Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021

Παράξενο, επαναλαμβανόμενο ραδιοσήμα κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας εντόπισαν επιστήμονες

 


https://ecozen.gr/2021/09/mystiriodes-radiosima-pou-ekpebei-apo-to-kentro-tou-galaxia-mas/

Σύνταξη: ecozen.gr


Ένα παράξενο, επαναλαμβανόμενο ραδιοσήμα κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας, το οποίο δε μοιάζει με καμία άλλη ενεργειακή υπογραφή που έχει μελετηθεί ποτέ, εντόπισαν οι επιστήμονες.


Σύμφωνα με ένα νέο έγγραφο που δέχθηκε το The Astrophysical Journal και δημοσιεύτηκε στον διακομιστή εκτύπωσης arXiv, η πηγή ενέργειας είναι διακοπτόμενη, καθώς εμφανίζεται ενεργή στο ραδιοφάσμα για εβδομάδες κάθε φορά και στη συνέχεια εξαφανίζεται εντελώς μέσα σε μια μέρα.


Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει απόλυτα με το προφίλ οποιουδήποτε γνωστού τύπου ουράνιου σώματος, έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη τους και έτσι μπορεί να αντιπροσωπεύει «μια νέα κατηγορία αντικειμένων που ανακαλύπτονται μέσω της ραδιοαπεικόνισης».


Η ραδιοφωνική πηγή – γνωστή ως ASKAP J173608.2−321635 – εντοπίστηκε με το ραδιοτηλεσκόπιο Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), που βρίσκεται στην ενδοχώρα της Αυστραλίας. Σε μια έρευνα ASKAP που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Απριλίου 2019 και Αυγούστου 2020, το περίεργο σήμα εμφανίστηκε 13 φορές, αλλά δε διατηρήθηκε ποτέ για περισσότερες από μερικές εβδομάδες, έγραψαν οι ερευνητές.


Αυτή η πηγή ραδιοφώνου είναι πολύ μεταβλητή, εμφανίζεται και εξαφανίζεται χωρίς προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα και δε φαίνεται να εντοπίζεται σε άλλα δεδομένα ραδιοτηλεσκόπιου, πρωτύτερα από την έρευνα ASKAP.


Τι μπορεί να είναι

Όταν οι ερευνητές προσπάθησαν να αντιστοιχίσουν την πηγή ενέργειας με παρατηρήσεις από άλλα τηλεσκόπια, συμπεριλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου ακτίνων Χ Chandra και του Παρατηρητηρίου Neil Gehrels Swift, καθώς και του ορατού και υπέρυθρου τηλεσκοπίου έρευνας στη Χιλή, το οποίο μπορεί να πάρει σχεδόν υπέρυθρο μήκη κύματος, το σήμα εξαφανίστηκε εντελώς. Χωρίς εμφανείς εκπομπές σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το ASKAP J173608.2−321635 είναι ένα “ραδιοφάντασμα” που φαίνεται να αψηφά κάθε λογική εξήγηση.


Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει αστέρια χαμηλής μάζας που περιοδικά αναβοσβήνουν στο ραδιοφάσμα, αλλά αυτά τα αστραφτερά αστέρια έχουν συνήθως αντίστοιχα ακτίνων Χ, έγραψαν οι ερευνητές. Αυτό καθιστά μια αστρική πηγή απίθανη εδώ.


Τα νεκρά αστέρια, όπως τα Pulsars και τα Magnetars (δύο τύποι υπεραπυκνωμένων, καταρρέοντων αστέρων), είναι επίσης απίθανες εξηγήσεις, αναφέρει η έκθεση. Ενώ τα Pulsar μπορούν να ρέουν φωτεινές δέσμες ραδιοφωτός πέρα ​​από τη Γη, περιστρέφονται με προβλέψιμη περιοδικότητα και τα φώτα τους συνήθως φτάνουν τα τηλεσκόπια μας σε χρονική κλίμακα ωρών, όχι εβδομάδων. Τα Magnetars, εν τω μεταξύ, περιλαμβάνουν αντίστοιχα πάντα ισχυρές ακτίνες Χ με κάθε έκρηξή τους, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά του ASKAP J173608.2−321635.


Η πιο πιθανή ταυτοποίηση είναι μια μυστηριώδης κατηγορία αντικειμένων γνωστή ως γαλαξιακό κέντρο ραδιοεπικοινωνίας (GCRT), μια ραγδαία λαμπερή ραδιοφωνική πηγή που φωτίζει και διασπάται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας, συνήθως μέσα σε λίγες ώρες. Μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί μόνο τρία GCRT και όλα αυτά εμφανίζονται και εξαφανίζονται πολύ πιο γρήγορα από αυτό το νέο αντικείμενο ASKAP. Ωστόσο, τα λίγα γνωστά GCRT όντως λάμπουν με παρόμοια φωτεινότητα με το μυστηριώδες σήμα και οι ραδιοφωνικές τους αναλαμπές δε συνοδεύονται ποτέ από ακτίνες Χ.


Εάν αυτό το νέο αντικείμενο είναι GCRT, οι ιδιότητές του ξεπερνούν τα όρια αυτού που πίστευαν ότι ήταν ικανά τα συγκεκριμένα, κατέληξαν οι ερευνητές. Οι μελλοντικές ραδιοφωνικές έρευνες του γαλαξιακού κέντρου θα βοηθήσουν να ξεκαθαρίσει το μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρωτας, ένα σύμπαν

  Αν μου ζητούσε κάποιος να βρω μια φωτογραφία για τον έρωτα, θα έβαζα μια σαν κι αυτή που συνοδεύει το κείμενο. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σύ...