Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Αν και νικητές, ηττημένοι


Τώρα που ο καιρός πέρασε, κάποια πράγματα τα βλέπεις με καθαρότερο μυαλό.Την περίοδο αυτή της πανδημίας, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε την παγίδα να στοιχηθούμε και να συνταχθούμε πίσω από κάποια πλευρά. Οχυρωθήκαμε πίσω από συνθήματα. πίσω από την απειλή του θανάτου, πίσω από τις συνωμοσιολογίες, πίσω από ιδεολογίες, πίσω από θρησκείες, πίσω από επιστήμονες και τελικά κρυφτήκαμε πίσω από το δάχτυλό μας για να αποδείξουμε τη ορθότητα της επιλογής μας.


Έτσι, όσοι θεωρήσαμε αναγκαία τα μέτρα, κλείσαμε τα μάτια και στην αμφίβολη αποτελεσματικότητά τους και στα προβλήματα που συσσώρευσαν. Όσοι ήμασταν σίγουροι πως στον οίκο του Θεού τίποτα δεν κολλάει, κλείσαμε τα μάτια στα κρούσματα είτε αυτά έγιναν φανερά είτε έμειναν κρυφά στους πολλούς αλλά γνωστά παρ' όλα αυτά. Όσοι είδαμε ευκαιρία για να περηφανευτούμε για τις χώρες που αγαπάμε λόγω ιδεολογίας μείναμε στην πρώτη καλή διαχείριση που έκανε η Κούβα ή η Ρωσία και κλείσαμε τα μάτια στα επόμενα κύματα που σάρωσαν τις χώρες αυτές και άλλες. Οι πιστοί των συνωμοσιών κάνουν πως δεν βλέπουν το προφανές ούτε όταν χτυπά το σπίτι τους ενώ οι πιστοί της επιστήμης δε βλέπουν ούτε την αποτυχία ούτε το κυνήγι χρήματος και εξουσίας που επιχειρείται.

Έτσι περιχαρακωμένοι δεν καταφέραμε να δούμε και τα δίκια του άλλου. Δεν καταφέραμε να δούμε πως το δικαίωμα για άσκηση της λατρείας δεν μπορεί να ακυρώνει και το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή του άλλου. Δεν είδαμε ότι σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, ο άνθρωπος χρειάζεται και να προσευχηθεί και όχι μόνο να τραφεί, είναι το ίδιο σημαντικές αυτές οι ανάγκες. Δεν είδαμε τον παραλογισμό ούτε των απόψεών μας ούτε όμως των μέτρων, τα οποία έχασαν από ένα σημείο και μετά και την αποτελεσματικότητά τους εκτός από τη λογική τους. Δεν είδαμε πως κάποια συστήματα είχαν να επιδείξουν κάποιες αξιόλογες ιδέες, δεν καταφέραμε να δούμε πως η επιστήμη ήταν το όπλο, το συμβατικό όπλο αν θέλετε, για να βγούμε από αυτό το χάος. Η πίστη ήταν η ασπίδα αλλά η επιστήμη ήταν το σπαθί. Άλλωστε και η επιστήμη δωρεά του Θεού είναι. Ακόμα κι αν αρκετοί επιστήμονες Τον αμφισβητούν.


Τελικά δεν απέτυχαν ούτε οι θρησκείες, ούτε οι ιδεολογίες, ούτε η επιστήμη, ούτε τα κράτη, ούτε οι θεσμοί ξεχωριστά στη διαχείριση της πανδημίας. Αποτύχαμε όλοι μαζί. Απέτυχε η ανθρωπότητα στο σύνολό της. Δεν ήμασταν ούτε προετοιμασμένοι, ούτε πρόθυμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που είχε ήδη έρθει. Και προτιμήσαμε να κλειστούμε σε ένα στρατόπεδο και από εκεί να πυροβολούμε τους αντιπάλους, τους εχθρούς αν θέλετε. Και αυτό άνοιξε πληγές οι οποίες θα φανεί πόσο θα επηρεάσουν την πορεία αυτού του κόσμου.


Ο πόλεμος κατά της πανδημίας είναι πλέον ένας πόλεμος τον οποίο ακόμα κι αν τον κερδίσουμε, στο τέλος θα τον έχουμε χάσει. Και θα πρέπει από την επόμενη μέρα της νίκης να διαχειριστούμε τις συνέπειες της ήττας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σιωπή

  Η σιωπή που επικρατεί από το βράδυ της Μ. Πέμπτης έως και το πρωί του Μ. Σαββάτου δεν πρέπει να μας παραξενεύει και να μας τρομάζει. Είναι...