Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Για την κατάθλιψη

 




http://www.isagiastriados.com/index.php/articles/diafora-2/5704-i-katathlipsi-kai-ta-aitia-tis

Αρχιμ. Στυλιανού Στυλιανού

Μερικές φορές, όταν προκύψει μία παρατεταμένη δυσκολία, μία μακρά περίοδος άγχους, αγωνίας, μεγάλης ανασφάλειας ή μια μεγάλη απογοήτευση, είναι δυνατό να πέσουμε σιγά – σιγά στην κατάσταση της κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη είναι ένας από τους τρόπους που χειρίζεται ο οργανισμός μας, για να απαλλαγεί από την υπερβολική ένταση και από την υπερβολική πίεση: Ουσια­στικά, το σώμα μας και ο ψυχικός μας κόσμος «κλειδώνουν», αυτοαποκλείονται από ένα περιβάλλον, από έναν περίγυρο, που είναι υπερβολικά επώδυνο.

Η κατάθλιψη διαφέρει από την Κλινική Κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες και είναι τόσο σοβαρά, ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.

Στην ψυχιατρική ο όρος κατάθλιψη μπορεί επίσης να έχει αυτή τη σημασία, αλλά συνήθως αναφέρεται σε μία ψυχική ασθένεια, ειδικότερα, όταν αυτή έχει φτάσει σε επίπεδο υψηλής σοβαρότητας, ώστε να χορηγηθεί αυτή η διάγνωση. Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη συνήθως περιγράφει τον εαυτό του ως λυπημένο, απεγνωσμένο, αποθαρρημένο και απογοητευμένο.

Αίτια της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι ενεργούν μόνοι τους ή και συντονισμένα.

Α) Περιβάλλον

Αντίδραση σε καταστάσεις, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή η μετακόμιση από ένα σπίτι σε ένα άλλο. Τα μονότονα περιβάλλοντα μπορεί να είναι καταθλιπτικά. Όταν κάποιος δεν μπορεί να ελέγξει το περιβάλλον του, η κατάσταση αυτή μπορεί να φέρει αισθήματα ανημποριάς. Οικογενειακές διαφωνίες ή οικονομικές δυσκολίες μπορεί επίσης να επιφέρουν κατάθλιψη. Άλλα αίτια κατάθλιψης είναι οι κλιματικές συνθήκες, όπως η βροχή ή η συννεφιά, η μοναξιά και το αίσθημα ότι οι άλλοι άνθρωποι δεν νοιάζονται για εμάς.

Β) Ψυχολογικοί παράγοντες

Μερικές φορές η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί από εσωτερικά αίτια. Απαισιόδοξες ιδέες ή έλλειψη αυτοσεβασμού μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, καθώς επίσης ασθένειες και αλλαγές στην ψυχολογία ενός ατόμου που συμβαίνουν στην ψύχωση και την άνοια.

Γ) Βιολογικοί παράγοντες

Αυτοί ποικίλουν, αλλά γενικώς περιλαμβάνουν κληρονομικούς, νευρολογικούς, ορμονικούς και εποχιακούς παράγοντες. Επίσης, μπορεί να σχετίζονται με κάποια ασθένεια.

Πώς αναγνωρίζεται η κατάθλιψη;

Εάν κάποιος έχει τα ακόλουθα συμπτώματα, ίσως πάσχει από κατάθλιψη, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο με αίσθηση λύπης ή με το ότι είναι πεσμένος ψυχολογικά για κάποιες ώρες ή λίγες μέρες. Κάποιος μπορεί να έχει κατάθλιψη όταν:

Η διάθεσή του δεν είναι καλή και συνοδεύεται από έντονο κλάμα, χωρίς αυτό να οφείλεται σε συγκεκριμένη κατάσταση. Νιώθει συναισθήματα έντασης, ευερεθιστότητας και ανησυχίας.

Αισθάνεται κούραση και έλλειψη ενέργειας, ακόμα και χωρίς έντονες δραστηριότητες με χαμηλή συγκέντρωση και δυνατότητα μνήμης.

Νοιώθει ότι έχει χαμηλή ή καθόλου διάθεση, ενοχές και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ένα σημαντικό και δηλωτικό στοιχείο που πρέπει να συνειδητοποιηθεί γύρω από την κατάσταση της κατάθλιψης είναι ότι ΔΕΝ μπορεί να υποχωρήσει χωρίς συστηματική και μεθοδική θεραπευτική παρέμβαση και μεσολάβηση.

Πηγή: https://imkitiou.org/katathlipsi-aitia-pou-odigoun/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έρωτας, ένα σύμπαν

  Αν μου ζητούσε κάποιος να βρω μια φωτογραφία για τον έρωτα, θα έβαζα μια σαν κι αυτή που συνοδεύει το κείμενο. Γιατί ο έρωτας είναι ένα σύ...