https://ecozen.gr/2021/09/ta-entoma-exafanizontai-apo-ton-planiti-mas-me-anisychitiko-rythmo/
Σύνταξη: ecozen.gr
Στη Γερμανία, τα έντομα μειώθηκαν κατά 76% σε 26 χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πληθυσμοί πεταλούδων έχουν μειωθεί κατά 46% από το 1976. “Θα πρέπει να ανησυχούμε για αυτήν την εξαφάνιση εντόμων” τονίζει στο τελευταίο άρθρο που δημοσιεύεται στον Guardian ο Dave Goulson,καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex και συγγραφέας του Silent Earth: Averting the Insect Apocalypse.
Προτείνει μία λύση που αφορά στη συμβολή όλων μας. Οι μικροί κήποι μπορεί να είναι ένας ολόκληρος κόσμος για τους πληθυσμούς των μικρών – αλλά πολύτιμων – εντόμων. Μόνο προσοχή: όχι φυτοφάρμακα.
«Αν χάσουμε τα έντομα, τότε όλα θα καταρρεύσουν», προειδοποίησε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times. Σημείωσε δε την πολύτιμη συμβολή τους στην τροφική αλυσίδα και το πόσο πολύτιμα είναι για τη ζωή. Η κύρια αιτία αυτής της μείωσης των πληθυσμών εντόμων είναι η αδιάκριτη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων.
400 εκατ χρόνια ζωής
Τα έντομα υπάρχουν εδώ και περισσότερα από 400 εκατομμύρια χρόνια, οι πρόγονοί τους σέρνονταν από τους ωκεανούς για να αποικίσουν τη γη πολύ πριν εμφανιστούν οι δεινόσαυροι.
Εξελίχθηκαν σε μια εκπληκτική ποικιλία περισσότερων από 1 εκατομμυρίων γνωστών ειδών και ίσως περίπου ακόμη και 4 εκατομμύρια τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.
Υπάρχουν περισσότερα από 300.000 διαφορετικά είδη σκαθαριών μόνο.
Είχα εμμονή με έντομα σε όλη μου τη ζωή, σημειώνει ο Gulson στο τελευταίο άρθρο του. Είναι εκπληκτικά, είναι συχνά όμορφα και έχουν συναρπαστική, περίεργη ζωή.
Επιπλέον, ο κόσμος δεν θα λειτουργούσε χωρίς αυτά τα μικροσκοπικά πλάσματα: γονιμοποιούν τα φυτά, καταπολεμούν τα παράσιτα.
Προτρέπει: Ανακυκλώστε κάθε είδους οργανικό υλικό, υπολείμματα φαγητού, κορμούς δέντρων και φύλλα. Διατηρήστε το χώμα υγιές. Διασκορπίστε σπόρους και πολλά άλλα. Αποτελούν ζωτική πηγή τροφής για πολλά μεγαλύτερα πλάσματα όπως πτηνά, νυχτερίδες, σαύρες, αμφίβια και ψάρια.
Ανησυχία
Επομένως, θα πρέπει να μας απασχολεί σε μεγάλο βαθμό το ότι τα έντομα εξαφανίζονται από τη γη με ανησυχητικούς ρυθμούς.
Στη Γερμανία, τα έντομα μειώθηκαν κατά 76% σε μόλις 26 χρόνια. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πιο συνηθισμένοι πληθυσμοί πεταλούδων έχουν μειωθεί κατά 46% από το 1976 και οι πιο σπάνιοι κατά 77%. Δεκατρία είδη μελισσών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εξαφανιστεί και πιθανότατα θα ακολουθήσουν περισσότερα. Στις ΗΠΑ, η διάσημη πεταλούδα μονάρχης, φημισμένη για την ετήσια μετανάστευσή της μεταξύ Μεξικού και Καναδά, έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 80% από τη δεκαετία του 1980. Ο πληθυσμός των μοναρχών στα δυτικά των Rockies μειώνεται κατά 99,9% τις τελευταίες δύο δεκαετίες και φαίνεται ότι θα εξαφανιστεί μέσα σε ένα ή δύο χρόνια.
Τα αίτια
Τα αίτια της μείωσης των εντόμων είναι πολλά: απώλεια οικοτόπων λόγω εντατικής καλλιέργειας, στέγασης και άλλης ανάπτυξης. Η συνεχώς αυξανόμενη χρήση φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται από αγρότες. Η κλιματική κρίση, η ελαφριά μόλυνση και οι επιδράσεις επεμβατικών ειδών και όχι μόνο.
