Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021

Η σεισμική δραστηριότητα του Άρη



https://ecozen.gr/2021/09/nasa-oi-seismoi-ston-ari-diarkoun-eos-kai-15-ora/

 Σύνταξη: ecozen.gr


Το Insight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) της NASA καθόταν σιωπηλά στις άδειες πεδιάδες του Άρη το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, όπως και τις τελευταίες 1.000 ημέρες του Άρη, όταν ήχησε μια εκκωφαντική βοή.


Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίστηκε για σχεδόν μιάμιση ώρα.


Το ρομπότ έστειλε τα δεδομένα από το σεισμόμετρο του πίσω στη Γη και οι επιστήμονες της NASA συνειδητοποίησαν ότι είχαν αυτό που περίμεναν: έναν μεγάλο σεισμό. Το Insight είχε καταγράψει έναν σεισμό 4,2 Ρίχτερ στον Άρη, το είδος δηλαδή που ήθελαν να παρατηρήσουν οι επιστήμονες της NASA από τότε που το Insight άγγιξε τον κόκκινο πλανήτη τον Νοέμβριο του 2018.


Δύο άλλοι μεγάλοι έπεσαν επίσης πρόσφατα, όταν στις 25 Αυγούστου ο σεισμογράφος κατέγραψε δύο σεισμούς μεγέθους 4,2 και 4,1 βαθμών Ρίχτερ.


Πριν από αυτά, ο μεγαλύτερος σεισμός που είχε αισθανθεί ήταν 3,7 βαθμών, το 2019.


«Φαίνεται ότι υπάρχουν λιγότεροι μεγάλοι σεισμοί στον Άρη, σε σχέση με τον αριθμό των μικρών σεισμών, απ’ ό,τι θα περιμέναμε. Είναι λίγο προβληματικό», δήλωσε ο Μπρους Μπάνερντ, κύριος ερευνητής του InSight, στο Insider τον Απρίλιο.


Όμως, ο σεισμός του Σαββάτου ήταν πέντε φορές πιο συνταρακτικός από εκείνον των 3,7 Ρίχτερ.



Οι σεισμική δραστηριότητα προσφέρει σημαντικές πληροφορίες

Αυτοί οι μεγάλοι σεισμοί προσφέρουν ένα κομμάτι του παζλ για τον Άρη που λείπει. Οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα σεισμικά κύματά τους για να μάθουν για τη σύνθεση του πυρήνα του Άρη, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα κύματα μιας ακτινογραφίας ή μιας αξονικής τομογραφίας στο σώμα.


Η απόκτηση περισσότερων πληροφοριών για το εσωτερικό του Άρη μπορεί να δώσει ενδείξεις για το πώς γεννήθηκε ο πλανήτης και πώς εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι καθοριστική στις προσπάθειες των επιστημόνων να βρουν άλλους κόσμους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ζωή.


«Κοιτάζοντας τον πυρήνα του Άρη και κοιτάζοντας τον φλοιό του Άρη και κατανοώντας ότι αυτά δεν έχουν αλλάξει πολύ τα τελευταία 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια, μπορούμε να ρίξουμε μια ματιά στο πώς θα φαινόταν η Γη πολύ νωρίς», είπε ο Μπάνερντ τον Απρίλιο.


«Ο Άρης μας βοηθά να καταλάβουμε πώς σχηματίζονται βραχώδεις πλανήτες και πώς εξελίσσονται γενικά», συμπλήρωσε.


Αποκαλύφθηκε ένας πλανήτης σαν τη Γη με φλοιό φεγγαριού

Το InSight έχει καταγράψει περισσότερους από 700 σεισμούς συνολικά, οι οποίοι έχουν αποκαλύψει πολλά για το εσωτερικό του πλανήτη ήδη.


Για παράδειγμα, οι επιστήμονες έμαθαν ότι ο φλοιός του Άρη είναι πιο λεπτός από όσο νόμιζαν και ότι μοιάζει περισσότερο με τον φλοιό της σελήνης παρά με τη Γη. Αυτό συνέβη αφού διασπάστηκε από προσκρούσεις αστεροειδών.


Επειδή ο φλοιός του Άρη είναι τόσο ξηρός και σπασμένος, οι σεισμοί του διαρκούν πολύ περισσότερο από τους σεισμούς στη Γη. Αντηχούν ανάμεσα στις ρωγμές του φλοιού και δεν υπάρχει τόση υγρασία για να τα απορροφήσει. Έτσι, οι σεισμοί που αισθάνθηκε το InSight διήρκεσαν περίπου από 10 έως 40 λεπτά.


Πρόσφατα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν επίσης τους σεισμούς για να διαπιστώσουν ότι ο Άρης έχει λιωμένο πυρήνα. Ενώ, δεν είναι ακόμη σίγουροι αν ένας συμπαγής εσωτερικός πυρήνας κρύβεται κάτω από έναν λιωμένο εξωτερικό πυρήνα, όπως συμβαίνει με τη Γη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρωτας, ένα σύμπαν

  Αν μου ζητούσε κάποιος να βρω μια φωτογραφία για τον έρωτα, θα έβαζα μια σαν κι αυτή που συνοδεύει το κείμενο. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σύ...