Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Πανορθόδοξη...ξανά.


Πιστεύω ότι καλύτερα είναι να λες την αλήθεια και να υποστηρίζεις το σωστό παρά να υποκύπτεις σε συμφέροντα,μικροϋπολογισμούς και πιέσεις.Αυτό,το πιστεύω για κάθε θέμα που προκύπτει,από τα πιο μικρά ως τα πιο μεγάλα.

Ένας λόγος παραπάνω στα εκκλησιαστικά πράγματα.Και φυσικά αναφέρομαι στην Πανορθόδοξη.Δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι τελικά,αλλά όπως και να έχει,μεγάλη ηττημένοι των διαδικασιών αυτών είναι οι ελληνόφωνες ορθόδοξες εκκλησίες.Και καλά να πάθουν,εδώ που τα λέμε.



Πρώτον,φάνηκε πεντακάθαρα ότι δεν μπορούν να τα βάλουν εύκολα με τους Σλάβους αδελφούς.Εκτός της πολιτικής ισχύος που επιδεικνύουν οι Σλάβοι,παρουσιάζονται και ως πραγματικοί θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας.Αντίθετα τα τρία ελληνόφωνα Πατριαρχεία και οι δυο αυτοκέφαλες Εκκλησίες έδωσαν την εντύπωση ότι θέλουν να "νερώσουν" τα δόγματα προκειμένου να έρθουν πιο κοντά στους δυτικούς χριστιανούς.Έτσι,υπάρχουν πολλοί πιστοί,κληρικοί,μοναχοί,ακόμα και ιεράρχες που μιλούν με θαυμασμό πια για το Πατριαρχείο Βουλγαρίας,για το Γεωργίας κλπ.Δεν το κρύβω πως είμαι ένας από αυτούς.Άλλωστε δεν καταλαβαίνω τέτοιου είδους διαχωρισμούς.Για μένα υπάρχουν αυτοί που είναι ορθόδοξοι και αυτοί που κάνουν  τους ορθοδόξους.

Σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή της Ορθοδοξίας,η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνόφωνων ορθοδόξων αποφάσισαν να συνταχθούν με τις επιθυμίες του Οικ.Πατριάρχη με κάποιες αξιέπαινες εξαιρέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος.Οι υπόλοιποι,Ιεροσόλυμα,Αλεξάνδρεια,Κύπρος(κάποιες εξαιρέσεις κι εδώ)συντάχθηκαν πλήρως.Δικαίωμά τους.Δεν έχουν όμως δικαίωμα να συκοφαντούν Βούλγαρους,Γεωργιανούς ,Σέρβους,Αντιοχειανούς και όσους δεν συμφωνούσαν με αυτή την αστεία Σύνοδο.Γιατί μια Σύνοδος που ο σκοπός της είναι να αναγνωριστούν ως Εκκλησίες οι άλλες χριστιανικές ομάδες και τίποτα άλλο είναι αστεία,αν όχι και επικίνδυνη.

Και κάτι τελευταίο.Το κείμενο της ΔΙΣ "Προς τον λαό" για την Πανορθόδοξη ήταν απαράδεκτο.Δυόμιση σελίδες γενικολογιών με ουσιαστικό νόημα,εμείς ξέρουμε,εσείς όχι.Δεν απογοητεύτηκα.Δεν περίμενα και κάτι καλύτερο.

Ανακεφαλαιώνοντας,μέχρι σήμερα και πριν ακόμα γίνει,η Πανορθόδοξη έχει δημιουργήσει τριβές,προβλήματα,ανακατωσούρα και ανησυχία.Που να γίνει κιόλας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...