Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Ράδιο Γλάρος: Αφιέρωμα στο NWOBHM μέρος 1ον!

 


New Wave Of British Heavy Metal ήταν η ονομασία που δόθηκε στο μεταλλικό κύμα που σάρωσε στις αρχές της δεκαετίας του '80 τη Μ.Βρετανία και μας χάρισε σπουδαία συγκροτήματα όπως οι Iron Maiden, οι Saxon, οι Def Leppard, οι Venom για να αναφέρω τα πιο επιτυχημένα αλλά και άλλα λιγότερο γνωστά διαμάντια. Ακολουθεί ένα μεγαλούτσικο αφιέρωμα σε κάποια από αυτά τα συγκροτήματα


Iron Maiden - Children of the Damned. Οι Iron Maiden είναι μακράν το πιο επιτυχημένο εμπορικά και ποιοτικά συγκρότημα του NWOBHM και δικαίως θεωρούνται οι ηγέτες του κινήματος. Από όλα τα σπουδαία τραγούδια τους διάλεξα αυτό που με...ανατριχιάζει περισσότερο.


Saxon - And The Bands Played On. Από τις αγαπημένες μου μπάντες και σίγουρα η καλύτερη συναυλιακά. Είχα την τύχη να τους δω live. Τα λόγια είναι φτωχά, λίγα και περιττά. 


Def Leppard - Rock Brigade. Η εμπορική του ςεπιτυχία έχει κάνει τους περισσότερους να ξεχάσουν ότι ήταν κι αυτοί μέλη του NWOBHM. Οι Def Leppard όμως από εκεί ξεκίνησαν και πρόσφεραν σπουδαίους δίσκους από την αρχή της καριέρας τους.


Angel Witch - Atlantis. Το παραδέχομαι. Κάνω αυτό το αφιέρωμα μόνο και μόνο για να βάλω αυτό το τραγούδι. Ο πρώτος δίσκος των Angel Witch φτάνει από μόνος του για όλο το heavy metal. Αν όλη η μουσική εξαφανιζόταν και έμενε αυτός ο δίσκος πάλι ικανοποιημένος θα ήμουν.


Diamond Head - Am I Evil. Από τις πιο γνωστές μπάντες. Έπεσαν γρήγορα σε παρακμή και δεν κατάφεραν να δώσουν αυτά που μπορούσαν. Εξαιρετικοί.


Demon - Don't Break the Circle. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη φορά που άκουσα αυτό το έπος. Ακόμα θυμάμαι πως η κασέτα μου έλιωσε από το μπρος πίσω στο σημείο του τραγουδιού. Οι Demon πρόσφεραν εξαιρετικές δουλειές κι αυτοί για να έχουμε να ακούμε!


Satan - Trial By Fire. Εντάξει, από πρωτότυπα ονόματα δεν έσκιζαν τότε τα περισσότερα γκρουπ αλλά από μουσική...


Blitzkrieg "Blitzkrieg". Άλλο ένα μεγάλο μπαμ της εποχής. Όπως το λέει το όνομά τους...


Tygers Of Pan Tang - Killers. Κάποια στιγμή φάνηκε πως αυτοί εδώ θα ακολουθούσαν τους τρεις μεγάλους. Μέχρι ένα σημείο τα κατάφεραν αλλά είχαν κι αυτοί, όπως και τα περισσότερα συγκροτήματα, μικρή διάρκεια.


Praying Mantis - Lovers to the Grave. Άλλο ένα γκρουπ που αποτελεί και προσωπική αδυναμία μου, γι'αυτό και μπαίνει στο αφιέρωμα. Αρχικά σκέφτηκα να έχω μόνο αυτούς  στο αφιέρωμα αλλά πρυτάνευσε η λογική!


RAVEN - All For One. Από τα πιο ακραία ηχητικά συγκροτήματα και ίσως πατέρες του speed metal. Χιούμορ, μεγάλες ταχύτητες και εξαιρετική μουσική. Όλα σε ένα!


Venom - Live Like an Angel, Die Like a Devil. Οι πατέρες του black metal. Καταλαβαίνετε τη θεματολογία των τραγουδιών τους. Ό,τι πιο ακραίο είχε ακουστεί ως εκείνη την εποχή.Δεν ήταν και οι καλύτεροι μουσικοί αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς....

Αυτά για το πρώτο μέρος του αφιερώματος. Σύντομα θα έρθει και το δεύτερο μέρος! Cheers!




