Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

Οι γιοι του χάους

 


https://cognoscoteam.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%87%CE%AC%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CE%BA-%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%89/

Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης στο zougla.gr

Η Ελληνική Επανάσταση γίνεται αμερικανικό κόμικ, μεγάλης εμβέλειας και… πολλών σελίδων, με την ελπίδα των δημιουργών να ξεπεράσει τους διαβόητους «300», ως την πιο δημοφιλή καλλιτεχνική εξιστόρηση γεγονότων της ελληνικής ιστορίας!

Οι «Γιοι του Χάους» (Sons of Chaos) κάνουν το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ στις 16 Ιουλίου και οι αναγνώστες σε όλο τον κόσμο θα έρθουν κοντά, με τον πιο παραστατικό τρόπο, με τα γεγονότα που «διαμόρφωσαν την Ευρώπη, τον Δυτικό Πολιτισμό και κατ’ επέκταση ολόκληρο τον κόσμο», όπως κρίνουν οι δημιουργοί τον αντίκτυπο ενός, εν πολλοίς, άγνωστου στο εξωτερικό πολέμου, που όμως ειδικά για εμάς τους Έλληνες η έκβασή του καθόρισε την εθνική και κρατική μας οντότητα. 

«Για να τιμήσει τη 200ή επέτειο του Ελληνικού Πολέμου για Ανεξαρτησία, το ”Sons Of Chaos” παρουσιάζει την ιστορία του 1821 μέσα από τα μάτια του Μάρκου Μπότσαρη, του γιου ενός σεβάσμιου Έλληνα αρχηγού που πιάστηκε αιχμάλωτος και μεγάλωσε στα μπουντρούμια του πιο διαβόητου Οθωμανού Πασά, γνωστού και ως ο ”Ναπολέοντας της Ανατολής”, του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Με το πέρασμα 10 ετών, η σχέση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών θα καθόριζε την Ιστορία» διαβάζουμε στην παρουσίαση του κόμικ, οπότε και αντιλαμβανόμαστε αμέσως ότι η ιστορία βασίζεται μεν στα αληθινά γεγονότα, υπάρχουν όμως κάποιες σημαντικές… παραλλαγές, προκειμένου, σύμφωνα με τον δημιουργό, να υπάρχει σωστός ειρμός στην εξιστόρηση (σ.σ.: ο Μάρκος Μπότσαρης δεν ήταν ποτέ αιχμάλωτος του Αλή Πασά).

«Ο πόλεμος αυτός ήταν o κολοφών αυτού που ονομάσαμε αργότερα ως η Ρομαντική Περίοδος, αλλά όμως είναι ένας πόλεμος που ελάχιστοι τον γνωρίζουν, εκτός από τους Έλληνες και τους Τούρκους. Ένας πόλεμος που προκάλεσε την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και διαμόρφωσε τον δυτικό πολιτισμό όπως τον ξέρουμε, και κατά μία έννοια, διεξάγεται ακόμα, με διαφορετικό τρόπο, με τους τωρινούς πολιτικούς ηγέτες» συνεχίζει η περιγραφή.

Ο πολυβραβευμένος στις ΗΠΑ δημιουργός, Chris Jaymes, αφιέρωσε 10 (!) χρόνια έρευνας για το ζήτημα, ενώ επισκέφτηκε και ο ίδιος, υπό ακραίες όπως περιγράφει συνθήκες, σημαντικές τοποθεσίες της Επανάστασης στη χώρα μας, προκειμένου να μπει στο κλίμα και να δημιουργήσει όσο το δυνατόν πιο πιστά την αναπαράσταση της Ιστορίας. Στην εικόνα και την ατμόσφαιρα τουλάχιστον, διότι, όσον αφορά στην απόλυτη ιστορική ακρίβεια, όπως εξηγεί αναλυτικά στο zougla.gr, αναγκαστικά έπρεπε να κάνει κάποιες «εκπτώσεις» και να λάβει κάποιες «αυθαίρετες ελευθερίες», προκειμένου να ξεδιπλώσει το σενάριο του κόμικ με τον τρόπο που ήθελε. Το παραδέχεται και ο ίδιος άλλωστε, επισημαίνοντας, για παράδειγμα, πως στη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς δεν συμμετείχε ο Μπότσαρης, όπως θα διαβάσουμε στο κόμικ, αλλά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος. 

Ίντριγκες, διπλωματία, έρωτες, περιπέτεια και πολλές, πάρα πολλές, και πολύ βίαιες μάχες, ξεδιπλώνονται στις 182 σελίδες του «Sons Of Chaos», όσα μπόρεσε δηλαδή να χωρέσει ο δημιουργός σε αυτήν την πολυτελή έκδοση που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 17 Ιουλίου, ενώ αναμένονται και συνέχειες…

Πρωταγωνιστής, όπως επισημάνθηκε, ο Μάρκος Μπότσαρης, και από την άλλη μεριά ο Αλή Πασάς. Μέσα  από τη σχέση των δύο ανδρών ξεδιπλώνονται τα υπόλοιπα γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην Απελευθέρωση.

«Το Sons of Chaos καταδεικνύει και αντικατοπτρίζει μια ιστορική στιγμή στο μέσο του κόμικ και επιτυγχάνει εκπληκτικά», ήταν ένα από τα σχόλια που διαβάσαμε από Αμερικανό δημοσιογράφο που έλαβε ένα αντίτυπο πριν από την έκδοσή του.

«Ένα έργο τέχνης. Η ελληνική εκδοχή των Άθλιων του Βίκτωρος Ουγκό» αναφέρει ο Carlo Alberto Orecchia, διευθυντής των βραβείων Emmy.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη του Chris Jaymes στο zougla.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το χαμένο ηχητικό

  Σας εγγυώμαι ότι το παρακάτω κείμενο δε θα αρέσει σε πολλούς από εσάς που θα το διαβάσετε. Και αφού έχω τη προσοχή σας μπαίνω στο θέμα. Κυ...