Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ανακαλύφθηκε απολίθωμα τετράποδης φάλαινας

 


https://ecozen.gr/2021/08/aigyptos-anakalyfthike-neo-eidos-archaias-tetrapodis-falainas/

Επιστήμονες στην Αίγυπτο εντόπισαν ένα νέο είδος τετράποδης φάλαινας που έζησε περίπου πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια.


Το απολίθωμα του αμφίβιου Phiomicetus anubis ανακαλύφθηκε αρχικά στη Δυτική Έρημο της Αιγύπτου. Το κρανίο του μοιάζει με τον Anubis, τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό των νεκρών που παρουσιάζεται με κεφάλι τσακαλιού, από το οποίο πήρε και το όνομα του.


Οι πρόγονοι των σύγχρονων φαλαινών αναπτύχθηκαν από θηλαστικά που μοιάζουν με ελάφια που ζούσαν στη στεριά κατά τη διάρκεια 10 εκατομμυρίων ετών.


Πως έμοιαζε

Με βάρος περίπου 600 κιλά και τρία μέτρα μήκος, το Phiomicetus anubis είχε ισχυρά σαγόνια για να παγιδεύει το θήραμά του, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε από τα Πρακτικά της Βασιλικής Εταιρείας Β την Τετάρτη 25 Αυγούστου. Η φάλαινα μπορούσε να κολυμπήσει στο νερό, αλλά και να περπατήσει στη στεριά.


Το μέρος του σκελετού βρέθηκε στην Fayum Depression της Αιγύπτου και αναλύθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Mansoura. Παρόλο που η περιοχή είναι τώρα έρημη, κάποτε ήταν καλυμμένη από θάλασσα και αποτελεί πλούσια πηγή απολιθωμάτων.


Τι λένε οι ερευνητές

Οι συντάκτες της μελέτης λένε ότι αυτό το πλάσμα είχε «μοναδικά χαρακτηριστικά κρανίου» και ότι «η κάτω γνάθος του υποδηλώνει ικανότητα για πιο αποτελεσματική στοματική επεξεργασία, σαν μηχανή».


Με άλλα λόγια, αυτές οι φάλαινες είχαν «ισχυρό -αρπακτικό- τρόπο σίτισης».


«Ανακαλύψαμε πόσο άγρια ​​και θανατηφόρα τα ισχυρά σαγόνια του είναι ικανά να σκίσουν ένα ευρύ φάσμα θηραμάτων … αυτή η φάλαινα ήταν θεός του θανάτου για τα περισσότερα ζώα που ζούσαν στην περιοχή της», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Abdullah Gohar, στο Insider.


«Το Phiomicetus anubis είναι ένα νέο βασικό είδος φάλαινας και μια κρίσιμη ανακάλυψη για την αιγυπτιακή και την αφρικανική παλαιοντολογία», δήλωσε ο Abdullah, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Δεν είναι η πρώτη φορά

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που βρέθηκε το απολίθωμα μιας φάλαινας με πόδια, το Phiomicetus anubis πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος τύπος ημι-υδρόβιας φάλαινας που ανακαλύφθηκε στην Αφρική.


Οι πρώτες φάλαινες πιστεύεται ότι αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Ασία πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια. Το 2011, μια ομάδα παλαιοντολόγων στο Περού ανακάλυψε ένα απολίθωμα φάλαινας ηλικίας 43 εκατομμυρίων ετών με τέσσερα πόδια, ιστούς και οπλές.


Με πληροφορίες από το BBC και το NPR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μια διακήρυξη

Σήμερα, μάλλον απόψε αφού συνήθως βραδάκι της προηγούμενης γράφω, θα ασχοληθώ με το αγαπημένο μου θέμα. Με εμένα δηλαδή. Θα γράψω ένα, δυο, ...