https://ecozen.gr/2021/09/anakalyfthikan-proistorika-thilastika-allazoun-tin-poreia-tis-exelixis/
Εντοπίστηκαν τρία άγνωστα είδη θηλαστικών, τα οποία φαίνεται να εμφανίστηκαν αμέσως μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Αυτή η ανακάλυψη υποδηλώνει πως αφού εξαφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, τα θηλαστικά διαφοροποιήθηκαν με αρκετά ταχύτερους ρυθμούς, απ’ ό,τι πίστευαν νωρίτερα οι επιστήμονες.
Η αρχή της εποχής των θηλαστικών
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία, πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια ένας τεράστιος αστεροειδής έπεσε στη Γη. Η σύγκρουση προκάλεσε συνθήκες που οδήγησαν στην εξαφάνιση περίπου του 80% της ζωής στη Γη. Ανάμεσα στα θύματα ήταν το σύνολο των δεινοσαύρων, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτέλεσε ένα από τα πιο κομβικά γεγονότα στην εξελικτική ιστορία της Γης.
Την εποχή των δεινοσαύρων είχαν κάνει την εμφάνιση τους κάποια είδη θηλαστικών, τα οποία δεν ξεπερνούσαν σε μέγεθος μια οικόσιτη γάτα και περνούσαν την ημέρα κρυμμένα στις φωλιές τους. Τα θηλαστικά κυκλοφορούσαν μόνο τις νυχτερινές ώρες υπό τον φόβο των μεγάλων θηρευτών της εποχής.
Τα νέα είδη
Ερευνήτριες του Πανεπιστημίου του Κολοράντο εντόπισαν σε μια περιοχή του Ουαϊόμινγκ των ΗΠΑ, μια σειρά από απολιθώματα, τα οποία όπως διαπιστώθηκε ανήκουν σε τρία άγνωστα είδη θηλαστικών. Τα τρία είδη έλαβαν τις ονομασίες Conacodon hettingeri, Miniconus jeanninae, Beornus honeyi. Πιθανολογείται πως ήταν τετράποδα ζώα πρόγονοι των σημερινών ζώων που διαθέτουν οπλές.
«Όταν οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, η πρόσβαση σε διαφορετικά τρόφιμα και περιβάλλοντα επέτρεψε στα θηλαστικά να ανθίσουν και να διαφοροποιηθούν γρήγορα στην ανατομία των δοντιών τους και να αναπτύξουν μεγαλύτερο μέγεθος σώματος. Εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία, όπως μπορούμε να δούμε από την ακτινοβολία στα νέα είδη θηλαστικών, πράγμα που υποδεικνύει πως εκτέθηκαν σε αυτή σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μαζική εξαφάνιση», όπως εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας, Madelaine Atteberry από το Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές μελετώντας τη δομή και τα χαρακτηριστικά της οδοντοστοιχίας τους εκτιμούν ότι τα τρία είδη ήταν παμφάγα. Το πιο σημαντικό όμως στοιχείο της ανακάλυψης είναι η ηλικία αυτών των ειδών. Η χρονολόγηση των απολιθωμάτων δείχνει ότι τα τρία είδη έκαναν την εμφάνιση τους λίγες μόλις εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά την πτώση του αστεροειδούς και την εξαφάνιση των δεινοσαύρων. Αν η ανακάλυψη και τα ευρήματα επιβεβαιωθούν οι παλαιοντολόγοι θα πρέπει να αρχίσουν να ξαναγράφουν την ιστορία της εξέλιξης των θηλαστικών, που περιλαμβάνει φυσικά και τον άνθρωπο.
Πηγή: Science Daily, Naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου