Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Δεν πρόκειται για απλό άθλημα

 


Το ποδόσφαιρο δεν είναι ένα απλό άθλημα. Είναι μάλλον ένα κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο πολλές φορές προσλαμβάνει ως και θρησκευτικά στοιχεία. Κύριο χαρακτηριστικό του πως απευθύνεται στο λαϊκό στοιχείο. Είναι το μοναδικό άθλημα με τέτοια μαζική απήχηση. Μπορεί κάποιες ομάδες να ξοδεύουν τον προϋπολογισμό ενός φτωχού κράτους για να πάρουν δυο παίκτες αλλά οι οπαδοί τους, θεωρούν πως ανήκουν σε αυτούς. Είναι το σπίτι τους, το καταφύγιό τους.

Για όλα αυτά αλλά και πολλά περισσότερα, η κίνηση των δώδεκα πλούσιων ομάδων της Ρεάλ που ηγείται του πρότζεκτ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι (η τελευταία ομάδα χρονικά), Άρσεναλ, Τσέλσι, Τότεναμ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Ίντερ, Μίλαν και Γιουβέντους έχει πυροδοτήσει τόσες αντιδράσεις, όχι μόνο σε επίπεδο UEFA που είναι η άμεσα θιγόμενη καθώς κινδυνεύουν οι διοργανώσεις της αλλά και αρχηγών κρατών, ποδοσφαιριστών, προπονητών(ακόμα και αυτών που ανήκουν στις παραπάνω ομάδες) και κυρίως των φιλάθλων και των οπαδών.

Είναι η κλασική νοοτροπία που κυριαρχεί στη Δύση πως το χρήμα είναι το πάν και όλα τα άλλα δευτερεύοντα, η οποία οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Οι άνθρωποι αυτοί βλέπουν τις ομάδες τους όχι κυρίως ως χρήμα αλλά μόνο ως χρήμα. Οι ομάδες όμως έχουν μια ιστορία και μια φιλοσοφία πίσω τους. Μια κοινωνική τοποθέτηση. Αυτά δεν μπορούν να παραβλέπονται.

Δεν ξέρω που θα καταλήξει αυτή η ιστορία. Πιστεύω πως με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα περάσει το θέλημα των "μεγάλων". Όπως και να έχει, εδώ δε μιλάμε για μια σύγκρουση συμφερόντων αλλά για την ίδια τη ψυχή του αθλήματος. Ελπίζω πως δε θα χαθεί αυτή η ψυχή και το ποδόσφαιρο δεν θα καταλήξει, ακόμα περισσότερο, ένα προσοδοφόρο ζόμπι.

ΥΓ. Στεναχωρήθηκα που η Τότεναμ, η ομάδα που υποστηρίζω ή μάλλον υποστήριζα στην Αγγλία συμμετέχει σε αυτή την κίνηση. Τι να κάνουμε. Η ζωή είναι γεμάτη απογοητεύσεις.


ΥΓ2. Βλέπω πως η λίγκα αυτή των πλουσίων αρχίζει και διαλύεται. Πρόκειται για νίκη των φιλάθλων ή για παραπλανητική οπισθοχώρηση ώστε να κινηθούν πιο πονηρά; Ο χρόνος θα δείξει. Γιατί το θέμα θα ξαναβγεί στην επιφάνεια....

6 σχόλια:

  1. Το πιστευεις η οχι το ποδοσφαιρο ειναι το μονο αθλημα με το οποιο δε τα πηγαινα καλα απο μικρος! Σκεψου για αλλου τη κλωτσαγσ τη μπαλα και αλλου πηγαινε! Προσωπικα ποτε δε μπορουσα να καταλαβω γιατι το Εγγλεζικο ποδοσφαιρο ειχε παντοτε τοση απηχηση στους Ελληνες και οχι το Αμερικανικο ποδοσφαιρο κοινως το Ραγκμπυ! Ολα αυτα τα βιαια αντιδρασρικα φαινομενα που συνεβαιναν για "χαρη" των ποδοσφαιρικων ομαδων γιατι δε συνεβαιναν ξερω γω για αλλα αθληματα? Δε ξερω εαν θυμασαι στη ταινια με τη Βλαχοπουλου "η Ρενα ειναι οφσαιντ" ο ενας ο φιλαθλος που παρακολουθουσε στο γηπεδο απο εκει που επευφημουσε τον παικτη ως "ηρωα" και "Καραισκακη" και δε θυμαμαι και τι αλλο αργοτερα μολις εχανε τον αποκαλόυσε "κρεας"! Τι σου ειναι ο Ελληνας παντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ ιδιαίτερο το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το οποίο προέρχεται από το ιρλανδικό ράγκμπι. Το ποδόσφαιρο, το soccer, είναι εύκολο, έχει απλούς κανόνες και δε χρειάζεται ακριβό εξοπλισμό. Λόγω της τρομακτικής απήχησης που έχει στις λαϊκές μάζες προκαλεί και τις έξαλλες αντιδράσεις.

      Διαγραφή
  2. Α! Σωστα για τη διευκρινηση σου! Το παραδοσιακο Ραγκμπυ νομιζω δεν εχει και προστατευτικα καλλυματα οπως το Αμερικανικο ποδοσφαιρο! Παντως εκεινη η ταινια με τη συγχωρεμενη τη Βλαχοπουλου δειχνει πολυ γλαφυρα το "κολλημα" του Ελληνα με το ποδοσφαιρο! Γελουσα με τις 3 "βασικες" ομαδες του ΚΟΚΚΙΝΑΙΚΟΥ, του ΠΡΑΣΙΝΑΙΚΟΥ και του ΚΙΤΡΙΝΑΙΚΟΥ! Δηλαδη οι 3 "κυριοτερες" Ελληνικες ομαδες χωρις να αναφερονται "αμεσα" τα κανονικα τους ονοματα! χα!χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν και μπασκετικός μέχρι το μεδούλι, συμφωνώ μέχρι κεραίας.
    Ειδικά στον παραλληλισμό ομαδας- θρησκείας. Είναι τέτοια η ταύτιση του κόσμου και το κατάλαβα καλά οι διοικήσεις χτες, όταν άρχισαν άτακτη οπισθοχώριση μετά από τις γενικευμένες διαμαρτυρίες. Κατάλαβαν ότι θα έχαναν περισσότερα από όσα θα κέρδιζαν, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν θα το επιχειρήσουν ξανά στο κοντινό ή μακρινό μέλλον. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα το επιχειρήσουν ξανά, πιθανόν με κάποια άλλη μορφή. Ή με κάποια αλλαγή στα πλαίσια της UEFA. Απλά τα μεγάλα ψάρια θέλουν να μηδενισουν εντελώς την πιθανότητα να φαγωθούν από κανένα μικρό. Και θέλουν όλη την τροφή για πάρτη τους. Όχι την περισσότερη, όλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο χέρι των οπαδών είναι να μην το αφήσουν να περάσει. Ειδικά στην Αγγλία, τα πράγματα δεν θέλουν πολύ για να ξεφύγουν και να επιστρέψει το οπαδικό σε κατάσταση παλαιότερων εποχών. (Deso)

      Διαγραφή

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...