Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Τα δέντρα και τα φυτά στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο

 

Ο π. Μιχαήλ Σταθάκης προσκεκλημένος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος για να συμμετάσχει στο αφιέρωμα με θέμα την χλωρίδα, στην συνέντευξή του κάνει αρχικώς αναφορά στις μυθολογίες των εθνών και πως αυτές σχετίζονται διά των αγγέλων με τον ερχομό του  Χριστού. 

Υπό το πρίσμα αυτό προσεγγίζει τον τρόπο που οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν τη φύση και ειδικώς τα φυτά. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις θεότητες οι οποίες σχετίζονται με τη φύση, τα όρη, την θάλασσα, τους ποταμούς, τα δέντρα και τα φυτά όπως οι Δρυάδες και οι Αμαδρυάδες για να καταλήξει στα περί της θεάς Δήμητρας και της κόρης Περσεφόνης πρόκειται ίσως περί προελληνικών θεοτήτων που σχετίζονται με την γενεσιουργό δύναμη της φύσεως και την ωρίμανση των καρπών. 

Οι θεές σχετίζονται και με τους χθόνιους καρπούς, όπως είναι τα ορυκτά μεταλλεύματα. 

Η λατρεία της Δήμητρας στην Αττική είναι ευρύτατα διαδεδομένη από το Σούνιο έως και την Ελευσίνα. Μάλιστα η λατρεία της αποκτά ιδιαίτερη σημασία με πολιτική χροιά κατά τις περιόδους όπου πάει Αθήνα ηγεμονεύει μεταξύ των συμμαχικών πόλεων-κρατών. 

Οι ανάγκες για η σταθερότητα στην καρποφορία καρπών και δημητριακών είναι αναγκαία! Ειδική αναφορά γίνεται στο πλήθος των ονομάτων ανθρώπων οι οποίοι μετατράπηκαν από τους θεούς σε φυτά, όπως ο Κρόκος, ο Κυπάρισσος, η Δάφνη και άλλα. 

Η συνέντευξη κλείνει με ένα μικρό απόσπασμα από το κείμενο "Γαίας ατίμωσις" του μακαριστού αρχιτέκτονα Δημητρίου Πικιώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια διακήρυξη

Σήμερα, μάλλον απόψε αφού συνήθως βραδάκι της προηγούμενης γράφω, θα ασχοληθώ με το αγαπημένο μου θέμα. Με εμένα δηλαδή. Θα γράψω ένα, δυο, ...