Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Φαγητό και πνευματική ζωή


Το να τρώει και να πίνει κανείς απ'όλα όσα του παραθέτουν ή τον κερνούν ευχαριστώντας το Θεό,δεν είναι καθόλου αντίθετο με τη πνευματική γνώση,γιατί όλα τα δημιουργήματα είναι "καλά λίαν"(Γεν.1:31).Η αποχή όμως με ευχαρίστηση από τα πολλά και ηδονικά(φαγητά)είναι γνώρισμα των πολύ διακριτικών και πολύ προχωρημένων στη πνευματική γνώση.Δε μπορούμε πάντως να καταφρονήσουμε με ευχαρίστηση τα ευχάριστα του κόσμου τούτου,αν δεν γευθούμε τη γλυκύτητα του Θεού με όλη τη πνευματική αίσθηση και με (εσωτερική) πληροφορία.


Του αγίου Διαδόχου


Είναι προτιμότερο να τρώει κανείς και να ευχαριστεί τον Κύριο,παρά να μην τρώει και να κατακρίνει αυτούς που τρώνε και ευχαριστούν τον Κύριο.


Αδελφέ,κάθησες στο τραπέζι;Φάε ψωμί και μην κατακρίνεις τον πλησίον,για να μην καταντήσεις να φας τις σάρκες του αδελφού σου με την κατάκριση.Γιατί είναι γραμμένο:"Οι εσθίοντες τον λαόν μου εν βρώσει άρτου τον Κύριον ουκ επεκαλέσαντο"(Ψαλμ.13:4).
Αν έχεις υγιή πίστη,τρώγε ό,τι σου παραθέτουν στο όνομα του Κυρίου.Αν πάλι παρατεθεί κάποιο φαγητό που εσύ δεν το θέλειε,μην το καταφρονήσεις,όταν οι περισσότεροι θέλουν να φάνε ευχαριστώντας τον Κύριο.
Κάθησες στο τραπέζι;Πρόσεχε τον εαυτό σου και μην κοιτάς δεξιά και αριστερά σαν ανάγωγος.
Έλλειψη καλής αγωγής έχει κι εκείνος που(παίρνει και)τρώει τα ολόκληρα(ψωμιά,φρούτα),όταν στο τραπέζι έχουν παρατεθεί και κομμάτια(από τα ίδια είδη).Μην τα περιφρονείς τα κομμάτια,γιατί ο Κύριος είπε στους μαθητές Του να μαζέψουν "τα περισσεύσαντα κλάσματα,ίνα μη τι απόληται"(Ιω.6:12).
Τρώγε ήσυχα και πίνε αθόρυβα.
Αδελφέ,έφαγες καλά;Δόξασε λοιπόν το Θεό,που σε χόρτασε.

Του αγίου Εφραίμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...