Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Αριστερή στροφή η Μογγολία

Οι υποστηρικτές της Μογγολίας Λαϊκού Κόμματος (MPP) γιορτάσουν τα αποτελέσματα έρχονται σε μετά τις βουλευτικές εκλογές της Μογγολίας Ουλάν Μπατόρ στο 29 Ιουνίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)

presstv.com

Το αριστερό κόμμα της αντιπολίτευσης της Μογγολίας έχει εξασφαλίσει μια σαρωτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές, καθώς η κεντρική ασιατική χώρα παλεύει με μία παραλυτική οικονομική κρίση από το 2008.

Σύμφωνα με μια δήλωση που κυκλοφόρησε από τη Γενική Εκλογική Επιτροπή της Μογγολίας, την Πέμπτη, το Λαϊκό Κόμμα (MPP) κατάφερε να πάρει 65 από τις 76 έδρες του κοινοβουλίου, που είναι γνωστό ως το Μεγάλο Κρατικό  Khural, στις εκλογές της Τετάρτης.




Ο απερχόμενος μεγάλος συνασπισμός υπό την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (DP) υπέστη ένα τεράστιο πλήγμα. Το DP είχε 38 έδρες στο νομοθετικό σώμα ενόψει των εθνικών εκλογών, μεταξύ των οποίων και αυτή του νυν Πρωθυπουργού  Chimed Saikhanbileg, ο οποίος επίσης απέτυχε να επανεκλεγεί ως βουλευτής.

Μαζί με το MPP και το DP, δέκα περισσότερα κόμματα και 69 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων τραγουδιστών και των παλαιστών, επίσης συναγωνίστηκαν για να μπουν  στο κοινοβούλιο.


Το κυβερνών DP δέχτηκε πυρά  από ανεξάρτητους κριτικούς και το MPP για την υποτιθέμενη ανικανότητα της στην ανάπτυξη της οικονομίας, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και της υγείας της χώρας,τη δημιουργία πολύ αναγκαίων θέσεων εργασίας, και την αποπληρωμή του εξωτερικού της χρέους.

Τον Μάρτιο, ο οργανισμός αξιολόγησης Moody έδωσε στη χώρα μια ζοφερή προοπτική, επικαλούμενος τη συσσώρευση  του χρέους, μια προβλεπόμενη διεύρυνση των δημοσιονομικών ανισορροπιών και των ελλειμμάτων εσόδων.

Η Μογγολία, μια χώρα μεταξύ της Ρωσίας προς τα βόρεια και της Κίνας στο νότο, είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων κοιτασμάτων χαλκού, άνθρακα και χρυσού, τα οποία εξάγονται κυρίως στην Κίνα, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο και επενδυτή της χώρας. Η χώρα, όμως, απεγνωσμένα προσπαθεί να έχει κέρδος από  τους φυσικούς πόρους της, εν μέσω συνεχούς μειωμένης  ζήτησης για εμπορεύματα από την Κίνα.

Η απερχόμενη κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να καλύψει το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, περίπου το ένα τρίτο των Μογγόλων ζουν σήμερα σε συνθήκες φτώχειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...