Ο γεμάτος φυτοφάρμακα κόσμος μας είναι εχθρικός για τα περισσότερα έντομα. Εξαίρεση τα πιο ανθεκτικά και προσαρμόσιμα είδη, όπως οι κατσαρίδες, τα κουνούπια και οι μύγες του σπιτιού.
Η λύση
Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται τραγικά αλλά μην απελπίζεστε σημειώνει ο καθηγητής. Όλοι μπορούμε να εμπλακούμε στη διακοπή και την αντιστροφή της μείωσης των εντόμων. Τα περισσότερα έντομα δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμη και θα μπορούσαν να επανέλθουν πληθυσμιακά αν τους δίναμε χώρο, για να ζήσουν και να τρέφονται.
Εάν είστε αρκετά τυχεροί που έχετε έναν κήπο, μπορείτε να κάνετε μερικά απλά βήματα για να προσκαλέσετε έντομα. Στη Βόρεια Αμερική, η Xerces Society μπορεί να δώσει συμβουλές. Είναι εκπληκτικό πόση ζωή μπορεί να αντέξει ένας μικρός κήπος. Η βιολόγος και κηπουρός άγριας ζωής Jenny Owen πέρασε 35 χρόνια εμμονικά προσπαθώντας σε οκτώ στρέμματα στο αστικό Λέστερ, μια περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου που δεν φημίζεται για την πλούσια άγρια ζωή του.. Κατέγραψε τουλάχιστον 2.673 διαφορετικά είδη, 1.997 από τα οποία ήταν διαφορετικοί τύποι εντόμων.
Καλλιεργήστε ένα φυτό μαντζουράνας, σε μία γλάστρα μπαλκόνι ή στην ταράτσα σας. Όταν ανθίσει εγγυώμαι ότι οι μέλισσες και οι πεταλούδες θα σας επισκεφτούν.
Μπορείτε να αισθάνεστε αυτάρεσκα ότι έχετε κάνει κάτι για να βοηθήσετε. Κάνε τώρα κάτι παραπάνω!
Φυτοφάρμακα: ο μεγάλος εχθρός
Είναι εντυπωσιακά τα δεδομένα που παρουσιάζει για τη χρήση φυτοφαρμάκων, όπως σημειώνει:
Η εντατική γεωργία δεν είναι βιώσιμη. έχει προκαλέσει τρομερή ζημιά στην άγρια ζωή και τα εδάφη μας. Ρυπαίνει τα ρέματα και τα ποτάμια και είναι μια σημαντική πηγή εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Οι Βρετανοί αγρότες εφαρμόζουν 17.000 τόνους φυτοφαρμάκων στη γη κάθε χρόνο. Ο αριθμός για τις ΗΠΑ είναι ακόμη εντυπωσιακός 450.000 τόνοι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι 2,6 εκατομμύρια στρέμματα βοσκοτόπων της Μοντάνα πρόκειται να ψεκαστούν με εντομοκτόνα, για έλεγχο των ακρίδων. Η παράπλευρη ζημιά που προκαλείται σε άλλα έντομα όπως η πεταλούδα μονάρχης είναι ανυπολόγιστη. αμέτρητα τρισεκατομμύρια θα πεθάνουν. Δεν είναι περίεργο που τα έντομα βρίσκονται σε παρακμή.
Βιώσιμες γεωργικές πρακτικές
Είναι δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να κάνουμε πολλά για αυτές τις γεωργικές πρακτικές, αλλά μπορούμε να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας και να υποστηρίξουμε πιο βιώσιμες γεωργικές πρακτικές αγοράζοντας και τρώγοντας τοπικά, εποχικά, βιολογικά προϊόντα, αγοράζοντας φρούτα και λαχανικά και μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος. Ακόμα καλύτερα, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μερικά από τα δικά μας τρόφιμα σε έναν κήπο ή σε ένα κτήμα.
‘Ολοι χρειαζόμαστε τα έντομα. Τα τρία τέταρτα των καλλιεργειών που καλλιεργούμε χρειάζονται επικονιαστές. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση, βλέποντας τον εαυτό μας ως μέρος της, χωρίς να προσπαθούμε να την κυβερνήσουμε και να την ελέγξουμε με μια σιδερένια γροθιά. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από αυτήν, καταλήγει.
• Ο Dave Goulson είναι καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex και συγγραφέας του Silent Earth: Averting the Insect Apocalypse, το οποίο εκδόθηκε σήμερα από την HarperCollins στις 28 Σεπτεμβρίου 2021
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου