Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Η μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου


Τη μετάσταση του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας. Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένας από τους τρεις αγίους, μαζί με τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Συμεών τον νέο Θεολόγο, τους οποίους η Εκκλησία τίμησε με τον τίτλο του Θεολόγου. Διότι θεολόγος δεν είναι τίτλος ακαδημαϊκών σπουδών αλλά τίτλος γι' αυτούς που γεύτηκαν την παρουσία του Κυρίου στη ζωή τους και έπειτα έγραψαν γι' αυτό χωρίς ίχνος πλάνης και έπαρσης.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και Ευαγγελιστής αφού έγραψε το ένα από τα τέσσερα Ευαγγέλια καθώς και τρεις καθολικές επιστολές, καταγόταν πιθανότατα από εύπορη οικογένεια και ήταν μαθητής του Ιωάννη του Προδρόμου. Όταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος παρουσίασε τον Χριστό λέγοντας "ίδε ο αμνός του Θεού", ο Ιωάννης μαζί με τον Ανδρέα τον ακολούθησαν.

Λόγω του ενθουσιασμού του και του αυθόρμητου χαρακτήρα του, ο Χριστός τον ονόμασε χαριτολογώντας Υιό της Βροντής, όταν περνώντας από κάποιο χωριό που δεν τους δέχτηκαν ζήτησε από το Χριστό να πέσει φωτιά και να κάψει εκείνο το χωριό. Ξεκινώντας με αυτό το αστείο την ονοματοδοσίας ο Χριστός του εξήγησε πόσο μακριά ήταν αυτό που ζήτησε ο Ιωάννης σε σχέση με το λόγο της παρουσία του Χριστού στη γη. Ο Ιωάννης ο Θεολόγος ήταν κοντά στον Χριστό στη Μεταμόρφωση, στα Πάθη, στη Σταύρωση, στη Ανάληψη ενώ ήταν ο πρώτος που είδε τον κενό τάφο του Κυρίου. Σε αυτόν ανέθεσε ο Χριστός την φροντίδα της Παναγίας λίγο πριν πεθάνει πάνω στο σταυρό.

Ο Ιωάννης ο Θεολόγος ονομάζεται συχνά και Ευαγγελιστής της Αγάπης γιατί έδινε τεράστια σημασία στην αρετή της αγάπης προς τον πλησίον και προς τον Θεό. Θεωρώντας την αγάπη στον συνάνθρωπο βασικό συστατικό της αγάπης προς τον Θεό έγραψε: «Αν κάποιος πει “αγαπώ τον Θεό”, αλλά μισεί τον αδελφό του, είναι ψεύτης. Γιατί αυτός που δεν αγαπά τον αδελφό του, τον οποίο βλέπει, πώς μπορεί να αγαπά τον Θεό, τον οποίο δεν είδε ποτέ;» (Α΄ Ιω. 4, 20).

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου ο Ιωάννης μαζί με τον Πέτρο συνέχισαν έντονα τη δράση τους και κήρυξαν πρώτοι σε όλο τον κόσμο τον λόγο Του. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωάννης κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία και ιδιαίτερα στην  Έφεσο. Εκεί με την προσευχή του κατέστρεψε τον  ναό της Αρτέμιδος και οδήγησε πολλές χιλιάδες ειδωλολάτρες στον Χριστιανισμό. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Δομετιανού βασανίστηκε και εξορίστηκε στην Πάτμο, όπου δέχθηκε την Αποκάλυψη την οποία και κατέγραψε.

Υπερβαίνοντας πλέον τα 100 χρόνια ζωής του ο Άγιος πέθανε και τάφηκε έξω από την Έφεσο. Μετά από λίγες μέρες, οι μαθητές του και αρκετοί χριστιανοί πήγαν να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό αλλά όταν άνοιξαν τον τάφο το σκήνωμά του δεν ήταν εκεί, είχε μεταστεί.

Ας έχουμε τις πρεσβείες του, αμήν.


2 σχόλια:

  1. Και παρα το γεγονος οτι ο Ιωαννης ζητησε απο το Χριστο να καψει το χωριο οταν μετα τη μερα της Πεντηκοστης αφου εφτασε στη κατασταση της Θεωσης και πολυ αργοτερα στη Πατμο ειδε οτι οι Οφθαλμοι του Χριστου ειναι Φλογες Ακτιστου Πυρος! Ουσιαστικα ο Χριστος δε μας καιει τελικα για να μας τιμωρησει η να μας εκδικηθει αλλα ειμαστε εμεις οι ιδιοι που εκλαμβανουμε το φως του ως φωτια εφωσον εμμενουμε στα παθη μας και στις αμαρτιες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιζω εαν θυμαμαι καλα εκει στη Εφεσσο η καπου αλλου ο Αγιος Ιωαννης κατατροπωσε και καποιον μαγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...