Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Οι δωρεές του Αγίου Πνεύματος

Σήμερα γιορτάζουμε την Πεντηκοστή.Την κάθοδο δηλαδή του Αγίου Πνεύματος,του τρίτου προσώπου της Αγίας Τριάδας,και την γέννηση της Εκκλησίας.Γιατί με την επιφοίτηση των Αποστόλων και όλων των μαθητών που βρίσκονταν στο υπερώο και προσεύχονταν,με την χορήγηση ων δωρεών του Αγίου Πνεύματος ξεκινά η ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού.Της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Η Πεντηκοστή όμως δεν είναι μια στιγμή.Δεν είναι κάτι που έγινε στο παρελθόν και σταμάτησε.Όχι.Η Πεντηκοστή είναι μια συνεχής κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία.Η παρουσία του Αγίου Πνεύματος δεν σταματά ποτέ.Είναι συνεχώς μαζί μας,κρατά ενωμένη την Εκκλησία,δίνει σε όλους τις δωρεές Του και ενεργεί μέσα σε κάθε βαπτισμένο χριστιανό.

Θα αναρωτηθεί κάποιος,αν ενεργεί το Άγιο Πνεύμα μέσα σε όλους τους χριστιανούς γιατί δεν είμαστε όλοι το ίδιο καλοί;Γιατί ενώ με το βάπτισμα έχουμε δεχθεί την χάρη του Αγίου Πνεύματος,οι καρποί αυτής της θείας χάριτος έρχονται ανάλογα με την πνευματική μας εργασία.Όσο πιο πολύ εργαζόμαστε προς την εκπλήρωση των εντολών του Χριστού,τόσο πιο πολλούς πνευματικούς καρπούς έχουμε.Όσο περισσότερο προσκολλιόμαστε στον κόσμο τούτο,στις δουλειές,στα πάθη,στο χρήμα,την εξουσία,τόσο πιο πολύ σκοτιζόμαστε,τόσο βυθιζόμαστε στο σκοτάδι.

Το Άγιο Πνεύμα,είναι σαν τον ήλιο.Όπως ο ήλιος σκορπίζει εξίσου την θερμότητα  του αλλά ο καθένας μας δέχεται το φως του ανάλογα με το πόσο καθαρή όραση έχει, έτσι και το Άγιο Πνεύμα μας έκανε,από την ώρα του Βαπτίσματος,δεκτικούς των ευεργεσιών και των δωρεών Του,δεν ενεργεί όμως τις δωρεές αυτές σε όλους το ίδιο,αλλά στον καθένα ανάλογα με την πνευματική εργασία του,ανάλογα με την πίστη του και ανάλογα με τα καλά του έργα.Το δώρο μας έχει δοθεί.Η αξιοποίησή του είναι δική μας υπόθεση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...