Κυριακή 11 Απριλίου 2021

Ο καφές ξυπνάει και την αναδάσωση

 


https://greenagenda.gr/%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b5%cf%81-%ce%bb%ce%af%cf%80%ce%b1%cf%83%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b4%ce%ac%cf%83%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%86/

Ο καφές αποτελεί το πιο κοινό φυσικό διεγερτικό για τον άνθρωπο. Όπως φαίνεται αποτελεί διεγερτικό και για τη φύση. Ένας πολτός που αποτελείται από απόβλητα του καφέ αποδεικνύεται στις δοκιμές που γίνονται ότι λειτουργεί κάτι περισσότερο από ευεργετικά στον τομέα των αναδασώσεων. Ο πολτός αυτός λειτουργεί κυριολεκτικά ως ένα σούπερ λίπασμα επιτρέποντας την ταχεία ανάπτυξη των δέντρων.


Διεθνής ερευνητική ομάδα έριξε αυτό τον πολτό του καφέ σε ένα χωράφι στην Κόστα Ρίκα το οποίο δημιουργήθηκε μετά από ένα πρόγραμμα αποψίλωσης του τοπικού δάσους πριν από 70 χρόνια. Το χωράφι αυτό είχε πάψει καλλιεργείται εδώ και πολύ καιρό. Η ερευνητική ομάδα επέλεξε ένα παρόμοιο χωράφι στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν συμβατικές μέθοδοι αναδάσωσης. Στα δύο χωράφια είχαν εισβάλει μη ενδημικά χόρτα και φυτά μετατρέποντας τα σε βοσκοτόπια.


«Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Η περιοχή την οποία σκεπάσαμε με ένα παχύ στρώμα του πολτού του καφέ μετατράπηκε σε ένα μικρό δάσος μέσα σε διάστημα δύο ετών. Η άλλη περιοχή στο ίδιο χρονικό διάστημα παραμένει σχεδόν ολόκληρη βοσκοτόπι» αναφέρει η Ρεμπέκα Κόουλ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης επικεφαλής της μελέτης στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες του περίφημου Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης (ETH Zurich).


Σύμφωνα με το Naftemporiki.gr, οι ερευνητές έριξαν πάνω στο χωράφι ένα στρώμα του πολτού πάχους 50 εκατοστών. Όπως αποδείχτηκε ο πολτός εξαφάνισε τα ξένα φυτά που είχαν εισβάλει στο χωράφι επιτρέποντας στα τοπικά δέντρα να αποικήσουν ξανά το συγκεκριμένο σημείο. Στη συνέχεια ο άνεμος αλλά και τα ζώα που βρίσκονταν στο χωράφι διέσπειραν τους σπόρους των δέντρων σε κάθε σημείο του. Δύο χρόνια μετά την τοποθέτηση του πολτού το χωράφι έχει καλυφθεί σε ποσοστό 80% από τα δέντρα ενώ στο άλλο χωράφι το ποσοστό αυτό βρισκόταν μόλις στο 20%.


Επιπλέον το ύψος των δέντρων στο χωράφι με τον πολτό του καφέ είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από εκείνο των δέντρων στο άλλο χωράφι. Το έδαφος του χωραφιού με τον πολτό διαπιστώθηκε ότι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά για τα φυτά όπως ο άνθρακας, το άζωτο και ο φώσφορος. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στις προσπάθειες που θα ξεκινήσουν το προσεχές χρονικό διάστημα για την αναδάσωση διαφόρων περιοχών του πλανήτη όπως προβλέπει η συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού το 2015.


Οι ερευνητές θέλουν τώρα να δοκιμάσουν την μέθοδο με τον πολτό του καφέ όχι μόνο σε επίπεδες εκτάσεις όπως τα χωράφια αλλά σε διαφόρων ειδών περιοχές που χρειάζονται αναδάσωση. Θα προσπαθήσουν επίσης να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και άλλου είδους αγροτικά απόβλητα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα όπως για παράδειγμα τα φλούδια των πορτοκαλιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή ΙΒ’ Λουκά - Μνήμη Αγίου Μακαρίου του Αιγυπτίου

Κάποτε, έφεραν ως δώρο στον αββά Μακάριο, τη μνήμη του οποίου τιμούμε σήμερα, στην έρημο που ασκήτευε, λίγα σταφύλια. Αββάς ήταν η προσφώνησ...