Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Gregorio Mirabal : Για την προστασία του Αμαζονίου και της γης

 



Αγαπητό κίνημα του Avaaz,

Σας γράφω ως ηγέτης περισσότερων από 500 Αυτοχθόνων λαών του Αμαζονίου για να ζητήσω τη βοήθειά σας.


Πριν λίγες μέρες, άφησα το σπίτι μου, την οικογένειά μου και τη Μητέρα μου (το τροπικό δάσος του Αμαζονίου), για να παρευρεθώ στη μεγαλύτερη σύνοδο κορυφής στον κόσμο για την προστασία της φύσης και να απευθύνω επείγουσα κλήση για την προστασία τουλάχιστον του 50% της έκτασης του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου του 80% του Αμαζονίου.


ΠΡΕΠΕΙ να προστατέψουμε τα δάση, τα ποτάμια και τις θάλασσες που δίνουν ζωή σε όλες κι όλους μας, απ’ τον Αμαζόνιο, μέχρι την Αφρική και την Ινδονησία. Η επιβίωσή μας εξαρτάται απ’ αυτό.


Αλλά πάρα πολλοί ηγέτες δεν βλέπουν πέρα από βραχυπρόθεσμους πολιτικούς συμβιβασμούς -- αρνούμενοι να προστατέψουν τα δάση μας απ’ τις πυρκαγιές, τα ποτάμια μας απ’ τον θάνατο και χιλιάδες είδη ζωής απ’ την εξαφάνιση.


Γι’ αυτό παίρνουμε θέση. Είμαστε μόνο μια χούφτα αυτοχθόνων ηγετών, αλλά αν μας στηρίξουν εκατομμύρια άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, μπορούμε να τους ξυπνήσουμε!


Ένωσε τώρα τη φωνή σου με τη δική μου, και με την ομιλία που θα απευθύνω στις κυβερνήσεις του κόσμου, θα παραδώσω τις φωνές μας στην καρδιά των διαπραγματεύσεων, πιέζοντας να προστατέψουν τα πατρογονικά μας εδάφη και τουλάχιστον τη μισή Γη -- πριν να είναι πολύ αργά:

Για γενιές ολόκληρες ο λαός μου υπερασπίζεται τον Αμαζόνιο. Αλλά δεν συμβαίνει μόνο στον Αμαζόνιο αυτό -- οι Αυτόχθονες κοινότητες προστατεύουν το 80% της παγκόσμιας βιοποικιλότητας. Χωρίς τη σοφία μας, τα έθιμά μας και την αφοσίωσή μας στη Μητέρα φύση, η ζωή στη Γη διατρέχει τεράστιο κίνδυνο -- μέρα και νύχτα, διακινδυνεύουμε τις ζωές μας για να υπερασπιστούμε ό,τι έχει απομείνει απ’ τη φύση.


Γι’ αυτό αρνούμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου με κενές υποσχέσεις κυβερνήσεων.


Αυτή είναι η ευκαιρία μας να δημιουργήσουμε μια όμορφη, νέα σχέση με τη φύση, τιμώντας τον μεγάλο ιστό της ζωής απ’ τον οποίο είμαστε όλες κι όλοι απόλυτα εξαρτημένοι. Η ανθρωπότητα είναι αυτή που ευθύνεται γι’ αυτή τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, κι αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να τη σταματήσουμε, αν όλες και όλοι ενώσουμε τις φωνές μας.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που εμείς, οι Αυτόχθονες λαοί, έχουμε φωνή και ψήφο στο Συνέδριο της IUCN -- και θα παλέψω με νύχια και με δόντια για να ακουστούν δυνατά οι φωνές των ανθρώπων και του πλανήτη.


Πάτα για να λάβεις μέρος και βοήθησε να φτάσουμε τα 3 εκατομμύρια φωνές για την προστασία της φύσης, όσο ακόμα μπορούμε:

Εμείς, οι Αυτόχθονες λαοί του Αμαζονίου έχουμε μακρά ιστορία με το Avaaz. Το κίνημα αυτό έπαιξε καθοριστικό ρόλο, στηρίζοντας τον αγώνα μας για την προστασία του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, που φιλοξενεί περισσότερα από 500 Αυτόχθονα έθνη. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί και τώρα έχουμε μια μοναδική ευκαιρία να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα στα κέντρα εξουσίας. Λάβε μέρος τώρα.


Με ελπίδα κι αποφασιστικότητα,


Gregorio Mirabal, Γενικός Συντονιστής του COICA (Συντονιστής Αυτοχθόνων Οργανώσεων της Λεκάνης του Αμαζονίου), μαζί με το Avaaz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...