Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Το χάλκινο φίδι

 


Είπε ο Κύριος: «Κανένας δεν ανέβηκε στον ουρανό παρά μόνο ο Υιός του Ανθρώπου, που κατέβηκε από τον ουρανό, και που είναι στον ουρανό. O Υιός του Ανθρώπου, ο Μεσσίας δηλαδή, είναι ο Χριστός και μόνο Αυτός μπορεί να γνωρίζει το Θεό. 

Πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι ζητούμε να γνωρίζουμε όσα περισσότερα γίνεται για τον Θεό. Γιατί επιτρέπει το ένα, γιατί απαγορεύει το άλλο, γιατί κάνει κάτι που δε μας φαίνεται καλό, γιατί δεν κάνει κάτι που μας φαίνεται καλό και πάει λέγοντας. Κανείς άνθρωπος όμως δεν μπορεί να γνωρίζει το Θεό γιατί αυτή είναι μια γνώση την οποία δεν αντέχουμε.

Όμως ο Θεός δεν κρύβεται. Μας αποκαλύπτεται συνεχώς και καθημερινά, Στο μέτρο που μπορούμε να κατανοήσουμε και να αντέξουμε. Και τη πιο μεγάλη αποκάλυψη μας την κάνει στη σημερινή περικοπή ο ίδιος ο Ιησούς: «Τόσο πολύ αγάπησε ο Θεός τον κόσμο, ώστε παρέδωσε στο θάνατο το μονογενή του Υιό, για να μη χαθεί όποιος πιστεύει σ’ αυτόν αλλά να έχει ζωή αιώνια. Γιατί, ο Θεός δεν έστειλε τον Υιό του στον κόσμο για να καταδικάσει τον κόσμο, αλλά για να σωθεί ο κόσμος δι’ αυτού».

Αυτό είναι που χρειάζεται να ξέρουμε για το Θεό ώστε να σωθούμε. Ότι είναι τέτοια η αγάπη Του για εμάς που θυσιάζεται για να βρούμε τη σωτηρία μας. Ότι ο Χριστός δεν ήρθε να καταδικάσει τον κόσμο αλλά για να τον σώσει, γιατί ένας κόσμος χωρίς Θεό είναι από μόνος του καταδικασμένος. 

Ο Χριστός υψώνεται στο σταυρό όπως ύψωσε το χάλκινο φίδι ο Μωυσής στην έρημο, ώστε όποιος το δει και Τον ακολουθήσει να σωθεί από τα φίδια της αμαρτίας που μας περικυκλώνουν όπως τα φίδια είχαν περικυκλώσει τους Εβραίους στην έρημα.

Θέλουμε να γνωρίσουμε το Θεό; Ορίστε, σήμερα μας αποκαλύπτεται. Είναι αυτός που τόσο μας αγαπά  ώστε στέλνει τον Υιό Του να υποστεί τον σταυρικό θάνατο ώστε εμείς να έχουμε μια ευκαιρία να σωθούμε. Και το κάνει χωρίς να ζητά κανένα αντάλλαγμα. Το σημείο της σωτηρίας είναι εδώ και το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...