακτικό ζήτημα για να υπερασπιστούν καλύτερα τα αντίστοιχα συμφέροντά τους και τα αυταρχικά τους συστήματα από την πίεση της Δύσης», είπε.


Ο Jonathan Eyal του Ινστιτούτου Royal United Services που εδρεύει στο Λονδίνο είπε ότι η δήλωση σηματοδότησε μια “μετωπική αντίκρουση” της αμερικανικής και δυτικής άποψης για τον κόσμο και ένα πιθανό δομικό στοιχείο προς μια στρατιωτική συμμαχία.


«Και οι δύο αισθάνονται εγκλωβισμένοι και νιώθουν ότι έφτασε η στιγμή τους να δηλώσουν το όραμά τους για τον κόσμο και να το προωθήσουν επιθετικά».


Αμοιβαία στήριξη

Οι δύο χώρες έχουν έρθει πιο κοντά, καθώς και οι δύο έχουν δεχθεί πιέσεις από τη Δύση. Η χρονική στιγμή της ανακοίνωσής τους είναι άκρως συμβολική: στους Ολυμπιακούς Αγώνες που φιλοξενούνται από την Κίνα και τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν σε διπλωματικό μποϊκοτάζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To χάος ως τάξη

  Περπατώντας και κοιτάζοντας στον ουρανό το βράδυ, μετά από βροχή, κάποιος πατά ένα σαλιγκάρι. Πόσες πιθανότητες υπήρχε αυτός ο άνθρωπος, ό...