10 σχόλια:

  1. ΠαπαΚώστα έκανες το AstraZeneca και άρχισες να ανεβάζεις σατανίλες πρωινιάτικα :D :D :D ???
    Σε πειράζω, ξέρω ότι είσαι φίλος (και) της oldschool metal σκηνής.
    Προσωπικά είμαι περισσότερο των τέλη 80ς - αρχές 90s ακουσμάτων, οι Maiden φυσικά είναι παντός καιρού.
    (DESO)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να πω την αλήθεια κι εγώ εκείνης της εποχής είμαι περισσότερο. Αλλά κάποια άλμπουμ που βγήκαν στις αρχές των 80s είναι αξεπέραστα. Θα κάνω και ένα επικομεταλλαδικο αφιέρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πως όμως εξαφανίστηκε και αυτός ο ήχος όπως τόσοι και τόσοι των περασμένων χρόνων. Έχει πλάκα αν σκεφτούμε τι τρέλα είχαν προκαλέσει τότε αυτά τα γκρουπ όπως οι μέιντεν πχ, σχεδόν υστερία. Τώρα ακούγονται σαν εξωγήινα όλα αυτά υποθέτω στους περισσότερους.
    Κάποιοι όμως κατόρθωσαν να περάσουν και κομμάτια που έμειναν σαν κλάσικ και σε διαφορετικό κοινό όπως κι οι def lepard πχ.
    Γενικά εκείνη η περίοδος του 80 ήταν λίγο περίεργη, έβγαλε όμως κι αυτή μερικά που άφησαν εποχή και είναι πλέον παντός καιρού όπως λέει και ο φίλος DESO.
    Το children of the damned από τα κορυφαία των μέιντεν πάντως.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τη συνηθισμένη διαδικασία. Έκρηξη, αποκορύφωμα, πλατιά διάδοση, παρακμή. Άλλωστε τα περισσότερα γκρουπ είχαν εντελώς ερασιτεχνική νοοτροπία ενώ και η μουσική βιομηχανία θέλει κάθε τρεις και λίγο να βγάζει και κάτι καινούριο. Το NWOBHM διέγραψε μια δεκαετή σχεδόν πορεία και έδωσε τη σκυτάλη στο thrash metal το οποίο και είχε επηρεάσει.

      Διαγραφή
    2. Κάποτε ένα ακόρντο με ένα απλό φαζ στην ηλεκτρική κιθάρα ήταν σκάνδαλο στα περιοδικά. Ένα ασυνήθιστο σήκωμα της χορδής μπορεί να χαρακτηριζόταν και ανάρμοστη συμπεριφορά αν γινόταν με την ανάλογη γκριμάτσα και κίνηση.
      Έχει πλάκα πως αλλάζουν όλα τόσο γρήγορα αν το σκεφτείς. Από το τι και πως ακούμε, τι βλέπουμε, τι αισθανόμαστε, σε τι ευαισθητοποιούμαστε περισσότερο ή λιγότερο ή καθόλου πια.
      Π

      Διαγραφή
  4. Έχει αλλαξει πολύ η ταχύτητα διάσωσης της μουσικής. Τότε τα πράγματα κινούνταν πολύ πιο αργά, σήμερα μπαίνεις σε ένα torrentαδικο και κατεβάζεις ότι δισκογραφία θες.
    Δεν το λεω για κακό απαραίτητα αλλά κάποιες φορές αναπολώ την εποχή που παίρναμε τραγούδια σε κάσέτες από συμμαθητές και ήταν μέσα ένας αχταρμάς από Metallica, Maiden, ACDC, Guns N Roses, Sabbath, Iced Earth κλπ και απέξω έγραφε "Metal".
    Επίσης μετά από τόσα χρόνια δύσκολα βρίσκω νέο άλμπουμ που θα με συγκινήσει (και δεν είμαι από τους κολλημένους με το παρελθόν, ακούω οτιδήποτε νέο του είδους)
    (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Sacred Outcry. Άκουσέ τους και θα με θυμηθείς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά καλοί! Manowarιζουν αρκετά.
      Από τον περσινό (ή προπέρσινο) δίσκο των Diviner έχω να πετύχω αξιόλογο ελληνικό album.

      Διαγραφή
    2. O τελευταίος δίσκος τους, σε έξι κριτικές στο Metallum έχει βαθμολογία 97% ! Μιλάμε ότι οι άνθρωποι που γράφουν εκεί είναι χειρότεροι θάφτες και από κριτικούς κινηματογράφου!

      Διαγραφή

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...