Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Ε΄Νηστειών-Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας

 



Διαβάζουμε στη σημερινή ευαγγελική περικοπή:Πλησιάζουν τότε τον Ιησού ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, οι γιοι του Ζεβεδαίου, και του λένε: «Διδάσκαλε, θέλουμε να μας κάνεις τη χάρη που θα σου ζητήσουμε». «Τι θέλετε να κάνω για σας;» τους ρώτησε εκείνος. «Όταν θα εγκαταστήσεις την ένδοξη βασιλεία σου», του αποκρίθηκαν, «βάλε μας να καθίσουμε ο ένας στα δεξιά σου κι ο άλλος στα αριστερά σου». Ο Ιησούς τότε τους είπε: «Δεν ξέρετε τι ζητάτε. Μπορείτε να πιείτε το ποτήρι του πάθους που θα πιω εγώ ή να βαφτιστείτε με το βάπτισμα με το οποίο θα βαφτιστώ εγώ;»

Πολλές φορές, προσερχόμαστε στην Εκκλησία ζητώντας διάφορα πράγματα από τον Θεό, Άλλος υγεία, άλλος οικογενειακή ευτυχία, άλλος γαλήνη, κάποιοι μια εργασιακή αποκατάσταση, καλυτέρευση των οικονομικών τους και άλλα. Υπάρχουν και πολλοί που, βλέποντάς το πιο πνευματικά ζητούν μια θέση στον Παράδεισο. Δεν είναι κακό να τα ζητάμε όλα αυτά. Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να ζητάμε πράγματα προς το συμφέρον μας από το Θεό, αλλά αν δεν τα ζητήσουμε αυτά από τον Πατέρα και Δημιουργό μας, από ποιον θα τα ζητήσουμε; Μια τέτοια λογική φανερώνει πιο πολύ μια παιδικότητα με την οποία προσεγγίζουμε τον Θεό και όχι κάποια υστεροβουλία.

Όμως δεν μπορούμε να παραμένουμε πάντα παιδιά, Όπως μεγαλώνουμε στην καθημερινή ζωή μας έτσι μεγαλώνουμε και στην πνευματική μας ζωή. Και πρέπει να αντιληφθούμε πως ο Θεός δεν είναι εδώ για να μας κακομαθαίνει αλλά για να μας διδάσκει. Κάθε τι που ζητάμε απαιτεί και μια προσπάθεια από μέρους μας. Απαιτεί κόπο, μόχθο και πολλές φορές απαιτεί θυσίες. Με πιο απλά λόγια δεν μπορεί να υπάρξει Ανάσταση χωρίς Γολγοθά και Σταύρωση. Η σκληρή ζωή της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, η οποία έζησε για 47 χρόνια μια εξαιρετικά σκληρή ασκητική ζωή στην έρημο ώστε να συγχωρεθούν τα 17 χρόνια άσωστης ζωής στην Αλεξάνδρεια είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Πριν ζητήσουμε λοιπόν κάτι από το Θεό, θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν μπορούμε να κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο για να μας δοθεί η ανάλογη χάρη, το ανάλογο δώρο. Τότε μόνο, όταν ξέρουμε τι ζητάμε θα είμαστε και άξιοι να το λάβουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βονιφάτιος και Αγλαΐα

  Ο Βονιφάτιος ήταν οικονόμος της πλούσιας Ρωμαίας, Αγλαϊας. Προσεκτικός στη διαχείριση των χρημάτων της, δεν αδικούσε τους εργαζόμενους στο...