Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Προχωρούν στη Φαλούτζα τα ιρακινά στρατεύματα

Ιρακινές δυνάμεις αντιτρομοκρατικής οδηγείτε μέσα από μια νότια γειτονιά στη Φαλούτζα.  (Φωτογραφία από AFP)

Οι Ιρακινές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει το κύριο κυβερνητικό σύμπλεγμα  στο κέντρο της Φαλούτζα από τους μαχητές του  Daesh , που συμβολίζει τον  έλεγχο της κυβέρνησης της πόλης.
Μια στρατιωτική δήλωση αναφέρει ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ύψωσε την ιρακινή σημαία πάνω από το δημοτικό κτίριο την Παρασκευή και συνέχιζαν να καταδιώκουν τους takfiri μαχητές, οι οποίοι εξακολουθούν να κατέχουν άλλες περιοχές.


Οι πρόοδοι του στρατού στην πόλη, μία ώρα οδικώς δυτικά της Βαγδάτης, σηματοδοτούν ένα σημαντικό βήμα για την σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων επίθεση να ξαναπάρουν τον προμαχώνα των takfiri. 
«Η απελευθέρωση του κυβερνητικού συμπλέγματος , το οποίο είναι το κύριο ορόσημο της πόλης, συμβολίζει την αποκατάσταση της εξουσίας του κράτους" στη Φαλούτζα, στο Ιράκ δήλωσε ο  ομοσπονδιακός αρχηγός της αστυνομίας Raed Shaker Jawdat στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.
Η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο της Φαλούτζα το 2014, μήνες πριν το Daesh πήρε τη δεύτερη πόλη Μοσούλη και σάρωσε μεγάλα τμήματα της χώρας.
Οι μαχητές του Daesh εξακολουθούν να ελέγχουν σημαντικό τμήμα της πόλης, όπου η σύγκρουση έχει αναγκάσει την εκκένωση των περισσότερων κατοίκων και πολλοί δρόμοι και σπίτια παραμένουν παγιδευμένα με εκρηκτικά.
Οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης έχουν παγιδευτεί σε άθλιες συνθήκες για ημέρες και χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες από το Daesh αλλά οι πρόσφατες πρόοδοι επέτρεψαν σε μεγάλους αριθμούς να ξεφύγουν.
Υπήρχαν περίπου 50.000 άνθρωποι στην πόλη, όταν ξεκίνησε η επιχείρηση αλλά είναι ασαφές πόσοι παραμένουν τώρα.
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας είπαν  ότι πολλά μέλη του Daesh είχαν καταφέρει να ξεγλιστρήσουν από την πόλη αναμεμιγμένοι αμάχους που έφευγαν τις τελευταίες ημέρες.
Εκείνοι που άφησαν πίσω τους για την καταπολέμηση της προέλασης  της κυβέρνησης πιστεύεται ότι κρύβονται στα κτίρια.  
Ένας στρατιωτικός διοικητής δήλωσε ότι ιρακινές δυνάμεις κάνουν τώρα εκκαθάριση βομβών από τον δρόμο κοντά στο κυβερνητικό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει τα γραφεία του δήμου, το αστυνομικό τμήμα και άλλα κυβερνητικά κτίρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...