Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Των Αγίων Πάντων


Την μνήμη των Αγίων Πάντων γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας.Όλων δηλαδή εκείνων των ανδρών και γυναικών,άλλων γνωστών και σε εμάς και άλλων γνωστών μόνο στο Θεό,οι οποίοι ακολούθησαν τη στενή και  τεθλιμμένη οδό και έφτασαν στη θέωση.

Ποια είναι όμως αυτή η στενή και τεθλιμμένη οδός που μας καλεί ο ίδιος ο Χριστός να ακολουθήσουμε;Από που ξεκινά;Ξεκινά από το απλό φαινομενικά βήμα της ομολογίας της πίστης μας στο Χριστό.Εύκολο στην εποχή μας και τη χώρα μας.Δεν κινδυνεύει ούτε η ζωή μας ούτε η περιουσία μας αν λέμε ότι πιστεύουμε.Το μόνο που μπορεί να πάθουμε είναι να ακούσουμε κάποια ειρωνικά,κοροϊδευτικά σχόλια από ανθρώπους που δεν μπορούν να αποβάλλουν το σκοτάδι που έχουν μέσα τους.Ας τους αγνοήσουμε.


Όμως τι είναι αυτά που μας καλεί ο Χριστός στη σημερινή ευαγγελική περικοπή να αφήσουμε;Ποια είναι τα πάντα που άφησαν οι μαθητές του Χριστού όπως λέει ο Πέτρος;Πρόκειται για τους λογισμούς που πρέπει να υποτάξουμε,για τα θελήματά μας  που πρέπει να κόψουμε για χάρη του Θεού(αββάς Αμμωνάς).

Αλλά τι σημαίνει αυτό που ζητά ο Χριστός,να αφήσουμε σπίτια,συζύγους,παιδιά,γονείς,αδελφούς,φίλους,κτήματα;Θέλει ο Θεός να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους μας και τις δουλειές μας;Όχι,δεν μας ζητά κάτι τέτοιο.Μας ζητά να μην τους χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να αμαρτήσουμε.Να μην προσφεύγουμε στο κακό για να εξυπηρετήσουμε δήθεν κάποιο οικογενειακό πρόσωπο,να μην θεωρούμε μικρή μια αμαρτία επειδή την "κάνουν κι άλλοι" ή ακόμα "επειδή άλλοι κάνουν χειρότερα".Να έχουμε την ελπίδα μας στο Θεό και όχι σε χρήματα ή κτήματα.Γιατί όταν στηρίζουμε σε αυτά την ελπίδα μας δεν θα δυσκολευτούμε να κλέψουμε για να τα αυξήσουμε.Μια τέτοια νοοτροπία μας εμποδίζει να καταλάβουμε το κακό που κάνουμε και να μετανοήσουμε,να αλλάξουμε τη ζωή μας.

Ο δρόμος που μας δείχνει ο Χριστός,ο μοναδικός που οδηγεί στο Θεό,είναι δύσκολος δρόμος.Είναι δρόμος μακριά από το συμφέρον το δικό μας αλλά κοντά στο συμφέρον του διπλανού μας.Ένας δρόμος που θα ανανεώσει τη ζωή μας και θα ξεδιψάσει τη ψυχή μας.Ας τον ακολουθήσουμε και ας ζητήσουμε από το Χριστό να μας συντροφεύσει και να μας βοηθήσει σε όλη τη διάρκεια αυτής της πορείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...